Search This Blog

03 August, 2012

Lagi-lagi Sarah Alina

Sesungguhnya Allah Maha Mengasihani....Allah tidak menurunkan ujian untuk hambanya sesuai dengan kemampuan masing-masing...Kita sebagai hamba yang kerdil tidak seharusnya berputus asa dan berhenti harap selain daripada-Nya......

Setiap hari terutama selepas sembahyang fardhu, saya akan membaca doa ni sepanjang tempoh mengandung...

Doa yang begini maksudnya :

"Ya Allah, peliharalah anakku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau maha penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawarMu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah ia dari kandunganku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, cerdik berakal dan berilmu serta beramal soleh. Ya Allah, elokkanlah akhlak (perangai) fasihkanlah lidahnya dan perelokkanlah suaranya untuk membaca hadis dan Al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad (s.a.w)"

Dah macam anak pertama pulak rase bila dapat baby Sarah ni....siryus...
Saat-saat mendebarkan dah berakhir...alhamdulillah ku sujud syukur kepada-MU ya Allah kerana memberikan ku peluang untuk menjadi ibu buat puteri ke 3 saya......

Menyusukan baby Sarah pada hari ke 8 di wad nursery cukup membuatkan hati saya lega......yelah masa hari pertama lahirkan dia, saya sempat susukan sekejap je....kurang daripada 5 minit....


Selama 8 hari saya berpantang tanpa baby disisi, rasa agak janggal...sedih tu toksah cakap la...

Hari ke 3 berpantang saya kena demam akibat bengkak susu....sakit bukan main....sapa yang pernah rase taulah macamana sakitnya..........jenuh duk tuam dgn ais, dgn air cuka...nasibaik ada si Airis.

Memandangkan die masih menyusu time saya pregnantkan Sarah, dialah yang tolong inducekan saya kasi susu keluar dengan lancar...

Pada hari ke 4 Sarah di wad nicu HSA, nurse kol suh bawak susu untuk Sarah....Alhamdulillah, lega hati saya...yelah 3 hari pertama dekat wad nicu die no respon. Dengan wayar beselirat sana sini (hidung, mulut, tangan, dada dan kaki penuh yang penuh dengan tube), kena cucuk sana sini....kesan kena cucuk sampai sekarang belom hilang lagik...

Masa tu saya hanya pasrah, redha sangat2...andaikata Allah lebih sayangkan dia, saya dan suami terima seadanya....
Sebelum ni takat tengok gambar je kes-kes baby baru lahir yang kritikal, bila dah kena kat diri sendiri, barulah rase ye tak ye je.....HUHUHU...

Pendek kata, 100% Sarah perlukan oxygen support....oksigen yang disupply adalah 3 Liter/minit.......huhu....Sarah bergantung sepenuhnya pada mesin, kalo mesin tu dibukak taktau la macamana.......dah macam mesin kromatografi pulak saya tengok....Selama 5 hari jugak doktor supplykan antibiotik bagi membunuh kuman-kuman kat paru-paru Sarah..

Walaupun die tak sedar, tapi saya tahu die menyedari kehadiran saya dan suami. Kami tak henti2 berdoa dan bagi sokongan untuk Sarah....

Pengalaman berulang alik ke HSA memberi saya peluang untuk melihat bermacam-macam kes baby yang kritikal kat wad nicu...secara tak langsung membuatkan saya jadi insaf.....ada kes yang lebih teruk daripada Sarah.
Saya berkesempatan melihat baby yang dilahirkan dengan berat 600gram je...baby yang ususnya termasuk dalam lung, so kene operate, baby yang dilahirkan dengan tidak cukup sempurna, ada yang berkepala besar....
Pengalaman seperti ini takkan saya lupakan sampai bila-bila....

Suasana kat wad  nicu (A4) senyap jek.......hanya sesekali kedengaran bunyi mesin tut tek jek.................sungguh saspen....nama pun kritikal kan....

Berbeza dengan wad nursery (A3) bunyi baby nanges sana sini, diselangseli dengan bunyi suara nurse bercakap....agak meriah.....kat wad ni ramai baby premature (duk dalam inkubator), baby demam kuning, baby yang ada masalah jantung, jangkitan dalam perut, dan bermacam-macam lagi lah...

Berbalik pada cerita memerah susu tadik.....

Walaupun saya dah boleh bawak stok susu tapi saya tak boleh bagi direct lagi susu tu sebab Sarah still on tube....Gigih jugakla saya memerah buat stok untuk dihantar ke hospital. Hampir setengah ruang dalam bahagian freeze Sarah punya stok............
Akhernya stok tu saya bawak balik semula apabila Sarah dah boleh kuar wad pada 04/07/2012.

2 kali sehari saya akan lawat Sarah kat wad (lebih kurang 140 km sehari pergi balik dari Bndr Putra ke HSA, jb)....

Lepas ni baby Sarah akan jadik budak botak...

Sebelom dibotakkan, saya nak letak pic dia yang berambut lebat macam rumput karpet disini...


Kakak-kakak yang sangat teruja dapat adik baru...


Owhhhhhhhhh...apabila dia bukak mata dan mulut....


Wajah tenang baby yang belom dinodai dosa...........haaaa...pic ni rambut baby dah kena potong sikit sebelom digondolkan petang ni....insyaallah...


Ucapan terima kasih yang tak terhingga buat nurse-nurse yang cantik di wad A3 dan A4 serta dokter yang menjaga dan merawat Sarah dengan baik sekali sepanjang berada di wad.....

Terutama sekali Dr Koo Ken Kiat (bukan nama sebenar, muka mcm pemain badminton) di wad A4 dan Dr Amir yang kacak di wad A3. Nurse yang cun si Zarith Sofea.......ni je nama nurse yang saya ingat...sebabnya......suami saya yang perasan nama die.....

Amboi-amboi sempat lagi die jeling nama nurse tu...kemaing yek....nak kena nih.....isssshhhhhhhhh...

Apa yang penting, kos rawatan adalah percuma...sukak...kalo kat hospital swasta tak tahulah berapa kene cas tuh.....syukur..............lagi 3 bulan Sarah akan follow up lagi kat Pakar Pediatrik HSA...

Apa-apa pun, mama dan ayah doakan Sarah kesayangan kami akan membesar dengan sihat sempurna...Mama sayang Sarah sangat-sangat....mmmmuuuaaasshhssssssss

No comments:

ANDA KLIK ANDA HEBAT