Search This Blog

20 March, 2017

Rumput Sambau : Rawatan Penyakit Kulit dan Ekzema

Rumput sambau

Pernah lihat rumput smbau? Rumput ini biasanya tumbuh dengan baik di kawasan lapang seperti tanah yang terbiar, kawasan pertanian, dan kawasan di tepi jalan. Rumput ini juga dikenali sebagai rumput kaki angsa atau gelang sambau.

Ok apa sebenarnya keistimewaan rumput sambau ni?

Saya mula mengenali rumput ini pada tahun 2008 iaitu semasa merawat anak sulung saya yang terkena ekzema pada waktu itu.

Ustaz Hussin meminta saya membawa rumput sambau beserta akarnya sekali, mangkuk putih tanpa sebarang corak dan bedak sejuk.
Bedak sejuk

Kaedah rawatan ini juga dikatakan sesuai untuk penyakit kulit yang lain.

Bedak sejuk ini dibancuh dengan air sambil dikacau dengan akar rumput sambau yang dipegang pada batangnya yang lembut. Kemudian bedak sejuk ini disapu pada bahagian kulit bermasalah/ekzema dengan menggunakan bahagian akar rumput sambau.

Alhamdulillah, kaedah ini sedikit sebanyak membantu menggurangkan ekzema anak saya pada ketika itu.

Kini, terdapat pelbagai rawatan untuk penyakit kulit dan ekzema terdapat di negara kita.
Salah satu produk yang menjadi viral ketika ini ialah bedak asmak yang dihasilkan daripada tanah liat putih.

Untuk mencuba bedak asmak ini
Whatsapp
012-6332053



19 March, 2017

Real Bisnes bersama MHAMSB

Tawaran untuk menjadi agen under HQ batch ke-2 dibuka sekarang. Ada kuota terhad untuk program under HQ ni tau. Kalau under stokis syarikat insyaallah boleh je selagi kuota syarikat masih ada.

Jom jadi sebahagian daripada team MHAMSB...

Berminat?????
Whatsapp
019-9708897

18 March, 2017

Mensejahterakan Kehidupan

Assalamualaikum...

Apa MOTIF tajuk entri kali ni yek? Tetiba jek mensejahterakan kehidupan...hehehe..

Kehidupan yang sejahtera....bunyinya macam aman damai makmur sejahtera je kan? Gituuuuu....

Baiklah, setiap syarikat atau sesebuah organisasi pasti mempunyai visi, motto, atau objektif mereka yang tersendiri...

"Mensejahterakan Kehidupan" adalah MOTTO syarikat MHAMSB.

Syarikat MHAM Sdn Bhd (1189521-H) komited untuk berkongsi kebaikan rawatan secara semulajadi yang lebih natural dan selamat bagi kesejahteraan dan kesihatan seisi sekeluarga.

Menjadi pengeluar produk berasaskan herba dan semulajadi yang mengutamakan kesihatan dan kesejahteraan masyarakat tempatan dan sejagat.

Nampak tak berapa banyak perkataan sejahtera dah digunakan untuk entri kali ni....

Dalam istilah umum, sejahtera membawa erti :
  • keadaan yang baik, kondisi manusia di mana orang-orangnya dalam keadaan makmur, dalam keadaan sihat dan damai
  • Dari segi ekonomi, sejahtera dihubungkan dengan keuntungan sesuatu benda. Sejahtera memiliki erti khusus rasmi atau teknikal seperti dalam istilah fungsi kesejahteraan sosial.
  • Dari sudut sosial, kesejahteraan sosial menunjukkan jangkauan pelayanan untuk memenuhi keperluan masyarakat. Ini adalah istilah yang digunakan dalam idea negara sejahtera.
Walaubagaimanapun, pihak syarikat pasti mempunyai alasan tersendiri berkaitan MOTTO tersebut.

Bertepatan dengan MISI syarikat MHAMSB untuk memberi pilihan produk berasaskan herba dan alami kepada masyarakat dengan harga mampu milik dan setanding dengan kualiti dan keberkesanannya serta membantu peniaga-peniaga kecil menambah pendapatan.

Syabas buat team MHAMSB. Teruskan mengorak langkah ke peringkat antarabangsa...inshaaAllah... niat yang baik pasti dipermudahkan....
comel je kan LOGO Ssyarikat MHAMSB ni☺

Whatsapp
012-6332053
Ejen Sah Minyak Herba Asmak


17 March, 2017

3 Tips Memilih Produk Kesihatan/Kecantikan

Produk kesihatan dan kecantikan di MALAYSIA belum tentu selamat untuk digunakan. Lambakan produk yang meracun penggunanya secara tidak langsung patut dipandang serius. Sudah kerap kedengaran kes pengguna yang meninggal dunia akibat kegagalan buah pinggang kerana keracunan merkuri dan sebagainya.

Sebagai pengguna yang bijak, kita sepatutnya tidak mudah terpedaya dengan iklan dan janji manis pengeluar produk yang kebanyakannya hanya mementingkan keuntungan semata-mata.

3 TIPS MEMILIH PRODUK KECANTIKAN/KESIHATAN
1. Bersabarlah dalam mengejar kecantikan dan kesembuhan
2. Pilih produk yang betul-betul diuji secara klinikal/RND
3. Pilih la pengasas produk yang tahu apa yang diasaskannya
JUS ASMAK GOLD adalah semulajadi, diformulasikan daripada 100% herba terpilih.
Jus Asmak Gold adalah jus lemon yang diketahui banyak khasiatnya iaitu mengembalikan tenaga dan menenangkan jiwa. 
Ditambah pula dengan 11 herba terpilih menjadikan Jus Asmak Gold berbaloi untuk dimiliki.
Melegakan penyakit asma tahap kritikal dengan penggunaan Minyak Herba Asmak.

MINUM HANYA BILA PERLU
Selepas kesan asma sudah tiada, pengambilan boleh dihentikan. Selepas itu, anda hanya perlu minum sehari sekali jika perlu atau secara berkala sahaja. Jimat bukan?

Berminat untuk mencuba jus istimewa ini?

Whatsapp 
012-6332053
atau klil link di bawah ini



16 March, 2017

Jom Kenali Jenis Kulit


Apabila dah tau skin type, bolehla kita pilih skin care yang bersesuaian untuk kita. Biasanya, apabila umur meningkat ke usia 30 an, potensi untuk kulit menjadi kering sangat tinggi. Masa remaja, kulit kita lebih berminyak. 

Rutin penjagaan kulit yang asas yang saya tak boleh tinggal ialah mamakai pelembab muka selain membersih dan memakai toner. Pelembap muka sangat penting bagi memastikan kulit tidak kering dan sentiasa moist. Apabila kulit kering, jeragat mudah untuk menumpang. Kedutan pada wajah juga semakin ketara. 

Berbeza dengan kulit berminyak yang lebih muda untuk terdedah kepada masalah jerawat.
Bedak asmak adalah bersesuaian untuk semua jenis kulit kerana ianya diperbuat daripada bahan semulajadi iaitu tanah liat putih kaolin berkualiti tinggi. Gunakan selalu untuk dapatkan kulit yang lebih cantik dan cerah. Ianya selamat, suci dan boleh dimakan untuk merawat cirit-birit, gastrik dan gout.
Kat mana nak dapatkan bedak asmak ni?
Jangan risau......
Whatsapp 012-6332053 sekarang. 
Pengeposan ke seluruh Malaysia.




15 March, 2017

Kategori Produk Kosmetik dan Skincare

Assalamualaikum

Entri kali ni saya nak berkongsi info tentang produk kosmetik dan skincare yang terdapat di pasaran.

Secara umumnya terdapat 4 kategori product kosmetik dan skincare di pasaran :

1. Product biasa (chemical based)
2. Natural product (at least contain 90% natural ingredients)
3. 100% natural product (contain 100% natural ingredients)
4. 100% Natural & organic (all ingredients 100% natural & organic)

Mana satu pilihan anda?

Kalu tanya saya, saya akan pilih no 2, 3 atau 4. Nak tepek kat kulit kot, mestila kene pilih yang betul-betul punya. Yang penting selamat dan tidak meninggalkan kesan sampingan. Biar lambat, asal selamat. Ye tak?
Saya suka pakai bedak asmak ni buat macam pakai masker. Bila ada cam nak tumbuh jerawat, cepat sangat ianya kering, baru nak bengkak, dah surut, tak sempat nak bernanah...hihi..

Sapa tak suka kan? Nak try jugak?

Whatsapp saya laju-laju
012-6332053
Pengeposan ke seluruh Malaysia

14 March, 2017

Pengasas MHAMSB

Siapa tak kenal pengasas produk MHAMSB kan?

Produk yang semakin viral di sana sini..

Puan Nor Fazilah Abd Mohd adalah wanita kental yang saya kagumi semangatnya. Satu masa dahulu beliau adalah seorang guru.
Strategi pemasaran beliau dan teamnya memang terbaik.

Semoga terus maju...

InshaaAllah....

Lagi info sila lawat page MHAMSB

13 March, 2017

Nak Kulit Sihat dan CantiK?

Semua wanita mengidamkan kulit yang halus, licin dan lembut bak artis K-Pop.
Sebenarnya orang Korea asal tidaklah secantik mana, biasa-biasa sahaja rupa mereka. Namun, tidak dinafikan mereka mempunyai kulit yang sangat cantik.

Walaupun dah berusia, warga emas masih berkulit tegang dan lambat berkedut.

Apa rahsia mereka?

1. Mereka amat menitik beratkan soal kesihatan
Ini kerana sistem perubatan mereka sangat mahal dan tak ditanggung kerajaan. Mereka tak mampu untuk jatuh sakit. Jadi mereka banyak bersenam dan menjaga pemakanan. Tidak seperti orang kita, sudahlah perubatan disubsidi kerajaan sehingga 95%, ubatan percuma pun seringkali kita bazirkan. Lagi berumur, lagi makan sesuka hati, seolah-olah tiada esok bagimu.

Warga tua mereka sering memenuhi pusat rekreasi untuk melakukan aktiviti seperti memanjat gunung, merentas hutan supaya kekal sihat. Warga tua kita pula sinonim dengan berpenyakit 3 dan 4 serangkai, sedangkan warga tua mereka cergas dan sihat.

2. Pemakanan
Lauk pauk harian mereka jarang yang bergoreng atau bertumis seperti kita. Kebanyakan lauk mereka direbus atau distim. Mereka juga makan nasi seperti kita; malah nasi dimakan 3 kali sehari termasuk sarapan pagi. Tetapi berbeza dari segi lauk pauk. Lauk kita mengandungi protein sehingga 3 jenis (ayam, daging, ikan) dan hanya satu jenis sayur. Tetapi lauk mereka mereka mengandungi hanya satu jenis protein dan 5 atau 6 jenis sayur bagi setiap hidangan.

Dari segi kesihatan dan makanan saja kita dah kalah teruk.

3. Penjagaan kulit 
Lazimnya penjagaan kulit kita bermula agak lambat iaitu apabila usia masuk 20an (memasuki alam pekerjaan). Penjagaan kulit mereka pula bermula dari zaman persekolahan.

Umumnya, mereka sangat obses dengan penggunaan sunscreen. Tak boleh keluar rumah jika tak sapu sunscreen. Betullah tu, kerana sinaran UV boleh mempercepatkan proses penuaan dan menggalakkan pembentukan pigmentasi pada wajah.
Penjagaan kulit kita umumnya mengandungi 2 atau 3 langkah sahaja iaitu mencuci muka, memakai toner (kadang ya, kadang tidak) dan seterusnya pelembab muka.

Tetapi penjagaan kulit mereka, paling cincai pun ada 7 langkah seperti di bawah ini :

1. Membersihkan muka dari alat solek dengan pencuci berasaskan minyak (cleansing oil)
2. Mencuci muka dengan pencuci muka. Mereka amat memberatkan double cleansing
3. Menggunakan toner bagi membuang sisa-sisa alat solek dan pencuci muka. Kulit yang bersih adalah kulit yang sihat
4. Menggunakan esen muka bagi membantu penyerapan pada kulit
5. Menggunakan serum muka. Serum akan memperbaiki kulit dari dalam
6. Meletakkan pelembab muka bagi mengekalkan serum didalam kulit
7. Memakai topeng perawat muka (mask) ataupun topeng tidur (sleeping mask).

Oleh itu orang Korea tak perlu berlebihan dalam menata rias wajah mereka seperti orang barat yang suka menempek berlapis-lapis alat mekap sehingga rupa sebelum dan selepas berbeza 200%. Orang Korea menata rias muka dengan tipis dan gemar memaparkan kecantikan asli.

Nak kulit cantik dan sihat? 
Tiada jalan pintas. Jagalah kesihatan dan pemakanan. Seterusnya rajin-rajinlah menjaga kulit.

Tak guna kulit putih licin sehingga nampak urat hijau dengan menggunakan krim bermerkuri dan berhidroquinon jika akhirnya anda terlantar di hospital rosak hati dan buah pinggang akibat kesan sampingan krim muka.

Tips kesihatan kulit ini diedit dan diubahsuai dari page Dermags for Life.
Saya amat mengesyorkan penggunaan bedak asmak sebagai topeng perawat muka atau masker. Hanya sapukan nipis dan merata pada kulit muka dan lihatlah hasilnya yang menakjubkan. Ianya suci selamat dan 100% dari alam semulajadi.
Nak cuba bedak asmak?
Whatsapp
012-6332053
Pengeposan ke seluruh Malaysia




.

12 March, 2017

Asmak by Mhamsb

Assalamualaikum...

Entri ringkas kali ni sekadar pemberitahuan kepada semua pelanggan dan bakal pelanggan khasnya...

Fb Page Minyak Herba Asmak HQ dah pun bertukar nama kepada Asmak by Mhamsb. 


Nampaknya nama ini lebih sesuai berikutan pelbagai produk keluaran syarikat yang dijual dan bakal dilancar pada masa akan datang.

Apa tunggu lagi? Jemput like beramai-ramai dengan mengklik link di atas.

Untuk mencuba produk keluaran MHAMSB boleh hubungi saya melalui 👌

Whatsapp
012-6332053

11 March, 2017

Throwback 2015 : Lagi 2 Hari Nak Raya

Assalamualaikum...

Entri kali ni sekadar throwback nak raya tahun 2015.

Sarah warded 4 hari 3 malam di Hospital Temenggung Ibrahim, Kulai.

Bayangkan dahla bulan puasa, tak sampai seminggu lagi nak raya Sarah warded. Kali ni demam panas dengan pakej semput sekali.
Saya dan suami bergilir-gilir menjaganya di hospital.
Gambar ni sarah dengan sepupunya., Kaklong.....Nasib baik ada anak saudara saya sorang nih sudi menjaga sekejap tatkala saya balik ke rumah untuk menguruskan 3 anak yang lain..hihi..

Terimakasih KakLong..jasamu dikenang.....

Memandangkan lagi 2 hari nak raya pada hari Sarah discaj, dapatla merasa sumbangan BRIM sempena Hari Raya yang disampaikan oleh wakil dun Kulai....Alhamdulillah...ceria sekejap si ayah Sarah......hikhik...
Nasibla persiapan raya semua dah saya setelkan awal-awal lagi.

Tapi kelam kabut jugakla kami anak beranak nak balik beraya dengan rumah dan barang belum berkemas lagi..

Alhamdulillah, kini tahap kesihatan Sarah semakin baik. Kenangan check in check out hospital tetap terpahat di hati.

Terima kasih minyak herba asmak yang menjadi teman setia saya dan famili di saat tak terduga.
Untuk mencuba minyak istimewa ini, boleh berhubung dengan saya melalui

Whatsapp
012-6332053



10 March, 2017

3 Hari 2 Malam : HSNZ, K.TRG

Pakej 3 hari 2 malam kali ni kejadiannya di Hospital Sultanah Nur Zahirah pada Februari tahun lalu. Kami anak-beranak pulang ke Terengganu untuk bercuti sempena Tahun Baru Cina.
Sebaik sahaja sampai di kampung, Sarah mulai batuk-batuk. Nafasnya berbunyik, saya dah mulai risau.
Akhirnya setelah 2 kali ke klinik termasuk KTS untuk menyedut gas, Sarah terpaksa dimasukkan ke wad untuk rawatan selanjutnya.
Sebelum discaj, doktor meminta kami membeli aerochamber dan mengajar cara menggunakannya dengan betul.

Tiga bulan selepas sarah discaj, saya mula mengenali minyak herba asmak yang menjadi viral ketika itu....

Kini, saya setia dengan minyak mujarab 1001 penawar ini. 
Jom jadi sihat dengan minyak herba asmak.

Whatsapp
012-6332053




09 March, 2017

Pospartum Psychosis aka Meroyan

Emosi ibu yang sedang berpantang perlu dijaga sebaik-baiknya agar tidak berlaku sebarang perkara yang tidak diingini. 

Alhamdulillah, semasa berpantang anak sulung, saya dijaga oleh ibu sepenuhnya di kampung. Terima kasih mak, tak terbalas segala pengorbanan mak. Anak kedua dan seterusnya saya berpantang sendiri di rumah sendiri. Seminggu yang pertama dibantu oleh mak dan mertua.

Tidak dinafikan sedikit sebanyak emosi saya terganggu dalam tempoh berpantang ini. Kesakitan semasa bersalin masih terasa. Cabaran menyusu ibu secara ekslusif dan karenah anak-anak yang lain juga boleh membawa kepada faktor tekanan. Tu belum masuk rumah yang bersepah dan tidak terurus..Makin serabut dibuatnya...

Alhamdulillah saya dapat menangani segalanya dengan penuh kesabaran. Sentiasa mengingati Allah, inshaaAllah dipermudahkan.

Disini saya ingin kongsikan informasi berkenaan meroyan dan cara menanganinya...

Semoga sedikit sebanyak ianya memberi manfaat kepada ibu-ibu dan bakal ibu di luar sana...




Info bergambar ini dibawakan oleh Minyak Herba Asmak HQ

Sebagai langkah untuk memberi efek ketenangan semasa tempoh kritikal yakni berpantang, saya amat mengesyorkan ibu-ibu menggunakan essential oil sebagai terapi diri. Selain itu, bagi mencegah rasa pening bolehla disapu minyak herba asmak di kepala dan dahi. InshaaAllah ianya dapat memberi kelegaan serta merta.

Whatsapp
012-633-2053.



08 March, 2017

Selamat Hari Wanita Sedunia


Selamat Menyambut Hari Wanita
Hargai wanita tersayang yang ada di samping anda ; ibu,isteri,adik beradik dan saudara.

*WANITA HEBAT*

 Wanita hebat bukan kerana dia cantik
 Wanita hebat bukan kerana dia kaya
 Wanita hebat bukan kerana dia pintar
 Dan bukan pula kerana disampingnya ada lelaki kacak dan kaya

*Tapi wanita hebat adalah*:
 Wanita yang mampu terus berdiri menyelesaikan masalahnya
 Mampu berdoa dan percaya kepada Allah sumber kekuatan
 Wanita hebat melukis kekuatan melalui proses kehidupan
 Bersabar saat tertekan
 Tersenyum saat hati menangis
 Diam saat terhina
 Mempesona kerana memaafkan
 Mampu membalut luka hati dengan sabar
 Mampu memadam amarah dengan istighfar
 Mampu menghapus dendam dengan maaf.

Selamat Hari Wanita

copy and paste

Sebagai wanita muslimah, jom kita menjaga kecantikan diri kurniaan ilahi dengan sebaik-baiknya.
Bedak asmak ni memang best sangat. Kalau ada jerawat yang mengatal baru nak naik tu, oleskan sahaja bedak ini. InshaaAllah cik jer tak jadi nak menumpang.
Kulit wajah pun lebih berseri-seri.

Nak cuba?
Whatsapp
012-6332053

ANDA KLIK ANDA HEBAT