Search This Blog

30 April, 2011

Yabedabedu.......

Alangkah leganya sanubari aku bila audit dah abis walopun ada NCR...

Wokey, esok dah 1 May...suka sangat sebab Isnin cuti......horee....

Takde apa-apa story nak update, meh layan gambar gediks cap ibu dan anak..

Gediks 1 :


Gambar ambik sendiri, memang sumpah tak upload kat FB..

Gediks 2 :



Gediks 3 :
budak baru nak blaja nih..



Gediks 4 :



Gediks 5 :

26 April, 2011

Macam-Macam DaNiA


Sekadar berkongsi pengalaman sebagai seorang ibu kepada anak perempuan..

Bila anak lum pandai cakap lagi..kita sebagai ibu, rasa tak sabar nak tunggu die pandai bercakap..aku pasti semua ibu-ibu akan merasakan sedemikian..

Bila dah terlebih cakap...kadang-kadang rase nak mengamuk pun ada...percayalah....

Situasi 1 :

Semalam petang, pas balik keja, kurang lebih jam 6 petang aku & jiran-jiranku ke rumah jiran jugak yang baru bersalin anak ke-3.
Sebelum pergi, aku dah pesan kat Dania siap-siap supaya jangan nakal-nakal, main xtentu hala..die janji dengan aku tanak nakal-nakal..

Jiran aku yang baru bersalin ni tinggal bersama-sama ibunya yang sudah agak berusia, >60 tahunla..Makcik ni pun keluarla hidangkan air kat tetamu yang ramai datang nih..

Tiba-tiba Dania boleh tanya aku "Mama, kenapa gigi nenek rosak?"

Adoi...kenapala die tanya soklan tu? Aku sungguh terkedu..takan aku nak jawab nenek tu malas gososk gigi @ nenek tu suka makan gula-gula..pastu bila aku x jawab, boleh die ulang lagik soklan tu.....haruuuu......

Memang la gigi makcik tu tinggal sebatang je..tapi janganla terlalu jujur Dania oii..

Ada yang dah gelak dengar soklan yang selekeh tu...tapi sebagai ibu, aku mengalihkan topik, malas nak dengar die cakap bukan-bukan lagi..aku sempat berbisik kat Dania, takbaik tau cakap macam tu...

Bila citer kat laki aku, die cakap tu tandanya responsif...die respon terhadap apa yang berlaku di sekitarnya.."Biasala budak umur 3 tahun 4 bulan macamtu"..kata dia...

Bila aku ngadu yang Dania ni suka potpet potpet, laki aku cakap "Syukurla anak kita tak bisu"...

Situasi 2 :

Di Klinik 1 Malaysia...

Sedang menunggu giliran, tiba-tiba masuk sorang kanak-kanak India sekitar 7tahun bersama-sama ibunya ke kaunter pendaftaran..tak semena-mena Dania tanya ayah die, "Ayah, kenapa die hitam?" Tolong bagi jawapan yang senonoh sikit wahai si ayah....Kali ni, nasibaikla die tak tanya kuat sangat soklan tu...

Situasi 3 :

Di kedai barangan baby..

Masa tengah duk pilih-pilih barang tu, masukla sorang amoi..bila amoi dah jumpa dengan si amoi kedai tu, mesti la bahasa perantaraan mereka Mandarin, kan?
Takan nak cakap bahasa Jawa pulak???
Bila dengar 2orang amoi tu berkomunikasi, boleh Si Dania ni tanya kuat-kuat, "Mama, dia cakap Bahasa English (bukan Inggeris) ke Bahasa Indon?" aku dah tergelak time ni..
Tu je la 2 bahasa di dunia ni yang die tahu...Siap amoi tu tanya apa yang Dania cakap? Apa-apa jer la Dania ni...


Situasi 4 :

Kalau tengah nengok TV, mulut die potpet potpet sampai aku takleh nak fokus tengok TV, last-last aku jadi malas nak tengok TV..kasi off saja lah....sentiasa nakkan perhatian dengan bertanyakan itu ini, mulut hanya diam bila sakit @ tengah tido...

Kadang-kadang penat nak layan kerenah Dania, sampai anak-anak sedaraku pun tak larat nak melayan mulut dia..pernah si akak pengasuh amik cuti, terpaksa ku hantar ke rumah kakak ku bagi anak sedara yang seramai 6 orang tu jaga..mereka yang ber6 pun tak larat...

Jiran-jiran pun memang dah masak dengan perangai Dania, potpet potpet..tanya soklan yang sangat jujur....jangan ada yang menganggap Dania ni kurang diajar dahla...sumpah aku tak pernah ajar die tanya yang sukar untuk dijawab...huhuhu...

Yang paling aku kagum, Kak Ani aka pengasuh Dania boleh tahan duk jaga hampir 4 tahun ni...tengkiu kak sudi jaga & layan kerenah anak SAYA...Tahun depan baru nak antar si Dania ni g skul...

Kat skul nanti harap-harap janganla die jadi seorang yang kepoh..takut teacher2 tak tahan & kawan-kawan lari nanti..

25 April, 2011

Apa Kaitan Kulit Bawang Merah & Telur Pindang?

Suatu tengahari di Econsave..........

Macam biasala, kalo time rehat takde keja, carik kerja, aku n ofismate g econsave berdekatan utk beli barang2 dapur...waktu rehat yang hanya 45 minit tu aku habiskan sebaik-baiknya untuk mencari barang2 yang agak2 dah habis kat dapur umahku...

Di tempat bawang....

Aku sedang sibuk memilih bawang merah yang cantik-cantik sambil-sambil mengupas kulit2 yang agak2 tebal..bukan apa, kang kulit-mulit tu akan memberatkan timbangan..hehehe..

Dalam kegigihan aku mengasingkan bawang n kulit bawang tu, ada sorang makcik ni sedang gigih jugak..tapi lebih gigih dan pantas tangan die memasukkan kulit-kulit bawang ke dalam plastik..macamane nak kira tuh?


Pelik jugak aku tengok telatah makcik ni...muka aku memang dah konpius dah time tu, tapi disebabkan makcik ni senyum-senyum, aku pun memberanikan diri bertanyakan makcik tu...."Makcik nak buat apa dengan kulit-kulit bawang ni?"

Lalu makcik tu pun menjawab, "nak buat telur pindang dik"....

Ooooo........sekarang baru aku tahu, telur pindang ni direbus dengan pelbagai jenis herba-herba termasukla kulit bawang selama beberapa hari..


Disebabkan aku bukanla anak jati Johor, memang aku tak pernah tahu dan mengambil tahu pun sebelum ni....Kalo kat tempat kenduri kawen, selalu jugak aku dapat telur pindang, tapi biasanya aku bagi kat orang..tak pandai nak makanla...korang pulak macamane? Gemarkannya?

23 April, 2011

Nabil Raja Lawak Dukung Awek?

Kejadian ni berlaku bulan lepas masa kenduri kawen sepupu husbandku kat MPS, Seremban....aku bukan berniat nak sebarkan propaganda, tapi bila dah ternampak dengan mata kepala sendiri, memang dah sahla..

Okey, sebelum tu kita layan gambar2 sekitar majlis perkahwinan si Nana ni dulu..


Berkenan betul dengan pelamin die..sangat santekk...


Dania & Airis......


Aku pun sempat gak bergambar atas pelamin..muka sememeh je masing-masing...


Memandangkan pengantin lelaki merupakan adik kepada Nabil, aku pun x melepaskan peluang bergambar kenangan bersama-sama die..
Masa ni, orang duk sibuk-sibuk mengemaskan dewan pasal majlis dah abis pun..
Muka pun memang dah berminyak abes...


Hehehehe.....ni la awek yang si Nabil dukung...memang budak bawah umur lagi...


Hantu Bedak Balik Rumah


Ni la keja budak Airis ni...suka sangat berangan...main bedak, losyen, minyak johnson baby....nasibla aku ni bukan jenis kaki kosmetik, kalo tak, abisla lipstik, blusher, eye shadow aku disapunya...


Tengok dah macam apa rupa die, masa ni memang tak sedo die tgh main & tumpahkan sebotol bedak....habis tumpah kat toto....Airis... Airis...pantang betul kamu dengan bedak...

19 April, 2011

Pening Nak Lunch Kat Mana


Tiap-tiap hari bekerja aku pening nak lunch kat mane..tak banyak choice tempat nak makan..yang ada versi mamak ni memang tak lalu. Pastu hari-hari melantak kat Fatimah je memang naik jemu.

Semenjak 2 menjak ni aku macam dah termandrem dengan nasik goreng cawan ni...sanggup g lunch time walopun agak jauh, ariniku gagahkan diri semata-mata untuk menikmati nasik goreng cawan kopitiam nih..napa la kalo aku masak tak sesedap rase kat sini...berkrim gituh...

Kalo dah lemak berkrim tuh, mmg banyak kolestrol la kan...kebelakangan ni jugak aku agak happy sebab berat badan dah naik sikit..berat sekarang around 45kg..kalo tak memang kerempeng sangat...makan bukan main berselera, banyak pulak tu, tapi berat payah sungguh nak naik, yang naik hanyala kolestrol yang jahat...huhu...

15 April, 2011

Setelah Sebulan

Dah sebulan xde sebarang entry dek kesibukan dgn urusan duniawi yg tak sudah-sudah...

Okeyla, last entry pasal bedak mineral ronasutra. Dah beli pun bedak tu, setelah sebulan menggunakannya, tak tau nk cakap bagus ke idak ..macam jerawat lagi mencanak je...pastu kulit muka nampak cam lebih berminyak daripada biasa...

Tak tau la punca sebenar jerawat ni keluar, adakah sebab stress duk membuat measurement uncertainty sejak 2 menjak nih atau sebab-sebab lain...




Aku beli bedak yg no4, HONEY pasal kat kedai jamu akak econsave tu yang NATURAL BUFF dah sold out...

Tengokla macamane, rase-rasenya cukup sekali ni terai, pasni berbalik semula kepada MIYAMI...dulu, kini, dan selamanya...

ANDA KLIK ANDA HEBAT