Thanks My Dear Followers

Anda Klik Anda Dapat

16 February, 2017

Terima Kasih Poslaju

Harini saya akan pos 2 minyak herba asmak ke Melaka dan Bangi....

Ok dah siap balut dengan bubble wrap, kita masuk pulak dalam bekas plastik.

Semoga selamat sampai kepada pelanggan dalam keadaan terbaik.
Terima kasih Poslaju...
Teruskan memberi perkhidmatan terbaik buat peniaga online di seluruh Malaysia..
Berminat untuk mencuba minyak istimewa ni?
Jom dapatkan daripada saya

Whatsapp
012-6332053

15 February, 2017

Ali Ceri Beri


Sian budak kecik ni tebaring keletihan. Tak tahulah tersalah makan apa, cirit birit 2 hari. Saya bagi dia minum yakult ada nampak cam ok sikit. Dia asyik mintak susu je, sedangkan orang yg cirit birit tak boleh minum susu, kan?

Sambil-sambil tu, saya sapukan perut si Ali ni dengan Minyak Herba Asmak. Sedap je bau minyak ni, berangin gitu. 



Berminat untuk mencuba minyak istimewa ni?
WHATSAPP
012-6332053
Pengeposan ke seluruh Malaysia
Penghantaran sekitar Kulai/Senai

Untuk maklumat lanjut boleh kunjungi facebook :

atau laman web

14 February, 2017

Cara Semak No Pendaftaran Produk - KKM

Langkah 1

Klik link http://bpfk.moh.gov.my//

Langkah 2

Pada Droplist yang kedua, pilih Quest Product Search

Langkah 3
Pilih Product Type
"All Registered Product other Thanks Cosmetics
atau
Cosmetics Products Only

Langkah 4
Pada ruangan ketiga, masukkan No KKM produk yang ingin disemak

Langkah 5
Klik butang Check Status

Cosmetics products only
Diguna pakai ntuk produk yang digunakan secara luaran. Contohnya : Skincare, sabun, shampoo dan sebagainya

All registered products other than cosmetics
Product selain kosmetik yang biasanya dimakan. Contohnya : Pil pelansingan, jus kesihatan

Perbezaan Pangkal MAL dan NOT
MAL - diguna untuk produk ubat-ubatan
NOT - diguna untuk produk kecantikan/kosmetik



Minyak Herba Asmak dalam proses mendapat kelulusan daripada KKM

🐒 Syarikat Pengeluar : Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd
🐒 Pendaftaran SSM : 1189521-H
🐒 Cara Pembuatan : kilang GMP (Good Manufacturing Practice), cara pembuatan & ramuan mengikut standard piawaian KKM
🐒 No MAL KKM : Sudah difailkan di KKM, dalam proses kelulusan
🐒Status Halal : Sudah difailkan di JAKIM, dalam proses kelulusan
🐒 Hologram : Tiada hologram (akan guna Hologram KKM selepas MAL diluluskan)
🐒 Kualiti : Formulasi khas,menjalani R&D dan menggunakan teknologi nano
🐒 Lab Test : Ada


Syarikat diasaskan oleh :

En Mohd Selodi Md Ghazali
820813-03-5889
No tel : 019- 965 6636
Pn Nor Fazilah Abd Mohd
820507-14-5262
No tel : 019- 970 8897

Alamat : 418A,Lurah Bilut Bentong Pahang

13 February, 2017

Cara Mengatasinya Sengugut

Masalah sengugut tidak asing lagi bagi kaum wanita. Ada yang mengalami sengugut hampir setiap kali datang bulan. Serba tak kena dibuatnya, sakit pinggang, sakit kepala, loya, kawasan sekitar miss V berdenyut-denyut.
Di sini saya ingin berkongsi beberapa cara menangani masalah yang tak best ini :

1) Kaedah tuaman panas menggunakan botol air 
    Otot-otot yang sedang berkontarksi akan lebih rileks

2) Minum air suam 
    Minum air suam dapat melancarkan peredaran darah dan membuangb toksin dalam badan

3) Beriadah
    Menyeimbangkan hormon dalam badan

4) Pengambilan herba dan suplemen
    Tumbuk halia sampai lumat, jadikan teh, minum dengan air suam atau ambil suplemen yang kaya       magnesium dan minyak ikan

5) Elakkan makanan diproses dan minuman berkafein

6) Bertukar kepada cloth pad

7) Makan pil penahan sakit

8) Sapu minyak herba asmak

Berminat untuk mencuba minyak istimewa ni?
WHATSAPP
012-6332053
Pengeposan ke seluruh Malaysia
Penghantaran sekitar Kulai/Senai

Untuk maklumat lanjut boleh kunjungi facebook :

atau laman web


12 February, 2017

Bayi dan Masalah Kembung Perut

Masalah kembung perut sememangnya suatu keadaan yang kerap berlaku pada bayi, terutama sekali mereka yang berumur kurang daripada 6 bulan. Oleh kerana ruang dalam abdomen (abdominal cavity) masih kecil berbanding dengan saiz organ dalam abdomen (usus, perut, hati, limpa,pundi air kencing), abdomen bayi boleh kelihatan seolah-olah kembung walaupun sebenarnya normal.

Adakah kembung perut normal ?

Biasanya kita mengaitkan kembung perut dengan masalah ‘colic’, iaitu keadaan di mana bayi akan menangis untuk beberapa jam tanpa henti, kelihatan sangat tidak selesa tanpa sebab yang spesifik, dan kemudian akan kembali normal selepas itu. Ini berlaku untuk beberapa kali dalam seminggu dan semakin bayi membesar, kejadian ini semakin kurang, dan bayi membesar dan menyusu dengan baik. Sekiranya demikian, ibu-bapa tidak perlu gelisah mengenai masalah ini.

Sebab-sebab perut kembung

1) Cara menyusu dengan botol yang tidak betul – terlalu condong, saiz lubang botol yang tidak sesuai (terlalu kecil) menyebabkan banyak udara ditelan dan menyebabkan perut kembung. Bayi juga seharusnya disendawakan (burp the baby) selepas menyusu.

2) Bayi menangis terlalu banyak, terlalu aktif kerana ‘overstimulation’ pada hari tertentu boleh menyebabkan kembung perut

3) Penghadaman susu yang kurang sesuai, menghasilkan banyak gas

Adakah urutan berkesan ?

Ini bergantung kepada sama ada bayi juga menangis dan kurang selesa semasa kembung perut. Urutan yang ringan pada bahagian belakang dan perut (gentle back and tummy rubs) dan teknik urutan seperti ‘infant massaging boleh membantu bayi relaks dan kembali selesa.

Cara-cara lain yang membantu semasa ‘colic’

1) Mendukung bayi anda semasa menangis, ataupun membedungkan dia dan diletakkan di dalam kot bayi, dalam suasana bilik yang sunyi dan gelap. Jangan keterlaluan merangsangkan bayi semasa menangis (overstimulate)

2) Ubatan seperti ‘simeticone drops’ dicampurkan dalam susu – menolong untuk membebaskan gas yang terhasil semasa penghadaman susu

3) Cara alternatif/tradisional – sapu minyak ‘essential oil’. Ada juga yang menggunakan ‘gripe water’ yang mengandungi sodium bikarbonat yang dipercayai boleh melegakan. Namun, ia masih dijual sebagai ubat tradisional yang tidak melalui kajian terperinci untuk membuktikan keberkesanannya. Ia tidak diiktiraf oleh FDA sebagai ubat khusus untuk ‘colic’. 

4) Cuba tukar formula susu sekiranya syaki ada alahan susu

5) Menyapu Minyak Herba Asmak pada perut bayi

Berminat untuk mencuba minyak istimewa ni?
WHATSAPP
012-6332053
Pengeposan ke seluruh Malaysia
Penghantaran sekitar Kulai/Senai

Untuk maklumat lanjut boleh kunjungi facebook :

atau laman web


11 February, 2017

Rawatan Resdung Dirumah

Assalamualaikum dan salam pagi Sabtu yang ceria :)

Harini saya nak berkongsi cara merawat resdung di rumah. Cara ini lebih murah dan boleh dibuat bila-bila masa yang sesuai. Ikuti 4 langkah mudah ini dan rasai keberkesanannya :

Selamat mencuba....



Sumber : 

Whatsapp
012-6332053
Pn Kimah

10 February, 2017

Kebaikan Jus Asmak Gold

Produk Jus Asmak Gold adalah pelengkap kepada Minyak Herba Asmak.
Satu lagi produk istimewa keluaran Syarikat MHAM Sdn Bhd. 

Jus ini diformulasi daripada 100% herba terpilih. Ianya membantu melegakan penyakit asma tahap kritikal dan sangat sesuai jika digabungkan dengan Minyak Herba Asmak.

Ramuan istimewa Jus Asmak Gold terdiri daripada :
Lemon Juice, Ginger, Spinach, Oregano, Echenacea, Licorice, Apple, Capsicum, Garlic,
Cucumber, Stevie dan Dong Quai

Selain membantu melegakan Asma, Jus Asmak Gold juga dapat membantu melegakan :
  1. Batuk 
  2. Kahak 
  3. Selsema 
  4. Membantu menguatkan ketahanan badan 
  5. Menjadikan anda lebih sihat dan cergas

Sesuai untuk umur 3 tahun dan ke atas. InshaaAllah berkesan dengan izin-Nya...
Sesungguhnya Allah jua yang memberi kesembuhan...

Harga 
RM 44.00 (350ml) 

Berminat untuk dapatkan Jus Asmak Gold?
Whatsapp
012-6332053
Pn Kimah

Untuk maklumat lanjut boleh kunjungi facebook :

atau laman web


09 February, 2017

Penawar Batuk dan Selsema

Madu kelulut asli memang tidak asing lagi khasiatnya. Dipercayai 7 kali ganda lebih baik daripada madu biasa. Tidak hairanlah harganya agak mahal.
Rasanya sedikit masam dan madu ini kelihatan lebih cair berbanding madu biasa di pasaran.

Sebagai penawar batuk dan selsema, madu kelulut boleh diambil bersama perahan lemon. Memang best..terasa kesegarannya...

Sebagai pelengkapnya, sapu tipis-tipis minyak herba asmak bagi merawat batuk dan selsema secara alami.
012-6332053 (Whatsapp)
Pn Kimah
Pengeposan ke seluruh Malaysia
Penghantaran sekitar Kulai/Senai

Untuk maklumat lanjut boleh kunjungi facebook :

atau laman web

08 February, 2017

Resdung : Makanan Yang Perlu Dielakkan

Assalamualaikum :)

Harini saya nak kongsi senarai makanan yang perlu dielakkan oleh pesakit resdung. Bukan bermaksud tak boleh makan langsung, tetapi berpada-pada pengambilannya.

1. Kuning Telur
2. Makanan berkrim
3. Kulit ayam
4. Ais
5. Minuman berkafein
6. Kacang
7. Belacan/makanan pedas
8. Seafood



Walaubagaimanapun, makanan-makanan tersebut boleh je diambil bergantung pada tahap resdung dan tahap penerimaan badan seseorang. Ada yang boleh je makan seafood dengan gembira tanpa alahan resdung selepas itu. Ada jugak yang sangat alah pada makanan berkrim sampai jerawat naik mencana-canak.

Apa-apa pun, kenali sendiri makanan apa yang boleh menyebabkan kesan resdung bertambah teruk apabila diambil.

Di samping itu, penggunaan minyak herba asmak dan asmak herbs jugak sedikit sebanyak dapat membantu mengurangkan resdung. Malah ada yang telah sembuh sepenuhnya hanya dengan menggunakan dua produk ini.




Untuk pertanyaan lanjut boleh hubungi :
012-6332053 (Whatsapp)
Pn Kimah

Untuk maklumat lanjut boleh kunjungi facebook :

atau laman web

07 February, 2017

Penawar Sakit Kepala dan Migrain


Sakit kepala boleh menggangu urusan seharian kita. Ada sakit di bahagian kiri kepala, ada di sebelah kanan sahaja, ada sakit pada bahagian dahi dan di keseluruhan bahagian kepala. 

Secara umumnya, rehat yang cukup, mengawal stress dengan baik, senaman yang mencukupi, mengurangkan minuman berkafein dapat menghindarkan sakit kepala.


Pengambilan ubat penahan sakit yang berterusan juga dibimbangi boleh merbahayakan kesihatan kita.


Biasanya, jika diserang sakit kepala, saya akan menyapu minyak angin cap kapak atau minyak bayi keluaran Amway. Sedikit sebanyak memang dapat melegakan sakit yang berdenyut tu.


Selain minyak angin, saya juga suka menyapu minyak herba asmak pada bahagian belakang tengkuk, kiri dan kanan dahi bagi melegakan kesakitan. Minyak ini tak panas, berasa berangin dengan sedikit bau gamat dan mint.


























Untuk pertanyaan lanjut boleh hubungi :
012-6332053 (Whatsapp)
Pn Kimah

Untuk maklumat lanjut boleh kunjungi facebook :
                              https://www.facebook.com/minyakherbaasmamujarabsdnbhd/
                                                                     
                                                                  atau laman web
                                                            https://mham.com.my/

06 February, 2017

Percubaan Merawat Resdung dengan Kapsul Asmak Herbs

Dah lama nak cuba kapsul ni...tengok macam best je....
Tetapi bukan untuk saya.....sebaliknya untuk suami saya...
Mudah-mudahan serasi dan mujarab untuk merawat resdungnya secara alami....

Setiap pagi asyik bersin-bersin je dia...kesian tengok....
Bersin yang bukan selsema sebab hanya pada waktu pagi sahaja...
Banyak kahak dan lendir kat tekak pun ya...
Telinga pulak kadang-kadang berdengung katanya...
Jerawat tu tak usah cakapla...sekejap ada, sekejap hilang.....

Nanti boleh saya kongsi testimoninya pulak ye..



Satu botol ni ada 30 biji kapsul. Tidak mempunyai bahan kimia atau unsur steroid. Tak perlu makan setiap hari. Makan apabila perlu sahaja....So jimat belanja :)

Whatsapp
012-6332053

Untuk maklumat lanjut boleh kunjungi facebook :
                              https://www.facebook.com/minyakherbaasmamujarabsdnbhd/
                                                                     
                                                                  atau laman web
                                                            https://mham.com.my/


05 February, 2017

Sembelit Selepas Bersalin


Kebiasaannya, ibu-ibu yang baru bersalin agak sukar untuk membuang air besar. Kemungkinan masalah ini lebih tinggi sekiranya ibu-ibu melalui kaedah kelahiran dibantu seperti forseps atau ventouse.

Selain itu, pengambilan zat besi semasa mengandung juga boleh menyebabkan sembelit. Luka atau koyakan yang teruk semasa melahirkan juga boleh membawa kepada masalah untuk membuang air besar dengan lancar.

Terdapat beberapa FAKTOR LAIN yang boleh membawa kepada masalah sembelit ini :

1) Jumlah hormon progesteron yang tinggi dalam badan semasa hamil
2) Sistem pencernaan yang lebih perlahan berfungsi semasa proses kelahiran
3) Ubat-ubatan yang diberikan untuk kelegaan sakit semasa proses kelahiran seperti petidina boleh menyebabkan usus berfungsi dengan lebih lemah...

Di hospital, kemungkinana tidak ada rasa hendak membuang air besar jika ibu diberi enema semasa peringkat awal kelahiran.

Pemakanan yang betul semasa dalam pantang sangat perlu dititik-beratkan. Pastikan ibu makan sayur-sayuran, buah-buahan dan air secukupnya dalam tempoh ini bagi melancarkan proses pembuangan air besar.


Tidak lupa juga, sebaiknya ibu-ibu menyapu minyak herba asmak ini di perut dan sekitarnya bagi melegakan masalah sembelit. Apa yang ditakuti ialah masalah buasir pulak yang akan timbul. 
Cegah sebelum parah.

Whatsapp
012-6332053

Untuk maklumat lanjut boleh kunjungi facebook :
                              https://www.facebook.com/minyakherbaasmamujarabsdnbhd/
                                                                   
                                                                  atau laman web
                                                            https://mham.com.my/

04 February, 2017

Sarah Demam Lagi

Cuti seminggu balik kampung jalan sana-sini memang best. Yela, bukan selalu dapat peluang bercuti panjang. Sebolehnya, nak gunakan waktu cuti tu sebaik mungkin nak bagi anak-anak seronot.

Bergambar kenangan di Muzium Losong. Muzium Terbesar di Asia Tenggara.

Bila dah banyak sangat berjalan, mulala fasa demam. Sarah ni memang alah dengan makanan sejuk terutamanya air sejuk atau aiskrim. Kesian jugak tengok dia terliur nak makan aiskrim juga. Tapi bila bagi sikit, mulala batuk-batuk dan yang paling saya takut...semputnya datang menyerang...

Pakej kali ni siap demam panas, balik dari Terengganu, kami ke rumah mertua saya di Seremban. Dalam perjalanan, dia dah mula batuk-batuk. Saya mulai tak sedap hati. Cepat-cepat sapukan minyak herba asmak. Memang sentiasa ada dalam beg tangan saya ni, yang versi 10ml.

Bila dah tiba Seremban, malamnya Sarah mulai demam panas. Segala ubat-ubatan memang saya dah standy siap-siap. Sarah ni memang saya terlebih "care: sebab dialah anak yang saya lahirkan terus masuk ICU. Tak sempat nak bagi susu badan, dia dah kene makan antibiotik akibat "congenital pneumonia".

Aerochamber jugak memang tak pernah tinggal, bila dia ngadu susah nak bernafas, saya akan cepat-cepat bagi dia sedut. Di samping itu, minyak istimewa herba asmak ni saya sapu kat bahagian dada, belakang dan tengkuk Sarah. Alhamdulillah lega sikit dia.


Berminat untuk mencuba?
Whatsapp
012-6332053
Pn Kimah

Untuk maklumat lanjut boleh kunjungi facebook  https://www.facebook.com/minyakherbaasmamujarabsdnbhd/
                                                                 
   atau laman web

03 February, 2017

Aerochamber


Gambar di atas adalah anak keempat saya Ali yang demam selsema, pakej batuk sekali. Hidung tersumbat habis. Bila bagi aerochamber, barulah dia boleh bernafas dengan lega. Kalo tak, nafasnya laju dan tercunggap-cunggap.

Bila anak-anak saya batuk selsema yang teruk, ni lah gajet yang saya akan gunakan bagi melancarkan salur pernafasan mereka.

Minyak Herba Asmak pula adalah pelengkap sebagai penawar batuk dan lelah. Setiap sapuan amat bermakna. 



Untuk maklumat lanjut boleh kunjungi facebook :
                              https://www.facebook.com/minyakherbaasmamujarabsdnbhd/
                                                                   
                                                                  atau laman web
                                                            https://mham.com.my/

02 February, 2017

Anak Ekzema

Assalamualaikum....

Alhamdulillah setelah seminggu bercuti, harini kembali update blog yang tak seberapa ini di rumah sendiri...

Kali ni cuma nak share kisah anak sulung saya yang menghidap ekzema kira-kira 9 tahun yang lalu...

Kali pertama menjadi pengalaman sebagai ibu, diduga pulak dengan anak kecil yang mempunyai ekzema yang agak teruk merupakan satu pengalaman yang tidak dapat dilupakan.

Masa tu ilmu penjagaan bayi pun masih cetek. 

Bermacam cara rawatan saya dan suami usahakan demi sebuah kesembuhan. Rawatan moden dan tradisional tidak lupa darulsyifa kami hanya tawakal.

Setiap 2 bulan jumpa pakar kulit kat Hospital Sultanah Aminah. Ubat sapu Fucicort, Elomet dan Aquoes menjadi teman setia. 

Masih ingat lagi saat dia menggaru-garu muka, tengkuk, celah pelipat siku dan lutut sampai berdarah-darah. Saya terpaksa memakaikann Dania sarung tangan walaupun usisnya sudah 7 bulan pada masa itu bagi menggelakkan dia menggaru.

Saya hanya sempat menyususkan anak sulung saya selama 3 bulan sahaja. Bukan kerana sudah tak ada, tetapi belum ada kesedaran tentang pentingnya penyususn ibu, rujukan dan ilmu yang cukup serta sokongan pada waktu itu. Ketika masih bayi saya dah bagi susu formula kepada Dania. Setiap kali bagi susu formula, dia akan muntahkan semula. Risau, buntu sangat kami suami isteri pada waktu itu.

Setelah berjumpa doktor pakar, barulah kami tahu Dania ni sebenarnya ada ekzema dan alah pada susu lembu. Doktor mengesyorkan susu Isomil yang berasaskan soya. Alhamdulillah, serasi dengan Dania. Masa tu susu isomil 900g harganya baru RM53.00. Sekarang memang dah mahal sangat. Kalo tak silap dalam RM90 camtu...


Gambar ni masa umur Dania 5 bulan, pipi merah-merah gatal. Bila sapu krim, reda sikit. On Off . Kejap ada kejap tak ada.

Saya masih ingat masa merawat di Darul Syifa', Ustaz Hussin minta saya bawa bedak sejuk sekali semasa rawatan. Bedak itu dibacakan dengan ayat-ayat penyembuh dan berfungsi sebagai sapuan pada bahagian yang gatal.

Sekarang masalah ekzema Dania dah semakin pulih bila dia semakin membesar. Dah darjah empat sekarang. Dia alah dengan makanan berkacang, ikan bilis, seafood dan cuaca panas yang melampau. Bila tersalah makan, mulala dia menggaru. Alhamdulillah susu lembu pun dah boleh minum dengan gembiranya...

Ok, bagi ibu-ibu yang ada masalah ekzema, ruam dan sebaginya yang berkaitan dengan kulit, saya mengesyorkan Bedak Asmak sebagai penawar alternatif. Semulajadi dan tanpa bahan kimia.

Whatsapp
012-6332053
Pn Kimah

Untuk maklumat lanjut boleh kunjungi facebook :
                              https://www.facebook.com/minyakherbaasmamujarabsdnbhd/
                                                                   
                                                                  atau laman web
                                                            https://mham.com.my/

01 February, 2017

6 Faktor Yang Boleh Meningkatkan Risiko Asma



1. Mempunyai keluarga yang mempunyai sejarah asma (keturunan)
2. Alahan atopik (syarat-syarat yang berkaitan dengan alergi, seperti alahan makanan dan ekzema)
3. Bronkiolitis atau jangkitan paru-paru terutamanya kanak-kanak
4. Kurang berat semasa lahir (bawah 2kg)
5. Kelahiran pramatang, terutamanya jika menggunakan alat bantuan pernafasan
6. Pendedahan kepada asap rokok.
Bagi ibu yang merokok semasa mengandung, risiko anak menghidap asma semakin meningkat.

Whatsapp
012-6332053

Untuk maklumat lanjut boleh kunjungi facebook :
                              https://www.facebook.com/minyakherbaasmamujarabsdnbhd/
                                                                   
                                                                  atau laman web
                                                            https://mham.com.my/

  

31 January, 2017

Hadiah Untuk Insan Tersayang




Assalamualaikum......

Kadangkala kita buntu untuk memberi hadiah sempena harijadi anak-anak kepada teman mahupun jiran kita. Sebenarnya minyak herba asmak sesuai dijadikan hadiah atau buah tangan yang bermakna buat mereka.

Sangat praktikal juga diberikan untuk bayi yang baru lahir. 


Hadiah yang mahal-mahal boleh dibeli. 
Tetapi harga sebuah kesihatan tidak boleh dijual beli.

Jom kita sebarkan kebaikan dan khasiat minyak herba asmak sebagai penawar 1001 masalah.

Whatsapp
012-6332053
Pn Kimah

Untuk maklumat lanjut boleh kunjungi facebook :
                              https://www.facebook.com/minyakherbaasmamujarabsdnbhd/
                                                                   
                                                                  atau laman web
                                                            https://mham.com.my/


ANDA KLIK ANDA HEBAT