Search This Blog

26 May, 2012

Impiana Cherating : Kami Datang

Hai....selamat hari Sabtu.........harini saya nak buat review pasal Impiana Cherating..dah basi pun citer ni sebab masa pegi tu usia kandungan saya baru 17 minggu...masa tu cuti CNY, otw nak balik kampung saya kat TRG, check in semalaman...

Ini adalah kali ke-2 saya ke Cherating. Kali pertama masih bergelar anak dara (tapi dah bergelar tunangan orang). Pergi bersama rakan-rakan bujang kat umah sewa. Kami stay kat Suria Cherating masa tu. So kali ni nak terai Impiana pulak. Mcm biasa, tempah melalui booking.com. Gambar tak ikut susunan ok...carca merba...


1. Pemandangan Impiana Cherating Resort pada waktu malam...


 2. Ni masa nak check out dah.......bye impiana...cukupla sekali kami datang..hahahahahha..pasni kalo g cerating pon, nak terai resort lain plak..


 3. Bekpes @ Kedai Kopi


 4. Siryus memang bekpes kat sini the bestest. Seme makanan saya rase nak terai. Dah termasuk dlm pakej sekali kan. Rugila kalo tak makan puas-puas. Saya makan roti canai, nasik goreng, pan cake, cereal + fresh milk, roti bakar + kacang panggang, hash browns, puding, kuih muih, buah-buahan...Sumpah saya kenyang sampai petang...


5. Bergambar bersama badut Impiana...suka la budak 2 orang tu dapat belon...



6. Bertiga...kesejukan pas mandi kolam......


7. Kolam yang agk luas...


8. Layan je la abang & 2 adik tgh main korek pasir...


9. Pesisir pantai yang indah....pasir halus & putih...


10. Dania takut air, tgk je la ayah & Ayish mandi manda


11. Mandi sampai kecutttttttt


12. Aksi apala tu yang cuba Dania buat


13. Pose istimewa la kunun...


14. Haaaaaaaa.....ni Suria Cerating, rupa-rupanya bersebelahan je dengan Impiana...


15. Ni toilet die...not bad...kebersihan memuaskan..


16. Katil bertiang ni membuatkan budak 2 orang tu jakun sangat..almaklumla kat umah mama takde kan..


17. Hehehe...terselit gambo saya....suka sebab ruang tamu & ruang tidur terpisah..


18. Sila abaikan kain2 yang bersepah kat atas kusi tuuuu...


19. Ruang tamu pun cantek kan? sukaaaaaaaa


20. Sinki toilet.


21. Pemandangan dari balkoni kami...xbest sangat sebab kami dapat tingkat 2, tak nampak ombak menghempas pantai..kalo dapat tingkat 3 @ 4, best sikit kot...


22. Staff Impiana yang mesra pelanggan....masa nak cek in tu adik laki yg sasa kat pic atas tu siap tanya saya, "akak ni cikgu ke:?
Pelik saya sbb rasanya muka saya tade gaya teacher pon....bila ditanya semula, rupa-rupanya die kenal suami saya....merangkap bekas anak murid suami saya yang tengah buat practical training kat resort ni...

Secara keseluruhannya, resort ni oke....nak bersantai-santai sesuai sangatla....nak hanimun pun oke...makan pun best....harga RM348/night...kalo weekdays mungkin murah sikit...

Sekian...

22 May, 2012

Kami Merinduimu Cameron Highlands


Seperti yang saya cakap minggu lepas, hari ni saya nak post gambo2 masa kat CH aritu. Malas nak bebel panjang-panjang. Layanz je la gambar ni ok...tak ikut susunan pon..main redah jek upload..


1. Ni kat depan kedai cenderamata......lokasi : Depan Butterfly Farm, Kea Farm (dekat sangat dengan resort kitoram)


2. Pekena eskrem + stoberi kat strawberry farm..apa nama farm ni yek..dah lufe..kalo x silap Healthy Farm kot....banyak sangat stoberi farm yang ada kat CH tapi kami tertarik dengan yang ini.....dekat dengan rumah peranginan kerajaan. Lokasi : Tanah Rata.


3. Pokok -pokok strawberi yang comel


4. Pokok-pokok mungger & kaktus yang santek


5. Buah stoberi yang sungguh fresh...yummehhhhhhh...(ayish panggil buah ni buah nyum nyum)


6. Bergedik dgn anak sulung


7. Bergedik bersama sang suami, Lokasi : Butterfly Farm


8. Bergedik lagi..Lokasi : Strawberry Farm


9. Muncung tgk arnab, Lokasi : Butterfly Farm


10. Both princess, Lokasi : Butterfly Farm lagik


11. Ni je la sekor rama-rama yg wujud kat butterfly farm tu...lain2 seme mati mungkin sbb sejuk sgt kot sbb ujan...


12. Ber3 itu indah....Lokasi : Strawberry Farm


13. Ntah apa-apa my laki nih, Lokasi : Bharat Plantation, Tanah Rata


14. Ladang Teh...saujana mata memandang, tade adegan kuch-kuch hotahai kat sini sebab kami x turun bawah pun. Masa tu panas terik sebab dah tengahari...Tak sejuk pon (Sama jek cuaca macam kat Kulai -time cuaca tak panas terik sangat). Betulla orang cakap CH dah x berapa sejuk sekarang. So, kalo nak feeling sejuk ala-ala oberthesea elokla stay kat equitorial. Kalo nak feeling stay tempat ala-ala oberthesea, silakan ke The Smoke House atau Cameron Highland Resort.


15. Bersama biras dan anak2 dara saya...........

Tu je la...malas dah nak upload...tak banyak tempat yang kami sempat singgah...tempat yg ada kaktus gergasi tu pun x g...setakat 2D1N duk sana manala sempat nak terjah semua...Lagipun asek ujan jek........duk dlm bilik je la jwbnya....Nak kena g 3hari 2malam baru besttt...


17 May, 2012

Review NATASYA RESORT

Hai, selamat tengahari :)...........harini saya lunch dgn sebijik roti pisang + sebijik roti boom + segelas kopi panas. Saya tak makan nasi sebab pagi tadi dah bersarapan dengan nasik ambang. Ambang ke ambeng? mana-mana pon bulihla. Saya pon x tau sejak bila saya leh telan nasik ambeng ni. Dah bertukar ke selera jawa nampaknya....

Semalam saya post entry kepanasan melamfau. Arini saya nk post pasal kesejukan pulak kat Natasya Resort. Memang dah tersangat lama saya tak berkunjung ke CH. Last saya pergi ikut rombongan sekolah rendah pas abes pekse UPSR tahun 1993 dulu. Dah lama kan? So, alang2 1 April haritu hantar rombongan nikah adik ipar saya kat BOTA, kami pun plan nak check in semalam kat CH. Awai2 dah siap booking menerusi booking.com.

Pas setel urusan pernikahan, rileks jap kat homestay, kami pon berangkat ke CH melalui Simpang Pulai. Memang sangat memuaskan laluan kot Simpang Pulai ni. Tade bengkang bengkok sangat. Dekat 2 jam jugak baru kami sampai. Kami semua sangat-sangat teruja terutama MIL & Husband sebab dorang tak pernah sampai sana. Anak2 pun bukan main kesukaan. Hujan turun renyai-renyai membuatkan suhu bertambah sejuk. Siap berkabus lagi petang tu sampai Si Dania cakap "mama, ada salji la, ni kat Korea eh"....hahahahah...sangatla jakun kan....yang Airis plak siap tanya "Ni bau apa mama?" Pastu die jawab sendirik, "bau daun ye mama". Agaknya udara dingin, memang sangat fresh sampai die cakap bau daun....nak tergelak saya...



Ketibaan kami di sana disambut oleh adik receptionist yang handsome. Siap kat atas meja tu ada beberapa produk Natasya. Saya rasa nak gelak sebab teringat husband saya pernah terai krim muka tu sampai jadik kemerahan...hahahahahahha...tapi tu citer dulu-dulu la...


Saya rasa semua dah tahu kan Resort ni kepunyaan Jimmy Shanley punya MIL. Dengar citer, dorang x amik non muslim untuk stay kat sana. Tak taula pulak kesahihannya.


Saya bersama nursing pillow..harus dibawa kemana saja...


Pemandangan dari balkoni kitorang....lihat...petang-petang pun berkabus..


Pemandangan kebun sayur-sayuran...nyaman....16 degree C...i loike..


Wahwah.....lihat budak 2 orang tu...verangan kat Korea la tuh....


Ni pulak aksi FIL saya....

Pada saya apartment ni sangat sesuai untuk mereka yang nak datang bersama famili. Ada 2 bilik air, 2 katil super single, dapur yang tak boleh masak (tapi ada microvawe oven) & balkoni. Lehla nak panaskan makanan. Ruang tamu dengan ruang bilik terpisah. Pastu kat ruang tamu ada kusyen yang leh buat baring-baring.


Gambar katil diambil setelah nak berangkat pulang...selekeh je..


Ruang tamu yang bersepah dah..apa yang cuba FIL saya buat kat Ayish tu?


Kat belakang MIL saya tuh ruang dapur...saya sukakan susun atur Natasya resort nih...siryus berbaloi-baloi...hanya RM 146 je kos bermalam untuk satu malam yang dikenakan....Tapi kalo weekend & school holiday rate die lain...



Wajah-wajah kami yang happy....pic ni amik masa nak check out dah....

Sungguh ku merindui mu CH...tapi time balik saya mabuk dalam kete sebab balik kot TAPAH..jalannya mak aiii......mmg buat saya nak muntahhhhh...

Okeh, nanti2 saya akan upload lain2 pic kat CH plak..ni citer pasal resort jek....




16 May, 2012

Panas Itu Hot

Sejak 2 menjak ni cuaca sangat panas..................
Tambah-tambah keadaan saya sekarang dgn perut yang makin membesar. Saya yakin, ibu-ibu di luar sana sangat memahami panas yang ibu2 mengandung biasa alami. Saya sungguh tak keruan kalo berada di rumah, seperti cacing kepanasan. Saya akan rasa lebih nyaman bila berada di opis. Kat umah saya takde ekon. Sekurang-kurangnya saya rasa patut ada 1 unit dalam master bedroom. Barula rasa selesa.

Husband saya & Dania alah dgn ekon, kalo dalam kete nak travel jauh-jauh pun pasang selow je. Dorang biasa akan selsema, acum2, demam la, ishhhhh macam-macamla yang membuatkan hasrat untuk pasang ekon kat umah terpaksa dibatalkan.

Tapi kali ni saya rase saya perlu pentingkan diri saya jugak. Nak sembahyang pun tak selesa sebab kepanasan. Peluh menjejes menambahkan lagi ketidakselesaan. Padahal kipas dah pasang full house dahhhh....Saya masih ingat lagi ketika peknenkan Dania 5 tahun lepas. Dek kepanasan melampau, saya takdapat tido dengan lena, saya bangun 2-3 kali tengah-tengah malam semata-mata untuk mandi. Tapi bahangnya tetap terasa.

Saya survey2 penyaman udara apa yang sesuai untuk bilik saya tu. Lalu saya tertarik dengan yang ini...........
LGV10CRH

Disaat diri kepanasan, teringat kenangan kat Cameron Highland bulan lepas.........owhhhhhhhhh..sungguh heaven, takyah pakai ekon pun mmg sangat sejuk. Suhu mencecah 16 darjah celcius di puncak CH. Memmang sengaja stay kat Natasya Resort sebab tula tempat paling tinggi kat CH. Bersebelahan dengan Equitorial Hotel. Alang-alang nak sejuk, carik tempat paling puncak, barula berbaloi-baloi........Esok saya nak buat review pasal Natasya Resort la......

Akher kata, selamat hari guru buat semua warga pendidik...
Buat suami tercinta, semoga menjadi seorang guru yang cemerlang, mendidik dengan penuh keikhlasan...

15 May, 2012

Mother's Day

Sumpah saya tak perasan Ahad lepas Hari Ibu sehinggalah saya dapat sms daripada jiran sebelah kiri & kanan umah saya. Dorang wish ucap selamat Hari Ibu, dahla sms yg sama..kira main forward je la tuh...

Ada yang berpendapat sambutan hari ibu haram..apa hujahnya pun saya tak pasti...Saya memang tak sambut pun.

Ada jugak yang bertanya saya, dapat hadiah apa daripada suami sempena hari ibu? Ohhhh..mintak maaf ye, takde apa-apa hadiah mahupun ucapan.

Takde yang spesel berlaku hari Ahad aritu melainkan saya hanya duk melepek je dalam rumah. Tak keluar pun dari pintu rumah walaupun untuk menyidai baju. Saya suruh husband tolong jemurkan. Aktiviti daripada pagi sampai petang, bangun, tido, masak, makan, tido, bangun, makan jek....sangat takbest...

Hari ni pulak saya amik cuti setengah hari utk ke KK. Pagi tadi saya kena minum air gula untuk kali ke2 bagi kehamilan kali ni. Saya memang takleh tahan, rase meloya sampai sekarang. Siap cirit birit selama 2jam pas minum air tuh. Harap2 nurse takde kol la saya, result ok2 je...masa kali pertama minum aritu takdela plak sampai camni rasenya...uissssssshhhhhhhhhhh...tanak ingat lagi..makin rase penink + nak muntah............sighhhh!!!!

11 May, 2012

Drypers Happy Family Club

Sekejap je dah hari jumaat, ada berapa kali jumaat je lagi sebelum saya bersalin...malas nak ingat2 sangat nanti makin cuak..sekarang saya nak habiskan masa terakhir dgn berkualiti bersama 2 puteri kesayangan. Nanti dah anak 3, perhatian makin kurang. Saya tanak stress, walaupun kadang-kadang kerenah budak 2 orang tu buat saya rasa nak makan orang je. Sikit-sikit mama, nak apa seme mama...bestla jd si ayah......

Semalam saya jumpa doc kat KK Kulai. Saya kene refer KK lagi selasa ni sebab urine saya kotor & ada trace gula. Siap dapat antibiotik untuk dihabiskan dlm masa 5hari. Bila wat sugar blood test, sekali bacaan 7.8. Alamak....apa yang saya makan sampai tinggi sgt bacaan tu. Padahal dah banyak minum air kosong sampai buncits. Dokter suh datang lagik selasa ni utk minum air gula plak. Ni yang saya tak shuke. Saya tanya dokter, takleh ke kalo saya xminum, lagipun mgkin bacaan tu tinggi sbb saya baru lepas makan (dgn harapan dokter tu consider la kan). Tapi percubaan ku gagal....

Bila dokter scan, doc cakap macam baby boy la kak....agak peramah doter Hanis ni. Saya rase nak gelak pun ada sebab dah berapa kali saya scan nampak girl je...apa-apa je la dokter, janji anak saya sihat...

Balik umah semalam saya ada terima satu bungkusan dari jiran saya..........untung jugak ada jiran yang jd surirumah, leh die tolong received parcel tu tatkala saya takde kat umah...

Hehehehehe..suka ajer dapat benda2 free nih..saya pun dah lufe bila saya register jadi member drypers ni...Dalam bungkusan tu ada seketul beg, 4 pcs drypers bersaiz newborn + 4 pcs yg bersaiz S...lehla sy bwk g spital nanti....sukak....................kawan2 yang nak dapat bungkusan mcm yang saya dapat cepat2 la register jadik member drypers...Saya sebenarnya jarang beli drypers sebab lebih serasi dengan PETPET.........


ANDA KLIK ANDA HEBAT