Search This Blog

29 August, 2012

Riang Raya 2012

Salam...........
Dah abes beraya belom kawan-kawan?
Kalo kat Johor dorang beraya sebulan..rumah terbuka sana sini, marhaban rumah ke rumah lagi....
memang sakanla...

Siryus tahun ni saya sangat puas ati dapat beraya kat kampong....sangatla best, dapat jumpa sedara-mara, kawan-kawan, jiran-jiran yang jarang sekali dapat berjumpa....

Harini dah masuk 3 hari saya bekerja setelah bercuti selama 2 bulan....baru nak mendapat rentak semula nih setelah lama tinggalkan keja....nak tulis panjang-panjang pun x de idea, so, mehla layan gambo-gambo saya semasa raya arituh....

Tade adegan-adegan cium tangan suami sambil nangis2 ye.....hehehe.... 


Kami Ber 5.....


Aummmmmmmmmmmm.....Cakkkkkkkk..Jemput masuk...


Si kecik ni x abes2 dengan citer cinderella...


Kakak pun sama gak...


Mentang-mentangla umah tok ada wifi, dah macam cyber cafe lak jadinya...


Opppsssssssssss....pic ni Airis yang curi amik, saya senyum kat die...tup2, die snap muke saye....


Hari Raya Ke-2.......


15 August, 2012

Dah Lama Nak beli Gajet Nih

Hai all..........saya agak penat arini........secara tak sengaja tersopink lagik tadi...
Dahdah...cukup, arini saya janji last sopink b4 raya....pas naik keja baru sopink lagi...

Arini saya nak citer pasal gajet yang memang dah lama saya nak beli, tapi tak gak beli..
Beli ni masa 2 minggu berpantang aritu...
Bila dah ada anak 3 baru dapat beli...mengagahkan diri beli menatang ni sebab kunun2 nak jaga kebersihan la sikit untuk botol anak-anak. Kalo sebelum ni just cuci pakai pencuci botol pureen/fiffy, rebus dalam periuk....bila dah ada steriliser ni senangla sikit keja saya.......tambah2 baby Sarah menghidap pneumonia aritu membuatkan saya rasa sangat2 perlu menjaga kebersihan botol dan bekas makanan die nanti...

Saya beli online jek, ada pomotion, siap dengan warmer hanya RM159.00. Yang ni takde function pemanasan dalam kereta. Bagi saya tak perlu, benda ni nak guna dalam rumah jek..buat serabut nak panaskan kat dalam kereta...


Storage bottle yang siap disteril sebelum digunakan.........


Tadaaaaaaaaa....

Sebahagian stok susu perahan untuk baby Sarah apabila saya kembali bekerja nanti...


Okeh, takat ni dulu entri pendek harini..dah kul 4 ptg, saya nak tgk citer Takdir Qismah....x pasal-pasal terfollow citer ni dahhh...


14 August, 2012

Sudah Botak @ Botak Sudah?


Shaye sudah botak..................maka hilangla rambut shaye yang lebat sejunjung ittew....

Pic ni diambil masa umur shaye 45 hari tatkala shaye teman mama shaye g cuci kete yang berkerak sangat...

Ok..tata....shaye nak tido sudahhhhhhhhh

Yeayyyyy....Dah Habes Pantang!!!!

Di saat saya menulis entri ini saya dah abes tempoh berpantang selama 44 hari....hari ini hari ke 50....

Alhamdulillah, segalanya berjalan lancar.........

Makanya, bila dah abes pantang, makin panjangla langkah saya.....

Bizinya la saya sopink sana sini sampai tak sempat nak update belog...

Memang lepas gian betul setelah sekian lama tak merayap sendiri..soping sorang-sorang lagi best tanpa ditemani suami...kalo dia ada sama, saya jadi rimas....asek nak cepat jek...eiiiiiiiiiiiiii.....sangatla tak beshhhh

Segala persiapan raya dah selesai, kuih raya, baju bajan anak-anak dah beli semua...tinggal nak balik kampung je lusa....yeayyyy......happy sangat sebab dah 7 bulan saya tak balik negeri tumpah darah saya....

Eiii...sangat teruja...tak sabarnya....nasibla skul Dania & suami saya dah start cuti luse....takdelah risiko jalan jem sangat kan.....(harap2la)...moga-moga perjalanan pergi dan balik kami selamat dan berjalan lancar.......

Cerita pasal sopink baju anak-anak....memang sangat syok..ye la kan...... baju budak perempuan kan lawo-lawo, pastu murah plak tu..lagi-lagi beli time ada offer...memang tak keruan fikiran nih...

Pilih kak jangan tak pilih....HEHEHHEHEHE.....tapi tahun ni baju kurung baru takde untuk anak-anak, pakai yang lepas2 jek...yang baru hanyalah gaun-gaun yang cute....

Pastu tudung raya dua anak dara tu pulak...dorang siap suh saya beli 3 lai sorang.....memang melamfau budak2 sekarang nih...nasibla harga tudung tu rm10 jek selai.................tapi sangatla lawo...kain chiffon, 2 layer gitu......anak suka....saya pun lagi la suka....

Okeh takat ni dulu, baby dah nanges nak susu..pastu nak mandi...pastu nak kuar jalan-jalan lagik.......

03 August, 2012

Lagi-lagi Sarah Alina

Sesungguhnya Allah Maha Mengasihani....Allah tidak menurunkan ujian untuk hambanya sesuai dengan kemampuan masing-masing...Kita sebagai hamba yang kerdil tidak seharusnya berputus asa dan berhenti harap selain daripada-Nya......

Setiap hari terutama selepas sembahyang fardhu, saya akan membaca doa ni sepanjang tempoh mengandung...

Doa yang begini maksudnya :

"Ya Allah, peliharalah anakku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau maha penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawarMu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah ia dari kandunganku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, cerdik berakal dan berilmu serta beramal soleh. Ya Allah, elokkanlah akhlak (perangai) fasihkanlah lidahnya dan perelokkanlah suaranya untuk membaca hadis dan Al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad (s.a.w)"

Dah macam anak pertama pulak rase bila dapat baby Sarah ni....siryus...
Saat-saat mendebarkan dah berakhir...alhamdulillah ku sujud syukur kepada-MU ya Allah kerana memberikan ku peluang untuk menjadi ibu buat puteri ke 3 saya......

Menyusukan baby Sarah pada hari ke 8 di wad nursery cukup membuatkan hati saya lega......yelah masa hari pertama lahirkan dia, saya sempat susukan sekejap je....kurang daripada 5 minit....


Selama 8 hari saya berpantang tanpa baby disisi, rasa agak janggal...sedih tu toksah cakap la...

Hari ke 3 berpantang saya kena demam akibat bengkak susu....sakit bukan main....sapa yang pernah rase taulah macamana sakitnya..........jenuh duk tuam dgn ais, dgn air cuka...nasibaik ada si Airis.

Memandangkan die masih menyusu time saya pregnantkan Sarah, dialah yang tolong inducekan saya kasi susu keluar dengan lancar...

Pada hari ke 4 Sarah di wad nicu HSA, nurse kol suh bawak susu untuk Sarah....Alhamdulillah, lega hati saya...yelah 3 hari pertama dekat wad nicu die no respon. Dengan wayar beselirat sana sini (hidung, mulut, tangan, dada dan kaki penuh yang penuh dengan tube), kena cucuk sana sini....kesan kena cucuk sampai sekarang belom hilang lagik...

Masa tu saya hanya pasrah, redha sangat2...andaikata Allah lebih sayangkan dia, saya dan suami terima seadanya....
Sebelum ni takat tengok gambar je kes-kes baby baru lahir yang kritikal, bila dah kena kat diri sendiri, barulah rase ye tak ye je.....HUHUHU...

Pendek kata, 100% Sarah perlukan oxygen support....oksigen yang disupply adalah 3 Liter/minit.......huhu....Sarah bergantung sepenuhnya pada mesin, kalo mesin tu dibukak taktau la macamana.......dah macam mesin kromatografi pulak saya tengok....Selama 5 hari jugak doktor supplykan antibiotik bagi membunuh kuman-kuman kat paru-paru Sarah..

Walaupun die tak sedar, tapi saya tahu die menyedari kehadiran saya dan suami. Kami tak henti2 berdoa dan bagi sokongan untuk Sarah....

Pengalaman berulang alik ke HSA memberi saya peluang untuk melihat bermacam-macam kes baby yang kritikal kat wad nicu...secara tak langsung membuatkan saya jadi insaf.....ada kes yang lebih teruk daripada Sarah.
Saya berkesempatan melihat baby yang dilahirkan dengan berat 600gram je...baby yang ususnya termasuk dalam lung, so kene operate, baby yang dilahirkan dengan tidak cukup sempurna, ada yang berkepala besar....
Pengalaman seperti ini takkan saya lupakan sampai bila-bila....

Suasana kat wad  nicu (A4) senyap jek.......hanya sesekali kedengaran bunyi mesin tut tek jek.................sungguh saspen....nama pun kritikal kan....

Berbeza dengan wad nursery (A3) bunyi baby nanges sana sini, diselangseli dengan bunyi suara nurse bercakap....agak meriah.....kat wad ni ramai baby premature (duk dalam inkubator), baby demam kuning, baby yang ada masalah jantung, jangkitan dalam perut, dan bermacam-macam lagi lah...

Berbalik pada cerita memerah susu tadik.....

Walaupun saya dah boleh bawak stok susu tapi saya tak boleh bagi direct lagi susu tu sebab Sarah still on tube....Gigih jugakla saya memerah buat stok untuk dihantar ke hospital. Hampir setengah ruang dalam bahagian freeze Sarah punya stok............
Akhernya stok tu saya bawak balik semula apabila Sarah dah boleh kuar wad pada 04/07/2012.

2 kali sehari saya akan lawat Sarah kat wad (lebih kurang 140 km sehari pergi balik dari Bndr Putra ke HSA, jb)....

Lepas ni baby Sarah akan jadik budak botak...

Sebelom dibotakkan, saya nak letak pic dia yang berambut lebat macam rumput karpet disini...


Kakak-kakak yang sangat teruja dapat adik baru...


Owhhhhhhhhh...apabila dia bukak mata dan mulut....


Wajah tenang baby yang belom dinodai dosa...........haaaa...pic ni rambut baby dah kena potong sikit sebelom digondolkan petang ni....insyaallah...


Ucapan terima kasih yang tak terhingga buat nurse-nurse yang cantik di wad A3 dan A4 serta dokter yang menjaga dan merawat Sarah dengan baik sekali sepanjang berada di wad.....

Terutama sekali Dr Koo Ken Kiat (bukan nama sebenar, muka mcm pemain badminton) di wad A4 dan Dr Amir yang kacak di wad A3. Nurse yang cun si Zarith Sofea.......ni je nama nurse yang saya ingat...sebabnya......suami saya yang perasan nama die.....

Amboi-amboi sempat lagi die jeling nama nurse tu...kemaing yek....nak kena nih.....isssshhhhhhhhh...

Apa yang penting, kos rawatan adalah percuma...sukak...kalo kat hospital swasta tak tahulah berapa kene cas tuh.....syukur..............lagi 3 bulan Sarah akan follow up lagi kat Pakar Pediatrik HSA...

Apa-apa pun, mama dan ayah doakan Sarah kesayangan kami akan membesar dengan sihat sempurna...Mama sayang Sarah sangat-sangat....mmmmuuuaaasshhssssssss

02 August, 2012

Bestnya Jadik Suri Rumah

Stok kat dalam peti ais hanya tinggal ikan merah, ayam beberapa kerat, telur, sawi, tomato, 
carrot + daun sup. Tu je la....

Agak-agak apa lauk yang saya nak masak ye?

Gambar sekadar hiasan...lauk berbuka puasa 3 Ramdhan lalu...dah basi pun....


Esok dah tak perlu masak lagik untuk berbuka puasa.........yeayyyy...

Pas husband balik sembahyang Jumaat, kami akan berangkat ke Senawang, umah mertua.
3 hari kami akan berbuka pose ramai-ramai d sana. Maklumla tahun ni 1st day raya kami akan beraya d Terengganu...

Kalu mengikut perancangan, 2 hari b4 raya kami akan berangkat dari Kulaifornia. Raya ke 3 atau ke 4 baru beraya d Seremban. Pastu raya ke 7 balik Kulai semula....pastu saya dah naik keja.........

Uwaaaaaa....yang ni takbest nih...huhuhu...

Bila dah lama duk umah rasa besh sangat...heaven.....tuntutan kerja terpaksa saya turutkan...nak buat camne gaji suami saya bukan 12K...kalo tak dahlama saya benti keja...

Bila agaknya saya boleh jadi surirumah ni? Buat masa sekarang memang dah menjadi suri pun.................suri d hati sang suami...cettttttt....ferasan lah pulakkks...

Saya nampak suami pun suka bila saya jadi surirumah...ye la b4 Ramadhan aritu die balik dari skul je santapan dah terhidang...

Walaupun saya tengah berpantang, suami balik umah tinggal nak makan jek... Sepatotnya die yang masak untuk saya kan? Sesetengah suami zaman sekarang ni boleh dikatakan dah pandai masak......maka bertuahla si isteri tersebut..ada orang jaga makan minum time mereka berpantang...

Tapi saya...... bukan nak merungut atau meratap......Dah die memang takde bakat...
...................dan sampai mati pun saya tak pernah harap suami akan masakkan untuk saya...huhuhu...

Dapat suami yang fikirannya masih purbakala bab-bab masak nih...HEHEHEHHE....nak buat macamana, kena lah redha kan......

Sentiasa bersyukur dengan apa yang kita ada... Setiap manusia ada kekurangan dan kelebihan masing-masing... Terkurang di sana...terlebih d situ...begitula juga yang berlaku sebalik nya.....

Lagipun suami saya memang jenis tak suka makan kat luar...die nak jugak merasa air tangan saya yang bukannya mantop sangat pon....tapi bila difikirkan semula, itulah yang terbaik sebenarnya...
Betul tak kawan-kawan?



01 August, 2012

Perlukah Berpantang Makan?

Salam satu Ogos....

Sekejap je masa berlalu harini dah 12 Ramadhan...dah 12 hari jugak umat Islam berpuasa dan harini cukup 37 hari saya berpantang....

Jadual harian saya macam sama jek hari2.....pagi mandi, berbarut, kalo rajin bertungku....breakfast, mandikan baby, susukan baby, tgk diari ramdhan rafique jap, basuh baju, pam susu buat stok untuk naik keja nanti...........

Si kecik ni senang nak jaga..........bila siang dia banyak tido...sempatla saya nak ngemas, sapu umah, pastu masak, kadang2 tengok WHI, ketuk2 ramadhan, kalo sempat online jap....ber FB.....pastu makan, kul 2 lbh suami balik keja dengan anak2 balik dari umah pengasuh...umah mulai bising....pastu masak untuk suami bukak pose...layan anak-anak...malam plak lipat kain...kemas lagik....tengok tv jap, kul 4.30 pagi, bangun untuk siapkan suami bersahur....

Berpantang kali ni macam orang sihat...boleh dikatakan semua makanan saya bedal kecuali ikan yang bisa-bisa...asam pedas, aiskrim, mcD, KEPCI, pisang + cempedak goreng dah selamat masuk dalam perot saya...

Siryus bila makan macam-macam saya rasa lebih bertenanga...vitamin memang saya tak tinggal..kalsium, vitamin c, iron folic wajib saya amik tiap-tiap hari...vitamin b-kompleks kadang2 jeeeeee..takut selera makan makin menjadik-jadik....jamu makan sket2 jek....

Kadang-kadang pening duk pikir menu berpantang....Hari-hari pusing-pusing masak benda yang sama jek, mestilah bosan kan...Asek-asek sup ikan merah, sup sawi + carrot, sup ayam, ikan panggang....

Nak masak untuk suami lagi...senang-senang masak je la sekali harung....senang citer...suami dan anak2 pun boleh makan sama...saya pun makan sekali...tawakal je la kan, bila ank dah 3 ni, bedal jek semua...

Antara menu berpantang saya ialah seperti yang dibawah............memang lauk berpantang betulla.....sup kentang + carrot + lobak putih, ikan goreng + ikan bawal emas masak kicap (bubuh halia + lada itam banyak2 + asam jawa sket)....memang sedap dimakan dengan nasik panas-panas...


Pastu menu lain plak sup daging + telur bistik isi daging + goreng lobak putih seperti pic di bawah....


Saya memang makan banyak waktu berpantang...asek-asek lapar je perot ni....Pagi pagi saya breakfast dengan milo panas & roti atau biskut je. Pastu makan buah-buahan....Dah lunch mestilah makan nasik. Pastu petang lapar lagik....makan roti cecah milo lagik....

Berat badan saya lepas beranak..yakni hari saya kuar wad ialah 50kg....berat sekarang 47kg....saya nak maintain dengan berat sekarang, harap-harap tak turun macam dulu2 lagik..saya dah bosan dengan berat 42-43kg....huhuhu....yang penting pas abes pantang saya nak pakai jeans saiz 26.....harap-harap muat....tang perot yang buat saya isau...........

ANDA KLIK ANDA HEBAT