Search This Blog

15 October, 2012

Review : UNIMOM MEZZO BP

Ada ke orang nak baca belog saya ni? Kemain nak buat review....

Saya suka suki je nak buat review pasal gajet yang baru minggu lepas saya beli. 

Almaklumlah setelah 3 tahun menggunakan Spectra 3 terasa miang nak cuba manual BP lak...dan yang paling penting, saya nak carik yang murah dan boleh bekerja secara efisyen. 

Target memula nak rembat pigeon dan brand2 yang harga RM100 dan ke bawah.... Suatu masa dahulu, saya pernah cuba menggunakan manual BP Avent dan Medela Harmony. 
Harganya agak mahal (bagi manual BP la), hasil ok, memuaskan. 

Maka saya pon start mengugel dan membuat sedikit research. Dulu sebelom beli Spectra 3 pun jenuh saya duk gugel, compare2 harga mana lagi murah..baca review orang yang pernah menggunakannya...akhernya saya tertarik dengan UNIMOM MEZZO manaul BP. Isssshhhh tak pernah dengar pon brand nih.... 

Tengok kat fabulousmom kemain lagi best seller. Dijual dengan harga RM 118. Nak jugak dapatkan harga yang lebih murah, saya pun gigih mencari lagi di lbh kurang 10 online website. Akhernya saya pun beli kat website nih http://e-mumshop.com dengan harga RM100 sahaja...sukeeeeeeeeee....

Haaaa....dah dapat pun, kemain teruja saya bila dapat bungkusan daripada Poslaju minggu lepas...


Maka bertambah rajinla saya menjalankan aktiviti mengumpul stok untuk baby Sarah....
Comelkan BP unimom ni? Sesuai dengan status "made in Koreanya".....kaler pink & putih lagik.....
Haaaaa....lihat...3-3 corong saya sumbat dlm beg tuh....


Apa yang saya suka pasal BP ni selain rekabentuknya yang ergonomik ialah, silicon massager yang ada kat corong tuh mengurangkan rasa sakit ketika mengepam..So, suctionnya mild2 gitu....

Kalo dulu masa beli Spectra 3, silicon massager tu kene beli asing-asing, ianya tidak didatangkan sekali dalam pakej.

Hasilnya? Memuaskan.... takdelah lumayan sebab saya memang tak pernah dapat 6 Oz dan ke atas setiap kali sesi mengepam...Biasanya saya hanya akan dapat dalam 3 ke 5 Oz jek....

Kebaikan seterusnya ialah corongnya siap ada cover lagi, kunun2 bertambahlah hygenic nya...
Senang nak bukak dan pasang semula untuk dicuci....
(padahal mula2 saya agak keliru camne nak assemble nih byk sangat bahagian2nya)..

Biasalah, mula2 agak jakun siket....


Haaa... ni pulak Spectra 3 saya yang dah dimodified valvenya.....Ko hade? Mmg xdapat carik kat mana2 sebab haritu ada benda yg sebatang dalam tu terpatah akibat terjatuh daripada meja setinggi 4 kaki....(Nasibla jatuh dengan beg2, kalo x, habis ranap)......

Makanya saya pun mendapatkan khidmat servis foc drp seorang rakan yang pakar dalam bab2 nih........Suka, masih boleh berfungsi seperti biasa, nak hantar ke pusat serbis jauh sangat....

Kesimpulannya saya amat berpuas hati dengan BP ini. Berbaloi2 la, saya suka guna UNIMOM ni time susukan Sarah. Tandem nursing la katekan....Sebelah susukan Sarah, sebelah lagi pam. 

04 October, 2012

Folo Up Baby Sarah @ Peadiatrik HSA


Selasa lepas saya on leave untuk bawak baby Sarah check up kat HSA....mula-mula ingat nak amik halfday je, tapi memandangkan AL tinggal 6.5 hari lagik, saya pun apply cuti penuh la...bukan apa, mana tau kot-kot tunggu turn lama, kang terkejar-kejar nak balik ke opis semula..

Tepat sekali sangkaan ku, parking HSA penuh, makanya selepas encik Syed menurunkan saya & baby, die pun memarkingkan kereta kat luar.......terpaksalah menapak jauh sikit.. 


Pas amik no (yang ke 27) saya pun mencari tempat untuk landing....


Nasib ada TV, layanla citer Tiramisu jap...Baby Sarah pun layan tv gak..hehehehhe


4 bulan lagi datang sini lagi...Alhamdulillah perkembangan baby baik2 aja..seiring dengan budak berusia 99 hari pada hari kejadian...

11 September, 2012

Saya Mau Ini

Sejak menjadi ibu veranak 3 ni, saya asek skodeng MPV (seperti gambar yang di bawah) dari tingkap opis saya...saya suka.......seolah-olah macam satu terapi minda lak...hehe...

Pestaim balik beraya ber 5 aritu jalan jauh kan, pulak tu anak dah 3, rase macam cik siti dah tak relevan lagik....
Maaf ye encik suami saya bukan paksa kamu untuk dapatkannya sekarang....mungkin 2-3 tahun lagik? 
Ok x?


Heheee.....rajin betul abg guard tu dok ngelap-ngelap badan Cik Estima (bukan saya punya)...
Cuci bersih-bersih ye bang....


Tengok....Dania duduk sit depan sebelah ayahnya... Saya lak 3 veranak nih duk belakang...

Rase macam sempit la pulak...kurang selesa bila nak balik kampung atau jalan jauh-jauh...

Kalo takat nak g Jasko ke...TITAH ke.....Ehhh, takde hal lah...hehehehehe..

Makanya..saya pun asek veranganla nak memiliki Estima....... Baru besh nak jalan jauh kan?



Tengok baby Scha ni pon sampai senget2 saya duk meriba....
Kadang-kadang lenguh gak badan nih...Cehh...Alasan le tu....
Puas saya duk ngendeng-ngendeng husband, bagi hint, tapi...die sebagai pemandu opkos x merasa ke "sempit" an itu...

Sian x kat saya? Nak harapkan menang contest dumex dugro raya yang dapat LIVINA tu macam tipis jek...huhuhu....

29 August, 2012

Riang Raya 2012

Salam...........
Dah abes beraya belom kawan-kawan?
Kalo kat Johor dorang beraya sebulan..rumah terbuka sana sini, marhaban rumah ke rumah lagi....
memang sakanla...

Siryus tahun ni saya sangat puas ati dapat beraya kat kampong....sangatla best, dapat jumpa sedara-mara, kawan-kawan, jiran-jiran yang jarang sekali dapat berjumpa....

Harini dah masuk 3 hari saya bekerja setelah bercuti selama 2 bulan....baru nak mendapat rentak semula nih setelah lama tinggalkan keja....nak tulis panjang-panjang pun x de idea, so, mehla layan gambo-gambo saya semasa raya arituh....

Tade adegan-adegan cium tangan suami sambil nangis2 ye.....hehehe.... 


Kami Ber 5.....


Aummmmmmmmmmmm.....Cakkkkkkkk..Jemput masuk...


Si kecik ni x abes2 dengan citer cinderella...


Kakak pun sama gak...


Mentang-mentangla umah tok ada wifi, dah macam cyber cafe lak jadinya...


Opppsssssssssss....pic ni Airis yang curi amik, saya senyum kat die...tup2, die snap muke saye....


Hari Raya Ke-2.......


15 August, 2012

Dah Lama Nak beli Gajet Nih

Hai all..........saya agak penat arini........secara tak sengaja tersopink lagik tadi...
Dahdah...cukup, arini saya janji last sopink b4 raya....pas naik keja baru sopink lagi...

Arini saya nak citer pasal gajet yang memang dah lama saya nak beli, tapi tak gak beli..
Beli ni masa 2 minggu berpantang aritu...
Bila dah ada anak 3 baru dapat beli...mengagahkan diri beli menatang ni sebab kunun2 nak jaga kebersihan la sikit untuk botol anak-anak. Kalo sebelum ni just cuci pakai pencuci botol pureen/fiffy, rebus dalam periuk....bila dah ada steriliser ni senangla sikit keja saya.......tambah2 baby Sarah menghidap pneumonia aritu membuatkan saya rasa sangat2 perlu menjaga kebersihan botol dan bekas makanan die nanti...

Saya beli online jek, ada pomotion, siap dengan warmer hanya RM159.00. Yang ni takde function pemanasan dalam kereta. Bagi saya tak perlu, benda ni nak guna dalam rumah jek..buat serabut nak panaskan kat dalam kereta...


Storage bottle yang siap disteril sebelum digunakan.........


Tadaaaaaaaaa....

Sebahagian stok susu perahan untuk baby Sarah apabila saya kembali bekerja nanti...


Okeh, takat ni dulu entri pendek harini..dah kul 4 ptg, saya nak tgk citer Takdir Qismah....x pasal-pasal terfollow citer ni dahhh...


14 August, 2012

Sudah Botak @ Botak Sudah?


Shaye sudah botak..................maka hilangla rambut shaye yang lebat sejunjung ittew....

Pic ni diambil masa umur shaye 45 hari tatkala shaye teman mama shaye g cuci kete yang berkerak sangat...

Ok..tata....shaye nak tido sudahhhhhhhhh

Yeayyyyy....Dah Habes Pantang!!!!

Di saat saya menulis entri ini saya dah abes tempoh berpantang selama 44 hari....hari ini hari ke 50....

Alhamdulillah, segalanya berjalan lancar.........

Makanya, bila dah abes pantang, makin panjangla langkah saya.....

Bizinya la saya sopink sana sini sampai tak sempat nak update belog...

Memang lepas gian betul setelah sekian lama tak merayap sendiri..soping sorang-sorang lagi best tanpa ditemani suami...kalo dia ada sama, saya jadi rimas....asek nak cepat jek...eiiiiiiiiiiiiii.....sangatla tak beshhhh

Segala persiapan raya dah selesai, kuih raya, baju bajan anak-anak dah beli semua...tinggal nak balik kampung je lusa....yeayyyy......happy sangat sebab dah 7 bulan saya tak balik negeri tumpah darah saya....

Eiii...sangat teruja...tak sabarnya....nasibla skul Dania & suami saya dah start cuti luse....takdelah risiko jalan jem sangat kan.....(harap2la)...moga-moga perjalanan pergi dan balik kami selamat dan berjalan lancar.......

Cerita pasal sopink baju anak-anak....memang sangat syok..ye la kan...... baju budak perempuan kan lawo-lawo, pastu murah plak tu..lagi-lagi beli time ada offer...memang tak keruan fikiran nih...

Pilih kak jangan tak pilih....HEHEHHEHEHE.....tapi tahun ni baju kurung baru takde untuk anak-anak, pakai yang lepas2 jek...yang baru hanyalah gaun-gaun yang cute....

Pastu tudung raya dua anak dara tu pulak...dorang siap suh saya beli 3 lai sorang.....memang melamfau budak2 sekarang nih...nasibla harga tudung tu rm10 jek selai.................tapi sangatla lawo...kain chiffon, 2 layer gitu......anak suka....saya pun lagi la suka....

Okeh takat ni dulu, baby dah nanges nak susu..pastu nak mandi...pastu nak kuar jalan-jalan lagik.......

03 August, 2012

Lagi-lagi Sarah Alina

Sesungguhnya Allah Maha Mengasihani....Allah tidak menurunkan ujian untuk hambanya sesuai dengan kemampuan masing-masing...Kita sebagai hamba yang kerdil tidak seharusnya berputus asa dan berhenti harap selain daripada-Nya......

Setiap hari terutama selepas sembahyang fardhu, saya akan membaca doa ni sepanjang tempoh mengandung...

Doa yang begini maksudnya :

"Ya Allah, peliharalah anakku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau maha penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawarMu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah ia dari kandunganku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, cerdik berakal dan berilmu serta beramal soleh. Ya Allah, elokkanlah akhlak (perangai) fasihkanlah lidahnya dan perelokkanlah suaranya untuk membaca hadis dan Al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad (s.a.w)"

Dah macam anak pertama pulak rase bila dapat baby Sarah ni....siryus...
Saat-saat mendebarkan dah berakhir...alhamdulillah ku sujud syukur kepada-MU ya Allah kerana memberikan ku peluang untuk menjadi ibu buat puteri ke 3 saya......

Menyusukan baby Sarah pada hari ke 8 di wad nursery cukup membuatkan hati saya lega......yelah masa hari pertama lahirkan dia, saya sempat susukan sekejap je....kurang daripada 5 minit....


Selama 8 hari saya berpantang tanpa baby disisi, rasa agak janggal...sedih tu toksah cakap la...

Hari ke 3 berpantang saya kena demam akibat bengkak susu....sakit bukan main....sapa yang pernah rase taulah macamana sakitnya..........jenuh duk tuam dgn ais, dgn air cuka...nasibaik ada si Airis.

Memandangkan die masih menyusu time saya pregnantkan Sarah, dialah yang tolong inducekan saya kasi susu keluar dengan lancar...

Pada hari ke 4 Sarah di wad nicu HSA, nurse kol suh bawak susu untuk Sarah....Alhamdulillah, lega hati saya...yelah 3 hari pertama dekat wad nicu die no respon. Dengan wayar beselirat sana sini (hidung, mulut, tangan, dada dan kaki penuh yang penuh dengan tube), kena cucuk sana sini....kesan kena cucuk sampai sekarang belom hilang lagik...

Masa tu saya hanya pasrah, redha sangat2...andaikata Allah lebih sayangkan dia, saya dan suami terima seadanya....
Sebelum ni takat tengok gambar je kes-kes baby baru lahir yang kritikal, bila dah kena kat diri sendiri, barulah rase ye tak ye je.....HUHUHU...

Pendek kata, 100% Sarah perlukan oxygen support....oksigen yang disupply adalah 3 Liter/minit.......huhu....Sarah bergantung sepenuhnya pada mesin, kalo mesin tu dibukak taktau la macamana.......dah macam mesin kromatografi pulak saya tengok....Selama 5 hari jugak doktor supplykan antibiotik bagi membunuh kuman-kuman kat paru-paru Sarah..

Walaupun die tak sedar, tapi saya tahu die menyedari kehadiran saya dan suami. Kami tak henti2 berdoa dan bagi sokongan untuk Sarah....

Pengalaman berulang alik ke HSA memberi saya peluang untuk melihat bermacam-macam kes baby yang kritikal kat wad nicu...secara tak langsung membuatkan saya jadi insaf.....ada kes yang lebih teruk daripada Sarah.
Saya berkesempatan melihat baby yang dilahirkan dengan berat 600gram je...baby yang ususnya termasuk dalam lung, so kene operate, baby yang dilahirkan dengan tidak cukup sempurna, ada yang berkepala besar....
Pengalaman seperti ini takkan saya lupakan sampai bila-bila....

Suasana kat wad  nicu (A4) senyap jek.......hanya sesekali kedengaran bunyi mesin tut tek jek.................sungguh saspen....nama pun kritikal kan....

Berbeza dengan wad nursery (A3) bunyi baby nanges sana sini, diselangseli dengan bunyi suara nurse bercakap....agak meriah.....kat wad ni ramai baby premature (duk dalam inkubator), baby demam kuning, baby yang ada masalah jantung, jangkitan dalam perut, dan bermacam-macam lagi lah...

Berbalik pada cerita memerah susu tadik.....

Walaupun saya dah boleh bawak stok susu tapi saya tak boleh bagi direct lagi susu tu sebab Sarah still on tube....Gigih jugakla saya memerah buat stok untuk dihantar ke hospital. Hampir setengah ruang dalam bahagian freeze Sarah punya stok............
Akhernya stok tu saya bawak balik semula apabila Sarah dah boleh kuar wad pada 04/07/2012.

2 kali sehari saya akan lawat Sarah kat wad (lebih kurang 140 km sehari pergi balik dari Bndr Putra ke HSA, jb)....

Lepas ni baby Sarah akan jadik budak botak...

Sebelom dibotakkan, saya nak letak pic dia yang berambut lebat macam rumput karpet disini...


Kakak-kakak yang sangat teruja dapat adik baru...


Owhhhhhhhhh...apabila dia bukak mata dan mulut....


Wajah tenang baby yang belom dinodai dosa...........haaaa...pic ni rambut baby dah kena potong sikit sebelom digondolkan petang ni....insyaallah...


Ucapan terima kasih yang tak terhingga buat nurse-nurse yang cantik di wad A3 dan A4 serta dokter yang menjaga dan merawat Sarah dengan baik sekali sepanjang berada di wad.....

Terutama sekali Dr Koo Ken Kiat (bukan nama sebenar, muka mcm pemain badminton) di wad A4 dan Dr Amir yang kacak di wad A3. Nurse yang cun si Zarith Sofea.......ni je nama nurse yang saya ingat...sebabnya......suami saya yang perasan nama die.....

Amboi-amboi sempat lagi die jeling nama nurse tu...kemaing yek....nak kena nih.....isssshhhhhhhhh...

Apa yang penting, kos rawatan adalah percuma...sukak...kalo kat hospital swasta tak tahulah berapa kene cas tuh.....syukur..............lagi 3 bulan Sarah akan follow up lagi kat Pakar Pediatrik HSA...

Apa-apa pun, mama dan ayah doakan Sarah kesayangan kami akan membesar dengan sihat sempurna...Mama sayang Sarah sangat-sangat....mmmmuuuaaasshhssssssss

02 August, 2012

Bestnya Jadik Suri Rumah

Stok kat dalam peti ais hanya tinggal ikan merah, ayam beberapa kerat, telur, sawi, tomato, 
carrot + daun sup. Tu je la....

Agak-agak apa lauk yang saya nak masak ye?

Gambar sekadar hiasan...lauk berbuka puasa 3 Ramdhan lalu...dah basi pun....


Esok dah tak perlu masak lagik untuk berbuka puasa.........yeayyyy...

Pas husband balik sembahyang Jumaat, kami akan berangkat ke Senawang, umah mertua.
3 hari kami akan berbuka pose ramai-ramai d sana. Maklumla tahun ni 1st day raya kami akan beraya d Terengganu...

Kalu mengikut perancangan, 2 hari b4 raya kami akan berangkat dari Kulaifornia. Raya ke 3 atau ke 4 baru beraya d Seremban. Pastu raya ke 7 balik Kulai semula....pastu saya dah naik keja.........

Uwaaaaaa....yang ni takbest nih...huhuhu...

Bila dah lama duk umah rasa besh sangat...heaven.....tuntutan kerja terpaksa saya turutkan...nak buat camne gaji suami saya bukan 12K...kalo tak dahlama saya benti keja...

Bila agaknya saya boleh jadi surirumah ni? Buat masa sekarang memang dah menjadi suri pun.................suri d hati sang suami...cettttttt....ferasan lah pulakkks...

Saya nampak suami pun suka bila saya jadi surirumah...ye la b4 Ramadhan aritu die balik dari skul je santapan dah terhidang...

Walaupun saya tengah berpantang, suami balik umah tinggal nak makan jek... Sepatotnya die yang masak untuk saya kan? Sesetengah suami zaman sekarang ni boleh dikatakan dah pandai masak......maka bertuahla si isteri tersebut..ada orang jaga makan minum time mereka berpantang...

Tapi saya...... bukan nak merungut atau meratap......Dah die memang takde bakat...
...................dan sampai mati pun saya tak pernah harap suami akan masakkan untuk saya...huhuhu...

Dapat suami yang fikirannya masih purbakala bab-bab masak nih...HEHEHEHHE....nak buat macamana, kena lah redha kan......

Sentiasa bersyukur dengan apa yang kita ada... Setiap manusia ada kekurangan dan kelebihan masing-masing... Terkurang di sana...terlebih d situ...begitula juga yang berlaku sebalik nya.....

Lagipun suami saya memang jenis tak suka makan kat luar...die nak jugak merasa air tangan saya yang bukannya mantop sangat pon....tapi bila difikirkan semula, itulah yang terbaik sebenarnya...
Betul tak kawan-kawan?



01 August, 2012

Perlukah Berpantang Makan?

Salam satu Ogos....

Sekejap je masa berlalu harini dah 12 Ramadhan...dah 12 hari jugak umat Islam berpuasa dan harini cukup 37 hari saya berpantang....

Jadual harian saya macam sama jek hari2.....pagi mandi, berbarut, kalo rajin bertungku....breakfast, mandikan baby, susukan baby, tgk diari ramdhan rafique jap, basuh baju, pam susu buat stok untuk naik keja nanti...........

Si kecik ni senang nak jaga..........bila siang dia banyak tido...sempatla saya nak ngemas, sapu umah, pastu masak, kadang2 tengok WHI, ketuk2 ramadhan, kalo sempat online jap....ber FB.....pastu makan, kul 2 lbh suami balik keja dengan anak2 balik dari umah pengasuh...umah mulai bising....pastu masak untuk suami bukak pose...layan anak-anak...malam plak lipat kain...kemas lagik....tengok tv jap, kul 4.30 pagi, bangun untuk siapkan suami bersahur....

Berpantang kali ni macam orang sihat...boleh dikatakan semua makanan saya bedal kecuali ikan yang bisa-bisa...asam pedas, aiskrim, mcD, KEPCI, pisang + cempedak goreng dah selamat masuk dalam perot saya...

Siryus bila makan macam-macam saya rasa lebih bertenanga...vitamin memang saya tak tinggal..kalsium, vitamin c, iron folic wajib saya amik tiap-tiap hari...vitamin b-kompleks kadang2 jeeeeee..takut selera makan makin menjadik-jadik....jamu makan sket2 jek....

Kadang-kadang pening duk pikir menu berpantang....Hari-hari pusing-pusing masak benda yang sama jek, mestilah bosan kan...Asek-asek sup ikan merah, sup sawi + carrot, sup ayam, ikan panggang....

Nak masak untuk suami lagi...senang-senang masak je la sekali harung....senang citer...suami dan anak2 pun boleh makan sama...saya pun makan sekali...tawakal je la kan, bila ank dah 3 ni, bedal jek semua...

Antara menu berpantang saya ialah seperti yang dibawah............memang lauk berpantang betulla.....sup kentang + carrot + lobak putih, ikan goreng + ikan bawal emas masak kicap (bubuh halia + lada itam banyak2 + asam jawa sket)....memang sedap dimakan dengan nasik panas-panas...


Pastu menu lain plak sup daging + telur bistik isi daging + goreng lobak putih seperti pic di bawah....


Saya memang makan banyak waktu berpantang...asek-asek lapar je perot ni....Pagi pagi saya breakfast dengan milo panas & roti atau biskut je. Pastu makan buah-buahan....Dah lunch mestilah makan nasik. Pastu petang lapar lagik....makan roti cecah milo lagik....

Berat badan saya lepas beranak..yakni hari saya kuar wad ialah 50kg....berat sekarang 47kg....saya nak maintain dengan berat sekarang, harap-harap tak turun macam dulu2 lagik..saya dah bosan dengan berat 42-43kg....huhuhu....yang penting pas abes pantang saya nak pakai jeans saiz 26.....harap-harap muat....tang perot yang buat saya isau...........

29 July, 2012

Syarifah Sarah Alina



Assalamualaikum wbt...........dahlama saya tak mencoret.......sempena bday saya harini, saya mengigihkan diri untuk berbelog....pagi tadik gigih bukak CD dari kotak dalam lemari utk dicuci....rindu nak bercloth diapers lagik setelah sekian lama.....Si kecik ni dalam sehari mau 10 kali tukar pampers....so, adalah lebih baik pakai CD jek....jimat dan berbaloi-baloi....

Harini 29hb maka genapla umur saya 31 tahun....whoaaaaaaaaa...sudah bangka rupanya diri ini....saya masih ingat masa umur abang sulung saya 31 tahun, 20 tahun yang lalu...saya rase mcm die sangatla senior...masa tu umur saya baru 11 tahun...huhuhu...sekarang umur dia dah 51 tahun.......sahsahla bangkanyaaaaa.........

Alhamdulillah syukur ke hadrat ilahi tahun ni saya menyambut hari lahir dibulan yg Mulia Ramadhan Al-Mubarak......

Kalau dulu berdua lebih baik.........sekarang bila dah berlima terasa cukup indah...terasa hidup makin lengkap, ceria dengan keletah anak-anak yang sedang membesar....

Walaupun sesekali stress, penat melayan kerenah 2 puteri yang tak kenal erti diam, asik nak bercakap je, berlawan cakap...tu belom berebut mainan, gaduh2, memang bingit telinga ni selagi dorang tak tidur...bila dorang tidur barulah umah sunyi sepi.........

Sebagai kenang-kenangan, saya nak letak pic baby Sarah yang arini berumur 34 hari....Gambar-gambar ni diambil selepas 4 jam saya bersalinkan Sarah yakni sebelum dia dikejarkan ke HSA...  

26/06/2012..jam 11.45 pagi laherla puteri ke 3 saya....


Alhamdulillah bersalin kali ni paling senang dan sekejap je sakit...





Nak jugak letak pic saya masa kat wad.....nak letak pic masa baby kat icu x dapat......So tade la kenang-kenangan....nak wat camana memang prosedur spital xleh amik pic.....


Adorable Sarah Alina


Okeh...ni rentetan story mory pada 26/06/2012....

Pada 26 hb 6 tu seawal jam 5.00 pagi saya dah bangun tido.....masak nasi goreng, mandi, solat subuh, sarapan, pastu anto anak2 kat umah pengasuh dan terus zass ke Perdana Specialist......

Jam 7.20 pagi cek in kat Perdana..........
Nurse suh g toilet buang apa-apa yang patut...
Buat CTG, cek blood pressure dan yang pasti tade acara selukan berlaku....sukak.......
Pastu saya mula di drip dgn hormon cyntosin (betul ke ejaan nih? lantakla), hormon pencetus sakit tu...asek di induce jek saya nih..dah 3 kali bersalin dan 3 kali jugak saya di drip...

Tiada tanda-tanda sakit...saya masih setia ditemani suami aka "birthing coach" saya sambil duk baca suratkabo...borak2....

Jam 10.45 pagi...
Mak bidan pecahkan air ketuban saya...saya pelik kali ni tak terasa pun air ketuban tu keluar apabila dipecahkan berbanding 2 proses bersalin sebelum ni...

Rupa-rupanya air ketuban saya dah hampir kering...Apabila mak bidan tu tanya saya dah pecah kat rumah ke?

Saya jadik konfius, barula saya teringat seminggu sblm ni memang ada kuar sikit-sikit..tapi saya tak tahu itu adalah air ketuban kerana saya duk membayangkan air ketuban turun macam air kencing....huhu...

Maka itulah punca Sarah terkena lung infection sejak dari dalam rahim saya...huhuhu lagik....

Jam 11.15 pagi...
Saya mula terasa sakit nak beranak & meneran...omaigod siap nangis x tahan...sebelum ni bersalin tade plak saya nanges....agak mengada-ngada pulak saya kali ni........tapi siryus sakit wehhh...


Jam 11.45 pagi...
Baby Sarah menjengah dunia setelah beberapa kali saya gigih meneran...kali ni rase macam dah terel sket....2 yang sebelum ni sangat gagal walaupun birthing coach saya setia menemani...kali ni dia suh saya minum livita......kuikuikui......

Baby Sarah nangis masa kuar.....tade tanda-tanda die lemas @ kebiruan......kuat semangat anak mama nih walaupun sakit...

Bersalin kali ni jahitan adalah paling minima......hasrat nak bersalin tanpa jahitan gagal....huhu.....xpe, nextime saya cuba lagik.....hehehehehhe.....tapi kalo berat baby dah 3.1 kg mau nye takde sebarang koyakan kan...logik la sikit...........

Selepas bersalin, nurse suruh saya berehat, matikan henpon....tapi saya tak ikut pun...kejap on off enpon tuh...sehinggalah saya rasa macam nak demam, badan saya jadi seram sejuk dan menggigil ....Walaupun dah berstokin dan berselimut tetap mengeletar....siap getar2 bibir....owh apakah?

Jadi, baby Sarah saya tak dapat handle, nurse je yang jaga die...husband saya dah balik nak uruskan uri masa tuh....

Jam 2.30 petang....
Baru nurse hantar baby dekat saya suruh susukan baby...

Masa mula-mula nurse hantar untuk saya susukan baby Sarah, saya pelik tengok nafas die tercunggap-cunggap, hidung die kembang kempis, dada berombak dan agak mengembang...

Saya sebagai ibu rasa tak sedap hati...bila saya cuba untuk susukan dia....dia no respon....... tak pandai latching...saya lagila pelik...puas saya berusaha tapi gagal....saya dapat rasakan ada sesuatu yang tak kena dengan cara die bernafas tercunggap-cungap tu.....

Naluri seorang ibu saya sangat kuat.......saya dapat rasakan dia cubah nak bagitau saya yang die tak selesa...yang pelik suami, nurse dan doktor cakap biasa keadaan baby baru laher bernafas agak laju....

Sehinggalah waktu magrib, suhu badan Sarah meningkat...bila dokter cek, dia demam....die cuba untuk melawan jangkitan kuman dalam paru-parunya...dokter cakap ni bukan masalah jantung..lega sedikit hati saya....

Pastu muka Sarah dah naik biru...maka dokter pun bagi bantuan pernafasan...saya dah tak keruan waktu tu.......macam-macam dalam fikiran saya.....

Cukupla dulu story mory saya hari ni.....dah pening dan berpinar mata nih duk menaip....esok-esok saya sambung citer.....


08 July, 2012

Alhamdulillah......

Salam uols..........

Alhamdulillah saya selamat melahirkan puteri ketiga pada 26/06/12 @11.45 pg secara normal setelah menanggung kesakitan selama 1/2 jam.

Berat Baby : 3.1 kg
Panjang : 54cm
Ukur lilit kepala : 34cm

Hasrat kunun-kununnya takmoh ada koyakan kali ni gagal...tapi saya puas hati sebab jahit paling minima kali ni. Luka cepat sembuh, 4 hari dah ok....sukak..

Tapi ada jugak episod dukalara bersalin kali ni...memang semua yang berlaku ada hikmahnya.

Saya tak pernah terbayang di benak fikiran akan berulang alik ke hospital, wad nicu pulak tu dalam tempoh berpantang.

Dan alhamdulillah jugak Allah saves my baby. Terima kasih buat semua kaum famili, kawan-kawan, jiran-miran dan saudara mara yang mendoakan keselamatan dan kesihatan baby Sarah.

Setelah berada di wad nicu selama 3 hari, dan dipindahkan ke wad biasa selama 6 hari, akhernya baby Sarah discaj. Syukur sangat-sangat........

Untuk pengetahuan kawan-kawan, baby Sarah mengalami "congenital pneumonia" selepas saya bersalinkan dia. Semua yang berlaku terasa begitu pantas. Seolah-olah mimpi buat diri saya...sedar tak sedar, harini merupakan hari ke 13 saya berpantang...

Oklah takat ni dulu entri kali ni, lenkali saya update lagik...


23 June, 2012

Masanya Pasti Tiba

Assalamualaikum wbt........................

Mungkin ini entri terakhir sebelum saya versalin. Dah seminggu saya tak boleh nak tido. Berkedip-kedip mata ni walaupun dah pukul 3-4 pagi.....Dengan cuaca yang panas melampau pulak tu perot ni asek mengeras + baby menunjal-nunjal berakrobatik dengan ganaz membuatkan saya rasa sungguh tak selesa...bila dah ada tanda-tanda macam ni, bermaksud tak lama lagi la Dania + Airis akan dapat adik baru....lagi pun berat badan saya dah statik....takde kenaikan lagi....kalo ikut pengalaman lepas, kalo berat dah statik tu, memang dah dekat sgt la tu.......

Bila rakan/sedara/jiran/org2 yang mengenali saya tanya, "bila nak bersalin?" Siryus saya tak tau/susah nak jawab apa. Sebab memang saya tak tahu bila saya akan bersalin.....wallahua'lam......dan yang pasti saya kurang gemar menggunakan term "tengah tunggu hari"....
Buat apa tunggu hari? Masanya pasti akan tiba jua kan........

Tapi kalo orang tanya saya, "bila due?" Haaaaaa...yang ni saya boleh jawab laju2.....hehhehehehe...

Pastu ada jugak yang tanya, "masih kerja lagi? Kenapa tak amik cuti rehatla kat rumah.".........owh...
Bagi saya cukupla pengalaman pertama saya dulu amik cuti awal-awal. Last-last lambat jugak bersalinnya....Rugi ML saya. Kenapa saya ambik cuti awal?
Sebabnya ialah............ kunun-kununya saya nak bersalin kat negeri tanah tumpah darahku...Takan dah kuar tanda baru nak zassss dari Kulai ke Trg.....9 jam wooooooooo...

Jadi selagi terdaya, saya akan bekerja. Setelkan mana-mana yang patut kat opis tu sebelum bercuti panjang. Itu lebih baik rasanya daripada duk melangut kat rumah sambil "menunggu hari"....hohohoooooooooooo

Perlu kah Selusuh & Akar Fatimah?


1. Air Selusuh (sebaik-baiknya air zamzam & dibuat oleh Sang Suami)
2. Buah Kurma
3. Akar Fatimah


Haaaaaaaaaaaa......ni 3 benda yang saya nak minum/makan sebelum bersalin....
Harap-harap dipermudahkan segalanya....saya & bayi selamat nanti...

Perlu kah sebenarnya kita minum air selusuh + air rendaman akar fatimah ni?
Yang buah Kurma tu nak kasi tenaga,buah kurma kan kaya dengan segala macam khasiat.........

Saya rasa benda ni terpulang pada masing-masing punya pendapat la..
Saya anggap ini salah satu ikhtiar + tawakkal kepada Allah...sebab bacaan dalam air selusuh pun bukan merupakan jampi serapah.....bacaan daripada ayat-ayat Al-Quran jugak kan...

Antara bacaannya ialah :

1. Surah Al-Fatihah
2. Selawat syifa'
3. Ya Latif (zikir)
4. Surah Al-Hasyr (Ayat 21-24)
5. Doa Selusuh yang lebih kurang bermaksud : "Ya Allah, dengan hak Mryam juga hak hamba yang
    diturunkan kepadanya Surah Maryam, ringankanlah daripadanya (sebut nama isteri yang di bintikan
    ibunya) penderitaan bersalin, dengan rahmatmu wahai Tuhan yang amat mengasihani dari segala-galanya"
6. Doa Permudah
    "Ya Allah, permudahkanlah dan janganlah kau sukarkan kerana engkaulah yang maha 
    memudahkan segala yang susah adalah mudah bagiMu"

Nak buat ke tanak? Nak minum ke taknak? Suka ati korangla.... ........Anda Buat Anda Dapat (kata Ustzh Bahiyah...hehehehehehe)

14 June, 2012

32 Bulan Yang Lalu

Salam Khamis uolllllllsssssssss..

Sedikit update saya hari ni......dah nak masuk 38 minggu usia kandungan saya...

Kelmarin g checkup kat KK Kulai...saya sungguh x sangka urine saya masih positif sugar...

Ingatkan dah okeh sebab tgk warna kencing yang jernih sungguh..kalo ada batu karang dalam bekas kenceng tu pon leh nampak..heheheheh...

Kangmain saya minum air suam banyak2 pada hari kejadian... Tapi bila wat sugar blood test.......okeh je...5.8mmol/L.

Berat saya dah tak naik banyak sangat which is 0.5 kg dalam tempoh lebih kurang 3 minggu...So berat saya sekarang ialah 56kg. Naik lebih kurang 13 kg sejak awal peknen.

Rasenya dah x naik byk lagi kot sbb peyot saya dah mengembang semaksimum yang boleh sampai pusat pun dah rata......siap kuar urat2 hijau kat perot....omaigodddddd....

Dan lagik.........saya masih lom kemas barang2 masuk beg nak bawak g spital.........plan balik keja karang baru nak sumbat semua tuh...checklist dah ada nih...

Sebelum benti menaip, saya tinggalkan video yang diambil oleh suami saya masa bersalinkan Airis dulu...Video yang diambil pakai henpon jek kira-kira 32 bulan yang lalu....Selamat menonton....Tata.....


video

09 June, 2012

Kolok Sotong

Hari kamis kelmarin saya tertengok (ter sebab bukan sengaja) rancangan TEGANU KITA yang disiarkan di TV3. Ni baru kali pertama saya menonton rancangan tu...padahal dah beberapa episod berlalu...

Saya rase nak menangis tengok rancangan tu. Sebab apa? Vangan ke apa?

Sebenarnya saya emosional sebab saya dah lama teringin nak makan lauk sotong + buah gajus (saya panggil jambu golok) masak lemak. Saya tak tau nama sebenar masakan tu sehinggalah saya menonton rancangan tu. Rupa-rupanya nama sebenar masakan tu ialah "Kolok Sotong".

Lalu saya pun mengugel dan terjumpa resepi ni kat belog chef hanielieza. Klik SINI untuk lihat mcmana rupa masakan ni & cara membuatnya. Seingat saya last saya makan lauk tu masa tingkatan berapa yek..lebih 15thn yang lalu...dah lama sangat laaaaaaaaaaa.......

Memang susah nak jumpa jambu golok sebab ia merupakan kategori buah eksotik. Kebetulan kalo musim mencandat sotong kat teganu buah eksotik ni senang diperolehi. Agaknya sebab tu la lahernya masakan kegemaran saya nih. Kombinasi sotong + jambu golok yang sememangnya mantaps. Makan dengan nasik putih, ikan goreng, sambal belacan.............uwaaaaaaaaaaa.....cukuplaaaa, saya rasa nak nangis lagik.......



07 June, 2012

Ultah Ke-6 Perkahwinanku

Ahad, 03 June, Lepas waktu Isyak.... 

Hari Ahad lepas merupakan hari yang penat buat saya...pagi masuk keja, petang sebelum kul 3 baru balik. Saya malas nak masak. Beli je untuk lunch. Lepas Isyak malamnya, kami pun buat keputusan eat out je la. Lagipun esoknya hari ulangtahun perkahwinan saya. 

Saya memang teringin nak makan stimbut & barbeku sebelum bersalin ni. Kang masa pantang dah takleh nak makan macam-macam. Jadi kami pun zasss ke Malay Stimbut ni...

Tak jauh pun, lebih kurang 2 km je dari rumah saya..


Masuk ni baru kali ke 2 saya berkunjung ke sini....


Dah nak abes makan baru sibuk nak bergambo...


Muka saya bila dalam gambo jek nampak kembang semangkuk..padahal kat luar tade la sangat (ayat perasan nak mam***)


Apalah aksi 2 beranak nih....macam-macam...layan je la.....


Kami berempatttt....Selepas ni akan berlima......takleh nak bayangkan macamane nak handle 3 kids nanti...yang bdk 2 orang ni pun saya dah rasa semputtttttt......saya memang respek dgn ibu-ibu muda kat luar sana yang leh handle anak yang ramai, kecik2 plak tu...

Saya harap saya pun boleh jadi macam mereka............Akher kata Happy Anniversary utk saya dan suami...

06 June, 2012

Persediaan Bersalin Anak ke-3

Macam skema je tajuk tu.....tapi takpe la...takde idea nak buat tajuk entri.. Dah seminggu takde sebarang post.

Sesungguhnya saya sangat bizi seminggu lepas buat persediaan untuk audit ISO yang kebetulan jatuh pada hari anniversary saya yang ke-6..

Bila dah abes audit 2 hari lepas, barula saya lega dan boleh fikir benda lain. Sampaikan nak sambut anniversary pun x feel sangat. Pasal anniversary, saya buat entri lain...

Sedar tak sedar lebih kurang tambah tolak lagi 3 minggu sebelum tarikh saya dijangka bersalin. Persediaan kali ni biasa-biasa je.

Baju baby yang baru adala dalam 4 pasang saya beli. Lain-lain baju pakai mana yang ada je. Barut bedung blanket semua pun pakai yang lama je. Semuanya dah siap dibasuh dan dimasukkan dalam kotak berzip seperti gambar dibawah ni..


Tinggal nak masukkan dalam beg je bawak g bersalin nanti...

Ni plak sebahagian kecil lagi barang-barang keperluan bayi baru saya nanti....lalalalala...


Minyak bayi Amway seperti yang kat gambo atas tu memang terbaik. Bukan setakat bayi leh pakai, mama pun boleh. Kalo pening kepala, sakit belakang ke, sapu je. Pastu pasti rasa lega yang amat....BESTTTTT

Saya berazam nak bf bayi baru nanti sampai umur 2 tahun sebagaimana saya dah berjaya buat kat si Airis. Bukan takat 2 tahun, sampai sekarang masih menenen. Aiyyaaaaaa...malam-malam mesti carik mama lagi...

Breastpump pun pakai yang lama jela. Kalo ikutkan hati macam nak terai Medela pulak. Tapi cukupla Spectra 3 saya yang masih elok dan banyak memberi jasa kat saya tu.

Storage bottle pun dah banyak, takyah beli lagi. Saya cuma tambah 2 kotak BM storage bag je.

Okey, kita citer pasal barang keperluan mama pulak....Konsepnya...caca merba....beli apa yang saya rase saya akan pakai.

 

Sebenarnya, saya harap sangat dapat bersalin secara normal jugak kali ni. Hari-hari saya berdoa supaya dipermudahkan semuanya. Saya nak sangat rasa bersalin tanpa sebarang jahitan. Mesti bestkan, cepat sihat.

Kali ni saya takde beli set bersalin pun. Kalo yang pertama dulu saya menggunakan set bersalin Amway. Banyak benda yang tak habis guna, sampai saya boleh sambung pakai masa berpantangkan Airis.

Apa yang pasti bengkung Amway dan minyak bayi die sangat bagus. Kali ni saya tambah satu lagi bengkung dari Sendayu Tinggi. Labuh lebih kurang sama macam Amway, sampai peha, so kurangla risiko bontot kembang semangkuk kunun-kununnya selepas bersalin nanti.

Minyak herbanika dari NR semestinya saya beli selepas merasai keberkesananya masa berpantangkan si Airis dulu.

Kali ni saya tambah Krim Barut NR pulak. Uncang cuci & pil phytonatal NR plak saya dapat ihsan daripada adik perempuan saya yang baru habis berpantang.

Herba mandian drp TYT & Minuman Wanita Dalam Pantang drp Atika Beauty pun saya baru nak cuba-cuba guna. Tak ketinggalan pati ikan haruan Polleney semestinya menjadi pilihan saya. Kalo dapat makan ikan haruan yang fresh, lagi best...

Memandangkan saya akan berpantang sendiri nanti (sebab mak saya tak dapat datang & jaga), minum pati ikan haruan je la...

Tu je la kot citer saya hari ni, dah tade idea nak mencoret lagi....tata..........

26 May, 2012

Impiana Cherating : Kami Datang

Hai....selamat hari Sabtu.........harini saya nak buat review pasal Impiana Cherating..dah basi pun citer ni sebab masa pegi tu usia kandungan saya baru 17 minggu...masa tu cuti CNY, otw nak balik kampung saya kat TRG, check in semalaman...

Ini adalah kali ke-2 saya ke Cherating. Kali pertama masih bergelar anak dara (tapi dah bergelar tunangan orang). Pergi bersama rakan-rakan bujang kat umah sewa. Kami stay kat Suria Cherating masa tu. So kali ni nak terai Impiana pulak. Mcm biasa, tempah melalui booking.com. Gambar tak ikut susunan ok...carca merba...


1. Pemandangan Impiana Cherating Resort pada waktu malam...


 2. Ni masa nak check out dah.......bye impiana...cukupla sekali kami datang..hahahahahha..pasni kalo g cerating pon, nak terai resort lain plak..


 3. Bekpes @ Kedai Kopi


 4. Siryus memang bekpes kat sini the bestest. Seme makanan saya rase nak terai. Dah termasuk dlm pakej sekali kan. Rugila kalo tak makan puas-puas. Saya makan roti canai, nasik goreng, pan cake, cereal + fresh milk, roti bakar + kacang panggang, hash browns, puding, kuih muih, buah-buahan...Sumpah saya kenyang sampai petang...


5. Bergambar bersama badut Impiana...suka la budak 2 orang tu dapat belon...



6. Bertiga...kesejukan pas mandi kolam......


7. Kolam yang agk luas...


8. Layan je la abang & 2 adik tgh main korek pasir...


9. Pesisir pantai yang indah....pasir halus & putih...


10. Dania takut air, tgk je la ayah & Ayish mandi manda


11. Mandi sampai kecutttttttt


12. Aksi apala tu yang cuba Dania buat


13. Pose istimewa la kunun...


14. Haaaaaaaa.....ni Suria Cerating, rupa-rupanya bersebelahan je dengan Impiana...


15. Ni toilet die...not bad...kebersihan memuaskan..


16. Katil bertiang ni membuatkan budak 2 orang tu jakun sangat..almaklumla kat umah mama takde kan..


17. Hehehe...terselit gambo saya....suka sebab ruang tamu & ruang tidur terpisah..


18. Sila abaikan kain2 yang bersepah kat atas kusi tuuuu...


19. Ruang tamu pun cantek kan? sukaaaaaaaa


20. Sinki toilet.


21. Pemandangan dari balkoni kami...xbest sangat sebab kami dapat tingkat 2, tak nampak ombak menghempas pantai..kalo dapat tingkat 3 @ 4, best sikit kot...


22. Staff Impiana yang mesra pelanggan....masa nak cek in tu adik laki yg sasa kat pic atas tu siap tanya saya, "akak ni cikgu ke:?
Pelik saya sbb rasanya muka saya tade gaya teacher pon....bila ditanya semula, rupa-rupanya die kenal suami saya....merangkap bekas anak murid suami saya yang tengah buat practical training kat resort ni...

Secara keseluruhannya, resort ni oke....nak bersantai-santai sesuai sangatla....nak hanimun pun oke...makan pun best....harga RM348/night...kalo weekdays mungkin murah sikit...

Sekian...

ANDA KLIK ANDA HEBAT