Search This Blog

29 July, 2012

Syarifah Sarah Alina



Assalamualaikum wbt...........dahlama saya tak mencoret.......sempena bday saya harini, saya mengigihkan diri untuk berbelog....pagi tadik gigih bukak CD dari kotak dalam lemari utk dicuci....rindu nak bercloth diapers lagik setelah sekian lama.....Si kecik ni dalam sehari mau 10 kali tukar pampers....so, adalah lebih baik pakai CD jek....jimat dan berbaloi-baloi....

Harini 29hb maka genapla umur saya 31 tahun....whoaaaaaaaaa...sudah bangka rupanya diri ini....saya masih ingat masa umur abang sulung saya 31 tahun, 20 tahun yang lalu...saya rase mcm die sangatla senior...masa tu umur saya baru 11 tahun...huhuhu...sekarang umur dia dah 51 tahun.......sahsahla bangkanyaaaaa.........

Alhamdulillah syukur ke hadrat ilahi tahun ni saya menyambut hari lahir dibulan yg Mulia Ramadhan Al-Mubarak......

Kalau dulu berdua lebih baik.........sekarang bila dah berlima terasa cukup indah...terasa hidup makin lengkap, ceria dengan keletah anak-anak yang sedang membesar....

Walaupun sesekali stress, penat melayan kerenah 2 puteri yang tak kenal erti diam, asik nak bercakap je, berlawan cakap...tu belom berebut mainan, gaduh2, memang bingit telinga ni selagi dorang tak tidur...bila dorang tidur barulah umah sunyi sepi.........

Sebagai kenang-kenangan, saya nak letak pic baby Sarah yang arini berumur 34 hari....Gambar-gambar ni diambil selepas 4 jam saya bersalinkan Sarah yakni sebelum dia dikejarkan ke HSA...  

26/06/2012..jam 11.45 pagi laherla puteri ke 3 saya....


Alhamdulillah bersalin kali ni paling senang dan sekejap je sakit...





Nak jugak letak pic saya masa kat wad.....nak letak pic masa baby kat icu x dapat......So tade la kenang-kenangan....nak wat camana memang prosedur spital xleh amik pic.....


Adorable Sarah Alina


Okeh...ni rentetan story mory pada 26/06/2012....

Pada 26 hb 6 tu seawal jam 5.00 pagi saya dah bangun tido.....masak nasi goreng, mandi, solat subuh, sarapan, pastu anto anak2 kat umah pengasuh dan terus zass ke Perdana Specialist......

Jam 7.20 pagi cek in kat Perdana..........
Nurse suh g toilet buang apa-apa yang patut...
Buat CTG, cek blood pressure dan yang pasti tade acara selukan berlaku....sukak.......
Pastu saya mula di drip dgn hormon cyntosin (betul ke ejaan nih? lantakla), hormon pencetus sakit tu...asek di induce jek saya nih..dah 3 kali bersalin dan 3 kali jugak saya di drip...

Tiada tanda-tanda sakit...saya masih setia ditemani suami aka "birthing coach" saya sambil duk baca suratkabo...borak2....

Jam 10.45 pagi...
Mak bidan pecahkan air ketuban saya...saya pelik kali ni tak terasa pun air ketuban tu keluar apabila dipecahkan berbanding 2 proses bersalin sebelum ni...

Rupa-rupanya air ketuban saya dah hampir kering...Apabila mak bidan tu tanya saya dah pecah kat rumah ke?

Saya jadik konfius, barula saya teringat seminggu sblm ni memang ada kuar sikit-sikit..tapi saya tak tahu itu adalah air ketuban kerana saya duk membayangkan air ketuban turun macam air kencing....huhu...

Maka itulah punca Sarah terkena lung infection sejak dari dalam rahim saya...huhuhu lagik....

Jam 11.15 pagi...
Saya mula terasa sakit nak beranak & meneran...omaigod siap nangis x tahan...sebelum ni bersalin tade plak saya nanges....agak mengada-ngada pulak saya kali ni........tapi siryus sakit wehhh...


Jam 11.45 pagi...
Baby Sarah menjengah dunia setelah beberapa kali saya gigih meneran...kali ni rase macam dah terel sket....2 yang sebelum ni sangat gagal walaupun birthing coach saya setia menemani...kali ni dia suh saya minum livita......kuikuikui......

Baby Sarah nangis masa kuar.....tade tanda-tanda die lemas @ kebiruan......kuat semangat anak mama nih walaupun sakit...

Bersalin kali ni jahitan adalah paling minima......hasrat nak bersalin tanpa jahitan gagal....huhu.....xpe, nextime saya cuba lagik.....hehehehehhe.....tapi kalo berat baby dah 3.1 kg mau nye takde sebarang koyakan kan...logik la sikit...........

Selepas bersalin, nurse suruh saya berehat, matikan henpon....tapi saya tak ikut pun...kejap on off enpon tuh...sehinggalah saya rasa macam nak demam, badan saya jadi seram sejuk dan menggigil ....Walaupun dah berstokin dan berselimut tetap mengeletar....siap getar2 bibir....owh apakah?

Jadi, baby Sarah saya tak dapat handle, nurse je yang jaga die...husband saya dah balik nak uruskan uri masa tuh....

Jam 2.30 petang....
Baru nurse hantar baby dekat saya suruh susukan baby...

Masa mula-mula nurse hantar untuk saya susukan baby Sarah, saya pelik tengok nafas die tercunggap-cunggap, hidung die kembang kempis, dada berombak dan agak mengembang...

Saya sebagai ibu rasa tak sedap hati...bila saya cuba untuk susukan dia....dia no respon....... tak pandai latching...saya lagila pelik...puas saya berusaha tapi gagal....saya dapat rasakan ada sesuatu yang tak kena dengan cara die bernafas tercunggap-cungap tu.....

Naluri seorang ibu saya sangat kuat.......saya dapat rasakan dia cubah nak bagitau saya yang die tak selesa...yang pelik suami, nurse dan doktor cakap biasa keadaan baby baru laher bernafas agak laju....

Sehinggalah waktu magrib, suhu badan Sarah meningkat...bila dokter cek, dia demam....die cuba untuk melawan jangkitan kuman dalam paru-parunya...dokter cakap ni bukan masalah jantung..lega sedikit hati saya....

Pastu muka Sarah dah naik biru...maka dokter pun bagi bantuan pernafasan...saya dah tak keruan waktu tu.......macam-macam dalam fikiran saya.....

Cukupla dulu story mory saya hari ni.....dah pening dan berpinar mata nih duk menaip....esok-esok saya sambung citer.....


4 comments:

Anonymous said...

comelnya baby sarah..kita dl pn ms anak kedua,air ketuban dh kuar sket2,cm period.tp ms tu x tau,igtkan x de apa2.hari sabtu ptg dh start kuar,isnin baru g klinik n doc refer spital..terus kena tahan.pg selasa kita bersalin kul 130pg.sbb lmbt g spital,doc pantau baby selama 48 jam takut jd apa2..barulah kita tau knp doc kata bahaya kalo air ketuban dh kuar awal2..alhamdulillah baby sarah dh sihat..seronoknya kimah,kita ni x tau nk berpantang cmne,1st time pantang sndiri..ahad ni genap 36mggu..huhu..x lama dh nk bersalin..doakan kita n baby selamat ek..tq :)

MamaAirisDania said...

ok....insyaallah semuanya selamat..mummy n baby sihat..doa banyak2 ye puan anonymous....xpe berpantang sendiri..buat keja selow2...insyaallah boleh..alhamdulillah baby sarah selamat, 3hari kat nicu, 6hari kat wad nursery cukup mendebarkan...2 anak sebelom ni kuar tanda darah tu yang agak jahil pasal air ketuban ni..xpe, pengalaman, lepas ni kena lebih alert...:)

Anonymous said...

hehe..ni su la kimah..lupa nk letak nama..

MamaAirisDania said...

owh sue..patotla macm org yg dah lama kenal..hehehehe

ANDA KLIK ANDA HEBAT