Search This Blog

26 August, 2011

Tak Sempat Beraya Kuih Ni


Arini saje nak tayang kuih raya yang bez bangatttttt...

Tapi aku rase 2 jenis kuih ni memang tak sempat beraya sebab tiap-tiap ari aku akan ngaapppp seketul demi seketul...

Kuih 1 : Kalo tak silap namanya "Frambozen Kenari". Lupa nama sebenarnya tapi memang superb delicious. Rasanya baru 2 tahun ni kuih ni meletups. Nyummyyy..


Kuih 2 : Tart Nenas Super Enakss, memang lazat tak terkata...aku tak suka makan tart gulung, sebab tu tart yang selain bergulung adalah pilihanku..


Okeyla, dikesempatan ini aku nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA buat semua kawan-kawan di alam maya.......MAAF ZAHIR BATIN........

24 August, 2011

Saya Nak Lipstik Kaler "Korea"

Hai Semua.....

Entri ni bolehla dikatekan gediks, saja nak share dengan kawan-kawan diluar sana. Untuk pengetahuan semua diriku bukan la seorang yang pandai dan suka bermekap. Kali pertama beli lipstik masa nak kawin dulu. Dahlama pun, tahun 2006. Pun cap The Body Shop. Kaler ape, dah lupa lak. Yang pasti bukan kale Korea. Beli lipstik sebab nak mekap sendiri untuk majlis bertandang sebelah laki. So, takde mak-mak andam okey. Makanya, aku sendiri mengandamkan diriku.

Nak tengok hasilnya?


TAKDE la comey mana pun. Kang aku dah cakap aku bukan pandai mekap pun. Maaf gambar tak berkualiti, pakai kemre zaman batu.

Sampai sekarang lipstik tu masih ada. Xluak pun sebab aku memang tak oles pun pastu. Dah expired, tapi aku sayang nak buang. Nostalgia la katekang.

TAPI bukan ini citer yang aku nak post kan arini. Alkisahnya, sejak 2 menjak gedik tengok drama korea nih, aku pun teringinla nak memiliki bibir seperti pelakon korea yang cun-cun tuh. Suka tengok kaler lipstik yang diorang pakai. Nampak sungguh natural ala2 orange gitu.

Sebagai seorang yang mudah terpengaruh, aku pun sesajek la jengah The Body Shop masa birthday ku tempoh hari. Request dengan my laki nak beli lipstik untuk kali ke2. Dan yang penting aku nak kaler ala2 pelakon korea. Aku pun cakapla kat adik promoter tuh. Die pun suggestla kat aku satu lipstik ni...Aku pun terai, dan lantas tersuka terus. Wow, nampak natural gitew.

Haaaa.........ni die serial no kod nya..


Made In Thailand okey..........ada ku keshah???

Warna dalam gambar ni plak tak sama dengan warna sebenar lipstik nih. Puas aku adjust, tapi masih gagal.


MoistureGlide Lip Colour 63, RM 33.75 after 25% Less

Apa-apa pun, aku amat menyukai lipstik ini. Dah terpenyek sikit gara-gara anak dara 2 orang tuh...

23 August, 2011

Pernah Tak Korang Ting Tong

Assalamualaikum wbt.....hai hai anda semua...

Harini aku sangat mengantuk. Sebelum aku terlelap, baik aku post kisah ting tongku ni. Kurang-kurang dapat hilangkan rase mengantuk disaat suhu bilik mencecah 20 degree C ni.

Situasi Ting Tong 1 :

Pergi Jusco 4 beranak. 4 beranak = aku, my laki, both princess. Beli barang pun xbanyak pun dalam RM100 jek. Boleh dikatakan semuanya makanan rapu. Dala keta otway balik, dah terbayang-bayang rasa aiskrim LA CREMERIA yang lazat itu. Sampai jek umah, angkut barang tiba-tiba baru perasan aiskrim dan beberapa barang yang lain takde. Takan hilang kot? Tercicir? Lupa nak amik masa bayar? Terlupa nak angkat masa nak angkut anak-anak masuk dalam keta? Walau apa-apa pun alasan, nasi dah menjadi bubur. Moralnya, fokus angkut barang walaupun dalam masa yang sama nak handle anak-anak yang buat kecoh. Belum anak 3 lagi tuh.

Situasi Ting Tong 2 :

Pergi Senai Airpot. Masa nak bayar parking ticket tu, aku masukkan la card parking tuh. Aduh baru perasan duit dalam dompet hanyala RM50 sekeping. Kad dah masuk dalam mesin tuh, macamane nih? Lantas aku pun berlari-lari ke KFC berdekatan, mintak tukar duit kecik dengan adik kaunter tanpa memikirkan perasaan malu lagi. Bila sampai kat depan mesin tuh semula, aku nampak sekumpulan pak ARAB duk kecoh-kecoh. Daripada pengamatan aku, dorang musykil la napa parking ticket dorang takleh masuk Memangla takleh masuk, dah ticket aku ada dalam tuh. Sekali lagi ting tong. Aku berlalu setelah mengucapkan sori. Hehehe....Malu wehhh..

Situasi Ting Tong 3 : 

Aku nak pakai contact lens. Mula-mula, buka penutup bekas rendaman die dulu, tiba-tiba boleh aku campak ke dalam bilik air kontek lens tuh.. Dah kenapa??? Sepatotnya aku amik kanan dulu, pastu cuci dgn solution, baru pakai. Aku pun tak tau napa aku jadi camtu. Jenuh panggil my laki suh cari semula dalam bilik air. Dekat 10 minit jugak baru jumpa semula. Nasibaik jumpa weh. Kalo tak, nak beli lagi sepasang 3 rat. Mau pikir 100 kali. Susah betulla asyik hilang fokus jek. Macamane nak sambung PHD kalo camni peel nya...

Situasi Ting Tong 4 :

Kejadian deekat IOI Mall. Parking RM1 sekali masuk. Bila nak kuar baru perasan, tadak duit kecik. Kereta belakang dah hon-hon aku. Berderet plak tuh. Eiiii, macamane nih? Aduss, nasibaik ada sorang akak pengkid belakang aku dengan machonya datang kat aku n bertanya. Aku memang dah malu giler. Pastu die bagi duit syiling singgit kat aku. Time kasih kak...Ehhh..akak ke abang nih? Dahla naik kete penuh sticker vroom vroom....

Okeylah, banyak lagi kisah tingtong ku. Cukup 4 dulu aku tulis d sini. Akher sekali ku nak tempek wajah-wajah tingtong aku laki bini....


Hehehe....Cun tak? Muka suci murni kan???

22 August, 2011

Main Sembur-Sembur

Kembali bersiaran lagi........Tajuk tak senonohkan...

Sejak dua menjak ni takde isu lain nak citer kat blog. Sikit-sikit pasal skincare, sikit-sikit pasal kosmetik kan.

Kali ni aku nak share koleksi wangian yang ku suka. Tak mahal pun, harga murah dan mampu dimiliki.
Secara peribadi aku memang sukakan wangian daripada The Body Shop.

Aku memang takde identiti. Tak suka kepada satu-satu wangian sahaja. Sebab tu aku ada beberapa jenis perfume daripada The Body Shop nih. ada EDP dan ada EDT....Beli pun time offer ataupun time Birthday aku. Baru leh dapat lagi dan lagi murahhh, kan? Sebagai pengguna yang bijak, kita harus membeli ikut keperluan dan ikut masa. Maksudku masa tengah offer lah...

Keenam-enam wangian ni aku kongsi dengan my laki. Nak kate pondan, lantakla...yang penting, kami mempunyai citarasa yang sama. I like...hehehehehe...

Pernah aku nak rembat perfume "Intuition" daripada Estee Lauder, tapi ditegah oleh my laki. Mahal sangat katanya. Standardla cikgu, kedekuts kan...hehehheehee....ampun YANK, i'm sorry...Raya nanti i cium tangan laju2 mintak ampun maaf k...

Baiklah, kat sini aku nak tayangkan 6 koleksi haruman yang ku suka tidak mengikut urutan. Sebab ape ku kata camtu? Sebabnya ialah kejap-kejap aku terpaling suka Love ETC, kejap-kejap plak tersuka sangat dengan Dreams Unlimited. Huhuhuhu......apa-apa jer la oiiii......yang penting, aku suka kalo aku wangi, aku tak suka kalo my laki cakap aku busukkkk...



1. EDP Love ETC, 50mL
2. EDP Dreams Unlimited, 50mL
3. EDT White Musk Breeze, 30mL
4. EDT Moroccan Rose, 50mL
5. EDT Aqua LILY, 30mL
6. Perfume OIL Cinnamon Spice, 15mL

Minggu Terakhir Keja Sebelum Cuti

Yeaaaaaaaaayyyy...

Taksabar rasanya nak habiskan minggu ni. Sabtu ni last aku keja sebelum bercuti selama seminggu.
Suka sangat. Ramadan kali ni sungguh pantas berlalu. Layakkah aku berhari raya dengan amal ibadat yang tak seberapa ni????....Huhuhu...tahun ni aku sempat semayang terawikh 2 kali jer kat masjid. Asik on off on off jer. Jenuhla aku nak mengganti puasa tahun ni.

Dah lama aku x post citer kat blog ni. Memang.....aku tersangat bizi, tambah-tambah pulak baru berjinak-jinak dengan bisnes yang baru diceburi. Rasa 24 jam kejap jer berlalu.

Sampai minggu lepas berbuka, 5 hari berturut-turut aku tapau jer. Malam baru kung kang kung kang masak tuk sahur. MAKANYA, MEMANG TAKDE SEBARANG pic makanan layak aku postkan kat blog nih sepanjang minggu lepas.

Okeyla, loceng dah munyik, kang sambung lagik...

12 August, 2011

Happy Skin, Happy Face


Clinelle Oil Free Smoothing Compact SPF18

Dihari Jumaat yang mulia ini, daku nak share satu produk yang ku rasa sangat best. Macam biasalah, aku beli natural shade. Baru je guna seminggu, lepas ni bolehla bertukar kepada bedak kompak ni jer, takyah beli MIYAMI lagi. Miyami dah naik harga sekarang. Kalo nak beli pun, kena tunggu offer dulu

Kenapa aku rase bedak kompak ni best dan berbeza daripada yang lain?
Bedak ni tidak menampakkan muka ku berminyak, dapat menutup liang-liang roma dengan sempurna.
Walaupun lebih 5 jam pakai, muka masih tak berminyak....fungsi die seakan-akan two way cake foundation....suka sangat..

Lagi satu aku suka rekabentuk bekas bedak ni yang agak ergonomik. Nampak smart jek. Memang patut ada dalam handbag anda la....So, apa tunggu lagi, cuba la terai. Benda yang bagus harus dikongsi bersama, betul tak? Harganya pun memang cukup murah, cuma RM19.00. Haa...ni lagi satu produk bawah RM20 patut ada...

07 August, 2011

Bersiaran Dari Rumah : Lauk Sahur : Sup Ikan Merah

Pestaim daku bersiaran dari umah...syahdu sungguh waktu nih tatkala ramai lagi yang masih lena dibuai mimpi sambung tido pas sahur dan solat subuh.

Aku jugak bakal menyambung balik tidur jap lagi nih. Hari ahad je la peluang leh sambung tido. Hari-hari lain adalah hari bekerjaku...

Susahnya la keja jadi kuli ni, memang 8 to 5 banting tulang setiap hari. Sabtu je membanting dari 8 to 12....

Bila nak merasai nikmat financial freedom nih? Makin tertekan daku bila tengok baki PTPTN ku selepas permohonan ujrah tempoh hari...

Okeyla, malas nak membebel dan menambahkan lagi stress. Untuk hiasan, daku letak pic lauk sahur hari ke 7 berpuasa...

06 August, 2011

BB Cream : Sambungan Citer Semalam

Sepertimana yang dijanjikan semalam, aku nak letak gambar BB Cream yang aku dah terbeli minggu lepas.

Huhuhu...bukan SKIN79, ntah macamana aku leh terpengaruh dengan promoter kat Watson tu aku dah terbeli yang ini...


BIO-Essence Aqua BB Cream, bukan yang 10 in 1 @ 8 in 1. Harganya sama sahaja. After 20% off  = RM 55.92.


Boleh promoter tu cakap kat aku, SKIN79 memang bestseller tapi ramai yang komplen muka jadi minyak. So sangat tak sesuai untuk kulit yang berminyak dan senang naik jerawat cam aku nih.

Kang dah cakap aku ni memang mudah terpengaruh....huhuhu...

Setakat seminggu pemakaian BB Cream nih, aku rase muka aku tak shiny walaupun selepas 8 jam. Tak tau la kot-kot keja berkurung dalam bilik ber aircond kan. Cuba keluar tengok...Hehehehe...

Aku sangat suka teksturnya yang ringan dah halus. Seolah-olah takde benda yang ditepek kat muka nih...

Bukan takat Aqua BB Cream saja, aku ternampak ini juga...



Lalu aku membelinya memandangkan harganya cuma RM 15.92 after 20% less. Murah beb sebab adik aku baru jugak beli Maybelline BB Cream nih dengan harga RM 19.90. So, apa salahnya menerai kan...murah je pun. Tapi jangan tertipu dengan gambar ini. Nampak cam besar jek botol die.

Kalo diletakkan sebelah Aqua BB Cream tadi, inilah hasil kandungan dan ketinggiannya...


Jika hendak dibandingkan dengan Aqua BB Cream tadi, Maybelline punya tekstur lebih pekat dan kalo dipakai kat muka tak se ringan yang Bio-Essence Aqua punya. Tu yang aku rase la, korang pulak aku tak tau...

Apa-apa pun, aku tetap berazam untuk menerai yang SKIN79. Maybe next month akan cuba ku dapatkan...hikhikhik...

05 August, 2011

BB Cream : Best Sangatkah??

Secara jujurnya, aku mengakui diri ini senang terpengaruh. Jangan salah faham. Senang terpengaruh dengan produk-produk skincare dan kecantikan okey.

Beberapa bulan yang lalu, bila ku belek majalah EH, ada iklan BB Cream. Belek majalah RAPI & JELITA pun sama. Eh eh, apakah itew BB Cream? Malas nak citer panjang lebar. Sila KLIK SINI untuk mengetahui dengan lebih lanjut...

Eleh, baru tau ke? oranglain dah lama pakai BB Cream ni aku baru terhegeh-hegeh nak cari yang paling sesuai untuk my kulits. Sebelum berlakunya pembelian secara rambang, baik aku google review orang yang dah pakai dulu. Betul x? Terima kasih encik google yang menjadi sumber carianku.

Terdapat bermacam-macam jenama BB Cream dipasaran sekarang. Bagai cendawan tumbuh setelah masing-masing duk berangan nakkan kulit secantik Song Hye Kyo pelakon drama Autumn In My Heart itu..

Antaranya ialah Missha, Skin79, Clinique, Etude House, Elianto, Maybelline, Bio Essence dan banyak lagi la. Setelah membaca review kat SINI, aku terus teruja dan terasa ingin mencuba. Lantas, ada la beberapa kali dalam beberapa minggu yang lepas aku mencuba tester BB Cream nih. Antara yang aku test ialah, SKIN79, Etude House, Maybelline & Bio Essence. Tapi aku tak beli pun. Masih lagi tercari-cari. Rase tak cukup research ni...Eccehhhh!!!

Kalau ikutkan bestseller, SKIN79 adalah pilihanku. Lagi pun die ada tube yang kecil ala-ala trial la kan...xpasti brp ml, dalam 20mL kot, RM 29.90.  Ye lah, nak beli yang besar terus, takot tak sesuai dengan my kulits nanti. Dah membazir pulaks....

Setelah mencari-cari, akhirnya aku terbeli BB Cream secara tak sengaja kat watson. Baru je seminggu menggunakannya. Nak tau jenama apakah yang aku beli? Esok aku akan wat entri pasal takde gambarla hari ni. Malam ni baru tangkap itu gambar BB Cream ok................

04 August, 2011

Mari Membandung

Semalam, balik keja, aku singgah TJ Mart jap beli barang basah untuk stok sampai ujung minggu nih. Masa menuju balik ke kereta, aku rase cam nak pitam jek. Aku cuba gagahkan diri. Sampai jek umah, jam dah menunjukkan pukul 6.10 minit petang. Aduhh, gawat nih....harap-harap sempatla aku membandung arini.

Dengan gigihnya, aku mengeluarkan semua bahan-bahan untuk membuat bukan Mee Bandung MUAR yang femes tuh, tapi Mee Bandung Kulaijaya (nama aku bagi sendiri). Mee bandung versi aku nih diperkaya dengan belacan, udang kering dan kacang tanah. Satu pakej lengkap yang bisa membuatkan jururawat  jerawat menjinak di muka kalian semua okey...

Kemudian aku rencahkan dengan fish cake, udang, daging & telur. Perhatian : Telur sebijik jek aku letak.

Sayur pulak aku cuma letakkan sawi dan tomato.

Tadaaaaaaa...dah siap pun...


Alhamdulillah sebelum kul 7mlm dah siap masak. Semangkuk untuk saya dan semangkuk lagi untuk sang suami.

Bab-bab garnishing aku memang fail sikit...Letak lada merah dan daun sup jek kasi menarik sikit.

Dan yang ini pulak laksa penang jiran sebelah kanan bagi...


Alhamdulillah, ni la rezeki hari ke-3 kami anak beranak berbuka puasa.

03 August, 2011

Wordless Wednesday #3

Malam tadi aku mimpi benda ni...


dan juga benda ini....


Motiffff???

02 August, 2011

Mee Goreng Berbulu Lada Hitam

Taraaaaaaaaaaaaaa...


Semalam kami anak beranak berbuka pose hanya dengan makan kurma, mee goreng, ayam goreng & soya. Mi goreng ni nampak macam tak menyelerakan. Tapi rasanya cukup lazat. Tak percayaaaa????
Tak mengapaaaaa...

Semalam balik keja aku rase cam xlarat nak masak nasik terus tu yang goreng mee jek.
Tumbuk lada hitam sikit kasi pedas....memang cukup rase pedas die tuh...Malam pulak untuk sahur aku masak gulai ketam dengan ikan goreng. Pastu makan berulam tomato hiris nipis-nipis. Gambar tak snap pasal pagi-pagi malas la...

Mee goreng berbulu lada hitam atau mee goreng lada hitam berbulu?????
Argggghhh, tak keshah la mana-mana pun..janji spesis mee goreng jugak.
Nak tau sebab apa aku namakan mee goreng ni berbulu???

Sebenarnya masa baru kawin dulu, my laki request nak makan mee goreng berbulu. Aku pun musykil jugak pada mulanya. Rupa-rupanya, mee goreng tu kena letak telur banyak kasi berbulu. Tapi semalam aku letak sebijik je, takut kolestrol maaaa...Tapi tetap nampak agak berbulu. Berbulu dengan telur....hehehehehe....

01 August, 2011

Fesyen Blogger : Trend atau Gaya Sendiri?????

Tajuk entri ala2 gempak je....
Alkisahnya pagi semalam dalam sibuk-sibuk duk ngemas umah, lebih kurang kul 10 pagi terbuka channel TV-Al Hijrah. Tak pasti segmen apakah yang diacarakan oleh Irma Hasmi & sorang lagi mamat tu. Tak ingatla nama die.

Ok, tajuk perbincangan segmen tu ialah Fesyen Blogger : Trend atau Gaya Sendiri?????

Terlekat kejap depan TV memandangkan aku cam kenal je 3 blogger jemputan tu. Dah masuk kat majalah Jelita edisi August pun dorang nih. Dan konpem blogger tu tak kenal aku pun. Hahahaha (gelak kat diri sendiri)...

Blogger Fesyen 1 : Fira suka sangat dengar cara die cakap, suara die superb cute..I like
Blogger Fesyen 2 : Intan Suhana Johari nama die (kalo x silap)
Blogger Fesyen 3 : Aishah Amin 

Sebelum ni aku suka ikut  blog Shea Rasol & Adriani Adnan sejak mereka muncul kat WHI 1 May lalu...
Mereka ni sangat gojes dan sangat ikhlas dalam berblog............like 100X

Kewujudan blogger-blogger fesyen ni seolah-olah mencetuskan satu fenomena baru dalam fesyen bertudung muslimah kini.
Bagi aku tak kisahla kita nak berfesyen sakan pun, janji menutup aurat dan jangan sampai tabarruj sudahla...

Salam Ramadhan Kareem

Salam Ramadhan semua....bulan yang menjanjikan kerahmatan dan keampunan. Moga Ramadhan kali ini menjadi medan tarbiah buat kita semua...

Puasa Hak Prerogatif ALLAH

"Daripada Abu Hurairah r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud : "Setiap amalan manusia itu untuknya kecuali puasa. Ia untuk-Ku dan aku memberi ganjarannya."

Dipetik daripada majalah Solusi, Isu 34

p/s : Siapa tak puasa arini sila angkat tangan...

30 July, 2011

Miss JER

OMG!!!OMG!!!OMG!!!

Sesungguhnya aku tak sanggup tengok gambar ni...ni la muka sebenar aku semasa dilanda tsunami jerawat tahap rabak tuh beberapa minggu yang lepas...Gambar ambik sendiri menggunakan enpon Strawberry ku...


Sengaja aku amik gambar gedik ni sebagai kenang-kenangan. Nak tengok sebelum dan selepas ala-ala iklan majalah...hikhik...Yerla, asik tayang ubat jerawat jek, mukanya mane???? Kalo diperhatikan tapak aktif cik jer ni adalah disekitar hidung, mulut dan dagu...

Aku sudah mengenalpasti punca-punca keadaan pertumbuhan secara eksponen tersebut....dan MEMANG SAH ianya disebabkan hormonal imbalance, Aku stop makan birth control pil 3 bulan lepas. Huhu.......nak buat macamana kan, terpaksa terima dengan redha disamping mencari penyelesaian terbaik untuk menyah kesan-kesan radiasi yang tinggal kat muka ku ini...

Macam mana nak dapat kulit semulus KIM NA NA & bila pulak nak beli BB CREAM nih????
Apakah itew BB Cream? Nanti aku nak wat entry pasal BB Cream plak....

Berjumpa di lain entry.....sebelum berundur aku nak letak MV citer CITY HUNTER ni untuk tatapan semua...enjoyyyyy...Tak sabar menunggu episod seterusnya Isnin minggu depan...jangan lupa tengok channel 393 ONE HD kul 9 malam k...

Oppssss, bukan kah Isnin kita semua akan berterawikh??? Insyaallah sempat kotttt....
Okeyla, selamat menjalankan ibadah puasa buat semua....semoga kita semua mendapat keberkatan di bulan baik nanti..



Nota Kaki : Suka sangat langsir bilik air die, so sweet cotton...sampai si Dania pun cakap macam baju kurung kakak Anya yang nenek jahitla...hikhikhik

Cerita Hari Tua

Sukar untuk menerima kenyataan, tapi terpaksa jua terima............Eceh!!!

Semalam genapla usiaku 30 tahun bukan mengikut tahun hijrah. Kalo tak, lebih lagi...hehehe..

Ucapan pertama hari lahir mestilah datang daripada suami tercinta...

Bangun daripada tido, kepala aku pusing, pening jap. Ehh, tak syoknya, macamana nak g keja ni. Walau macamana pun, terpaksa ku gagahkan diri memandangkan banyak kerja yang terbengkalai. Taknak simpan-simpan keja, nanti lagi serabut..

Walaupun jam di komputer ku sudah menunjukkan pukul 11 pagi, jam kat tangan ku masih menunjukkan pukul 7.30 pagi..apakah maknanya itew?????

Alamak!!!!Jam tanganku dah mampos rupa-rupanya..Kang best kalo dapat hadiah jam tangan baru dihari lahirku...huhu...(mode : sedih)

Tengahari pulak, baru mood cherio sikit bila tengok wall FB ku dihujani ucapan selamat daripada kawan-kawan, sahabat, sedara-mara dan kenalan. Lega sikit pening kepala ku...Trimas korang semua yer...

Time lunch berbalik pada mood sedih semula sebab makan sorang-sorang...memberku dah start maternity leave lebih 2 minggu lepas....


Ni la menu pilihan aku....UDON BLACK PEPPER & BANDUNG LAICI....memang marbeles...

Sesungguhnya aku amat merindui saat-saat makan bersama famili tersayank di meja ini..Sengaja aku memilih tempat duduk yang sama kat CAWAN KOPITIAM nih..

Wajah-wajah kesayangan hamba...



Dan juga wajah ini...


Bila malam barulah kami dapat makan bersama-sama. Tu pun aku masak sendiri jer. Hari Jumaat adalah hari sibuk suamiku...Dari petang sampai malam ada tusyen.....asik tusyen je manjang...dah itu keja yang die leh buat, takan nak suh die berniaga kat PASAR MALAM atau join MLM kot utk carik extra income...ye tak???

Apa-apa pun, harini baru kita enjoy ok......

19 July, 2011

Bawah RM 20 PATUT ADA


1. Minyak Daun Ubat TYT, RM10.90, Untuk kegunaan seisi keluarga seperti sakit perut, pening kepala, lenguh-lenguh badan, luka, dan sebagainya. Bagus untuk bayi yang kembung perut.
2. Masker Arang Bioglo, Beli 2 Percuma 1, RM 21.90 kalo beli satu. Mudah menanggalkan white/black head. Kadang-kadang bulu roma halus kat muka pun habis tertanggal.
3. Losyen Bioglo Cherry Blossom, RM 10.90, Cukup mengharumi dirimu sesudah mandi.
4. Minyak Rambut Buah Keras Hanim, RM5 (Kedai Jual Jamu Indon)
5. Minyak Angin Cap Kapak, 20ml kot, RM4.90, cepat melegakan pening kepala & jerawat yang baru nak naik
6. Lip Balm Raspberry, The Body Shop, Mudah di bawa kemana-mana saja
7. Black Eye Liner Etude House, RM 18.90 (after 20% diskaun), Senang dipakai dan tidak comot
8. Two way cake foundation MIYAMI, RM 16.90, Sapuan sempurna dan tidak bercapuk

Sekadar perkongsian untuk semua. Kelapan-lapan barangan di atas tersangat murah dan berbaloi-baloi. Sapa kata barangan yang murah tak berkualiti. Cuba dahulu baru tau. Sapa yang berminat bolehla terai sebab aku sendiri pun kalo nak beli barang suka tengok review orang dulu. Selamat mencuba.....

11 July, 2011

Kisah Kain Batik Dan Senduk

Salam di pagi Isnin........harap semuanya ceria. Minggu baru sudah bermula. Sama-samala kita jadikan hari ini lebih baik daripada hari-hari sebelumnya.........

Hari ni aku nak share cerita pasal

KAIN BATIK



dan SENDUK


Senduk dan sudip sama ke? hehehe...aku pun tak berapa pasti....main sebut je........


Aku pun tak pernah tahu menahu pasal teori ni. Ntah betul ke tidak. Tapi disebabkan dua orang rakan aku dah ajak aku bertukar kain batik suka sama suka aku pun nak share la kat sini. Mungkin ramai yang dah pernah mendengar teori litar ini.

Okey, salah sorang kawan aku ni nama die Puan Sue. Puan Sue ni mempunyai dua orang anak lelaki. Die cakap kat aku, kalo nak anak perempuan kene tukar kain batik. Peliks kan? Bagi yang pertama kali dengar cam aku nih, memang teramatla pelik...

Syaratnya ialah kene carik orang yang hanya mempunyai anak perempuan. Tak kisahla 2, 3, 4 atau lebih. Yang penting hanya ada anak perempuan sahaja. Pastu tukar kain batik suka sama suka.  Bila nanti dah dapat anak perempuan, baru leh pulangkan semula kain batik tu. Ada betulkah?

Baru-baru ni pulak, x-roomate ku masa sekolah menengah iaitu Puan Lynn yang baru selamat melahirkan anak lelaki ke3 pun menyuarakan hasrat yang sama. Rasa macam lucu la pulak....

Lagi satu, kunun-kununnya, bila bertandang ke rumah ibu yang hanya mempunyai anak perempuan tadi tu, ibu yang menginginkan anak perempuan bolehla mencurik mengambil senduk tanpa pengetahuan si tuan rumah. Kalo dah tanpa pengetahuan, dah boleh dikategorikan sebagai mencuri, betul tak? Macam-macam hal la...

Bila dah dikurniakan anak perempuan, barulah senduk tu dipulang semula kepada tuan empunya diri..

Walau macamana pun, kisah ni hanyalah sekadar perkongsian semata-mata. Bukanlah bermakna kita kena percaya 100%. Hanya Allah yang maha menentu dan mencipta sebaik-baik kejadian.

Sekian.........

P/S : Ada sesapa lagi berminat nak tukar kain batik? Sila-sila lah pilih kain yang beberapa helai kat atas tu....hehehehehe...

09 July, 2011

Bukan Salah Ibu Mengandung

"Bukan salah ibu yang ngandung ni...haiyaa"....bak kata Johan dalam rajalawak..

Aku saja nak berkongsi cerita pasal ni berikutan ramai lelaki yang kurang faham pasal penentuan jantina anak yang bakal lahir. Bukan setakat lelaki, aku rasa ramai jugak kaum-kaum ibu yang tak tahu menahu pasal ni.

Setakat ni alhamdulillah aku mempunyai 2 orang puteri penghibur hati. Tapi tak dapat dinafikan bagi para suami, khususnya "my laki" dalam kes ini mesti mahukan anak lelaki. Ye tak? Opkos la diorang nak ada geng kan..

Cam aku plak, memang tersangat suka la dah dapat gegirl 2 orang....ada geng........ hehe...i like...Kadang-kadang terfikir jugak camne kalo ada rezeki yang 3rd nanti pun gegirl jugak...terima la dengan redha..yang penting sihat....betul tak?

Okey berbalik pada tajuk..
Kisah ni berlaku pada x-kakak ipar aku Dina (bukan nama sebenar). Kak Dina ini ada 2 orang adik beradik sahaja. Kedua-duanya adalah perempuan. Jodoh mak & ayah kak Dina ni dikatakan x panjang. Dipendekkan citer, antara punca penceraian parents die adalah disebabkan Si Ayah mahukan anak lelaki. Adoiiiiiiii.........kesian si ibu kan? tak pasal-pasal menjadi punca lelaki carik lain walaupun itu cuma alasan sahaja, kan?

Secara semulajadinya, manusia yang normal mempunyai 46 kromosom yang terdiri daripada 44 autosom dan 2 kromosom seks (X dan Y).
Kromosom seks inilah yang akan menentukan jantina setiap anak yang lahir. Kromosom seks ini 1 datangnya daripada perempuan (ovum) dan 1 lagi dari lelaki yakni stomata sperma.

Secara fitrahnya, perempuan hanya boleh membawa kromosom X sahaja. Manakala pihak lelaki pula boleh membawa kromosom X atau Y semasa berlakunya hubungan intim. Senang citer, perempuan ni sebagai medium je. Lelaki lah pembawa sebenarnya. Hanya 1 sperma sahaja yang akan berjaya menembusi ovum.

Jika sperma yang gagah perkasa bertuah itu membawa kromosom X, maka X + X = XX. Maka terciptala anak perempuan. Sekiranya sperma yang hebat itu membawa kromosom Y, makanya X + Y = XY. Terciptalah anak lelaki. Senang je teorinya kan...

Kesimpulannya, jantina anak ditentukan oleh lelaki dan bukannya perempuan.


Nasibaikla "my laki" cikgu BIO. So die memang dah faham sangat bab-bab ni. Takde gaduh-gaduh pasal isu jantina anak...hehehe...pasni kita kene banyak doa la untuk Syed junior....insyaallah..

Akher kalam, aku nak tepek gambar bersama sang suami masa 1st pregnancy dulu..


Hehehe...takde rupa cikgu BIO kan "my laki". Bukan nak kata apa, siryes cakapla, kalola masa SPM dulu aku belajar tusyen dengan die, sure dapat A1...huhuhu.....(terlebih perasan..dah xterel tu diam-diam la).

P/S : Pasni aku nak tulis entri pasal BUKAN SALAH NIK AZIZ, CUMA SALAH PENGIKUTNYA YANG TERLEBIH FANATIK. Boleh tak?





06 July, 2011

Wordless Wednesday


Apakah itu Wordless Wednesday? Sila KLIK untuk tahu selanjutnya...........

04 July, 2011

Ektiviti Hujung Minggu

Rasanya jarang aku update aktiviti hujung minggu aku...

Hari minggu aku sama gak cam orang lain. Masa untuk bersama family berehat santai, mengemas, mendobi, memasak, kuar jalan-jalan, soping moping, dan kadang-kadang melayan tetamu...

Pagi semalam aku dilanda kemalasan. Jadi aku buat jemput-jemput bilis & goreng kentang je..
Senang, cepat, & mudah untuk menyiapkan sarapan kami...yang penting sedap n ranggup sekali jemput-jemput ni..minum plak dengan Nes O panassssss........


Aku dah berazam taknak masak tengahari sebab nak makan kat Restoran Pak Ali, Tmn U. Femes sungguh restoran ni d kalangan studeng-studeng UTM sejak zaman berzaman lagi. Kalo dulu zaman aku study, Pak Ali ni beroperasi kat kedai makan ala-ala warung saja. Kini Pak Ali dah upgrade. Siap 2 shoplot 2 tingkat..Feveret aku kat Pak Ali ni semestinya ayam goreng die yang ranggup lagi menyelerakan..tak lupa asam pedasnya yang agak cair itew...

Sebelum g Pak Ali, aku kuar jap g IOI Mall.....Motif nak g IOI Mall? Nak cari selipar utk Dania & Airis d samping nak beli eye liner utk aku....baru nak berjinak2 sebenarnya.....sebelum ni memang xreti conteng-monteng mata nih....kuikuikui...

My laki x ikut kali ni tapi aku ditemani adik lelaki bujangnya aka inspektor sahab itew.....silap2 orang ingat my laki pulak........hehehehe...xkesahla, aku dah anggap cam adik sendiri......yela tiap 2 minggu skali msti die datang check in umah aku....semata-mata nak main dengan both princesssss Dania & Airis...

Alasan my laki x ikut? Nak qada' tido katanya.....adoooiii.....xpela, kalo die ada pun, bukan die suka tunggu lama2 nak pilih2 barang kannnnnn...

Baiklah, pas semayang zohor kami pun berangkat ke Tmn U.....

Sebelum berangkat, kita pose dulu......kalo nak tau, aku siap tgk tutorial kat YOU TUBE cara2 nak belit shawl camtu....kira jadikla tuh........hikhikhik......berangan nak tiru datuk siti kunun...


Gambar makan-makan kat Pak Ali lupa nak snap. Sempat gak la aku tengok Nona kat sana......ada sazzy falak & anak kembarnya yg comel itu......yang best dapat jugak tengok majlis perkahwinan Ahmad Fedtri Yahya...majlis die cukup meriah....ala-ala kampung gitew...bessssssssttttttt...istri die pulak nampak cam solehah sangatt..... i like............



Destinasi seterusnya ialah AEON Bukit Indah....dah lama jugak x punch card ke sana. Asik2 Tebrau CITY jek...Dalam kete bukan main happy lagi budak 2 orang ni........bulat nya la mata Si Airis ni....dah gaya mata sugar glider lak........hehehehe..........


Bila tiba kat Jusco, maka bermula lah episod duka lara........



Dania dah nangis pasal xleh naik trolley comey tuh.........hanya budak bawah 3 tahun saja layak naik menatang tu Dania...Kesian pulak.....sebelum ni datang boleh jek die naik...see, nampak sgt dah lama aku x berkunjung ke sini...umur kamu sekarang dah nak masuk 3 tahun 7 bulan...anda tidak layakkkkkk...huhu.........jenuh gak nak pujuk "semek" ni........


Besonya mulut die nganga...



Si Airis lak muka berlagak je leh naik trolley tuh...

Lama jugak pusing2, kuar masuk kedai....dalam kul 5 petang baru kami check out setelah merembat beberapa barang yang unplanned utk ku rembat......

Memandangkan aku dah berazam taknak masak arini, so sampai malam jugakla kami eat out. Dah lama nak terai steam boat kat depan spital Kulai tu...akhernya setelah 5 bulan beroperasi, baru aku dapat jejak kaki ke sana..

Gambar tengah bako2 BBQ & masak stimbut lupa nak snap...yang pasti bestla. Berbaloila dengan harga RM17 sekepala. Cuma kami je yang xmakan manyak...xde space nak sumbat. Udang pun sekor je aku makan. Telur puyuh langsung x sentuh. Takut kolestrol punya pasallllll...


Sekian saja ektiviti berhujung minggu aku....tata.....

02 July, 2011

Kemuncak Imam Muda

Malam tadi berakhirlah sudah pencarian Imam Muda untuk musim yang ke-2 ni....

Tahniah kepada Imam Muda Hasan yang memegang gelaran juara imam muda unggul kali ini..



Aku sebenarnya nak Nazrul yang menang...maybe sebab die dah kahwin  & dah ada anak kot...sebabtu die jadik naib juara...
eh eh..apa kaitan pulak?

Kesemua imam muda kali ni memang berbakat, bijak berhujah & berperkerti mulia...
Terutamanya imam muda Nazrul ni..
Suka sangat sampai like page kat fb die..hehehe......sori la, i x minat "Seth Tan"...

Kalo korang perasan ada Nora Elena yang ucap tahniah kat si nazrul  kat atas tu..kuikuikui....

Apa-apa pun anda memang terbaik la Nazrul...bertuah mak ayah die dapat anak camtu...isteri die lagi bertuah...huhuhu...

Selamat Menyambut Orang Baru

Hai kawan-kawan...Anda sihat? Diharapkan semuanya sihat dan ceria sentiasa...

Baiklah, berbalik pada tajuk entri...

Dalam tahun ni ramai benar rakan-rakan aku yang dapat "baby"...
Kebanyakannya dapat baby boboiboy. Dua orang je kawan aku yang dapat gegirl. Wahhh, best eh korang. Ada yang 1st baby, ada jugak yang anak keempat. Wow, bagus produksinya.

Tapi memang kagum ah kat x-coursemate aku yang sorang ni. Kalo x silap, die la lelaki pertama dalam kos aku yang kawin. Pas abis study, die terus kawin kot. Lastweek baca kat status fb die cakap wifenya dah bersalin anak ke-4. Seme gegirl. Amboi-amboi, aritu bukan main cakap nak saing dgn aku tahun depan...

Bila g ziarah rakan-rakan yang baru bersalin, teringin rasanya nak menambah lagi sorang..
Best wooo cium bau baby..

Apa-apa pun aku nak ucapkan selamat bersalin kat opismate ku ini yang hanya menunggu hari untuk menimang cahayamata pertamanya...

Semoga segala-galanya berjalan lancar. Kedua-dua ibu dan anak selamat...amin...


Goodluck eh, semoga tabah menjalani hari-hari sebagai seorang ibu......selamat berjaga malam...hehehehe...

25 June, 2011

Mana Nak Carik Nih?


Zaman belajar dulu aku amat menyukai coklat Tofi Luk ni...(seperti gambar yang di atas)..

Rasa die toksah cakap la..sedap bangatttt...nyumm nyummm...

Kadang-kadang aku ngan memember pakat beli satu kotak. Pastu kitoram share ramai-ramai..sekotak baru 12 hengget. Yela, masa tu bukan berduit sangat..

Kat jasco xde jual coklat ni. Dulu-dulu kalo nak dapat pun kat Giant Plentong & Pasaraya Bersatu Jaya kat Taman U.

Sekarang aku dah xde nampak coklat ni dijual. Macamana ni? Teringin sangat2...tolongggggggg aku...Last makan coklat ni tahun 2001. Dah 10 tahun berlalu........

Sapa yang tahu kat mana leh dapat coklat ni kasi inform hokey........i lap uolsssssss..

22 June, 2011

Dah Lama X Soping On9

Saya sungguh takde mood sejak akher-akher ini gara-gara jerawats yg naik secara membabi buta..
Nak apdet blog toksah citerla, memang langsung takde mood.....

Tak paham betulla, adakah sebab aku stop makan noriday.... hormonal imbalance. Terus "cik jer" ni mencanaks...malas dah nak fikir...

Berbalik pada tajuk yang di atas, nampaknya untuk setengah tahun pertama ni aku dah berjaya untuk kurangkan shopping online....Sukaaaaaaa....

Sejak pertengahan tahun 2009, aku mula menggilai soping secara on9. Mula-mula takut jugak nak soping secara maya. Lama-lama jadik macam ketagih la pulak..
Sampaikan tercari-cari nak beli apa lagi eh....hikhik...tak ke gila namanya tuh..

Tiap-tiap minggu mesti ada posmen datang anto parcel. Kadang-kadang dalam seminggu ada 2-3 kali. Sampai naik muak pulak mamat kat bawah ni kena tandatangan parcel2 aku tuh. Yela, senang pakai address opis je. Kalo pakai adress umah, sapa yang nak receive? Betul x?


Macam-macamla barang yang aku beli secara online ni. Antaranya ialah tupperware, tudung, set bersalin nonaroguy, baju & barangan baby, kain cotton, handbag, spare part kete, breastpump set, cocoa collagen dan lain-lain lagi..

Shopping merupakan terapi minda......anda setuju????
Tak jugak, kalo dah duit banyak habis kat shopping, tak ke pening kepala...duit simpanan ntah ke mana-mana daaaa....terapi sekejap boleh la....

Bila difikirkan balik, kebanyakkan barang yang aku beli secara online ni berupa kehendak je. Memang kadang-kadang mengikut nafsu semata-mata.

Justeru, langkah untuk mengurangkan soping secara online listed dalam azam tahun 2011. Nampaknya aku berjaya...yeaahhhhhhhh..

17 June, 2011

Bulan Madu Abang Jem

Gambar cuti-cuti bulan madu Salleh Yaakob bersama isteri-isteri dan anak-anak..

Bini no 3 siap lompat nampak perut tu..


13 June, 2011

Ni dia ubat cik "JER"


Hikhikhik.....dah dapat pun...hanya rm3, bulih membantu ke nih?

11 June, 2011

Sekitar Majlis Perkahwinan Adik Bongsu

Selamat bulan Rejab semua (walupun arini dah masuk 9 Rejab). Tertinggal ketapi betul aku nih. Kepada kengkawan yang lom habis ganti pose, sila-sila la qada' sekarang ye. Tak lama lagi dah nak masuk bulan Ramadhan.

Okey, balik pada tajuk entri. Minggu lepas, aku balik kampung selama 5 hari sempena perkahwinan adik bongsuku. Jom layan gambar2 di hari kejadian.

Majlis akad nikah berlangsung pada 02/06/2011 (petang Khamis).


Sebelum majlis akad nikah..Dania bersama sepupu-sepupunya..


Yang baju pepel tu ayah aku..dah tua kan?
Standard la datuk 23 orang cucu..


Ada cam Ayu Raudah tak? Ni la rupa satu-satunya adik yang aku ada..


Keesokan harinya, Jumaat majlis kenduri kahwin..



Tak ketinggalan amik gambar bersama pengantin..Kesemua 5 org adik beradik perempuanku ada kat dalam gambo ni..Lagi 2 org abg xde ye..


Beberapa ketul hantaran untuk pihak lelaki...


Apsal muka terherot camtu?


Lagi gambar pengantin..


Hari Sabtu (04/06/2011) majlis sambut menantu di rumah pihak lelaki...

Gambar ni diambil sebelum berangkat ke rumah pihak lelaki..dah tade baju bling2..


Sekali pandang ada rupa sultanah nur zahirah la pulak adik aku nih..


Ni plak anak sedara ku yang sangat rajin mencuci pinggan..


Tukang masak profesional..

Last skali mestilah gambar aku kat pelamin...hehehehe...keyla, penat nak upload gambar banyak2...Sekian..wasalam..

ANDA KLIK ANDA HEBAT