Search This Blog

28 January, 2011

Cerita Emas Kini

Sana sini duk cerita pasal bonus...bonus ASB, bonus syarikat dll....yerla, sapa2 yg bekerja di sektor swasta, awal2 thn mcm ni la saat yg dinanti-nantikan...

Ada yg happy dgn bonus & kenaikan gaji masing2, tak kurang jgk yg kurang gembira...

Apa2 pun, alhamdulillah, bonus aku dah masuk & slightly better than last year..

Berbalik pada cerita bonus ASB thn ni, 7.5% tu kira ok la....tapi rasanya pelaburan emas lebih bernilai utk masa depan berbanding pelaburan wang ringgit..

Abu Bakar Ibn Abi Maryam melaporkan bahawa beliau mendengar Rasulullah S.A.W. bersabda :

"Akan tiba satu zaman di mana tiada apa yang tinggal dan boleh digunakan oleh umat manusia, maka simpanla Dinar dan Dirham."

Drp sini jelas menunjukkan dinar dan dirham adalah matawang Islam yg sebenar. Emas mempunyai nilai intrinsik yg tersendiri & diiktiraf sebagai wang di seluruh dunia.

"Emas tidak akan membuatkan anda kaya serta merta, tetapi boleh menggelak daripada semakin miskin",

aku suka quote ni yg dipetik drp Encik Sabri rakan FB ku yg dah master dlm urusniaga emas ni...klik2 la bagi yg berminat nk membeli emas sebagai simpanan masa depan.

Aku masih ingat harga emas pada 5 thn lepas masa nak kawin baru je RM75/g. Kelmarin harga emas dah RM 151/g. Bayangkan kenaikan sbyk 100% dalam tempoh 5 thn.

Spesifikasi Dinar Emas & Dirham :

1 Dinar = 4.25g emas 916.6
1 Dirham = 3g perak 999

Boleh didapati dlm bentuk jongkong emas, 20g, 50g, 100g, syiling 1 Dinar, 5 Dinar, 10 Dinar dll.

Bagi sapa2 di sekitar johor yg berminat untuk membeli dinar emas bolehla berhubung terus dgn agen Public Gold Encik Nazrin bin Rosli. Beliau adalah member hubbyku yg juga seorang guru.


Yg berderet kat atas tu adalah koleksi dinar emas beliau..aku punya br brp dinar..huhu...

Antara kelebihan membeli dinar emas daripada Public Gold ni ialah :

1. Perbezaan harga belian dan jualan yg rendah
2. Harga jualan adalah termurah di seluruh Malaysia
3. Boleh jual balik Dinar emas dgn harga tertinggi kpd syarikat bila2 masa shj (nilai susut 5-6% je, kalo kat luar dlm 20%)
4. Stok yg sentiasa ada
5. Mempunyai sijil ketulenan emas yg sah
6. Mempunyai cawangan di seluruh malaysia

So, apa tunggu lagi, jom pakat labur dinar emas , matawang Islam masa depan. Kalo dah banyak simpan emas tu, jangan lupa pulak nak bayar zakat hokey.....

No comments:

ANDA KLIK ANDA HEBAT