Search This Blog

26 February, 2011

Setelah Setahun Lebih Menggunakan CD


2 Tahun lepas, sana sini duk cerita pasal Cloth Diapers @ CD...terutama blogger2 yg bergelar mommy...

Terdapat mcm2 jenama Cloth Diaper atau CD di pasaran.

Semasa pregnant anak ke2, aku pun berkira2 utk beli CD. Mula2 beli 2 sets nak test ok ke x. Setelah berpuas hati dgn hasil penggunaan pertama, aku pun topap lagi 8 sets.

Dah setahun lbh menggunakan CD coolababy ni aku rasa agak berbaloila.
Nak beli brand lunatots x mampu..huhu..

Sebab apa berbaloi?
Beli 10 sets dgn hanya bermodalkan RM250, sampai skrg CD & insertnya masih kelihatan baru. Boleh diguna pakai utk adik2 si Airis & Dania nanti...

Nanti tu bila? lambat lagi tu..ada rezeki insyaallah 2thn lg ke...

Tapi bagi aku CD ni sesuai digunakan untuk baby yg menyusu badan. Sbb dorang ni jenis buang air kecil x banyak. Sikit2 je..So, lehla tahan sampai 4jam utk sekali guna. Bila malam pulak, tukar kul 10mlm, sampai pagi baru tukar semula.

Aku sumbat 2 insert dalam CD tu..sbb setiap set CD tu ada 2 inserts...bila pakai 2 inserts, dah mcm itik gembo2 pulak jadiknya..

Yang leceh bila dia dah "yak" la, nk kne cuci bersih2 dlu semua kotoran tu..tapi setakat ni aku masih leh handle semua tu..

Rendam agak2 dalam 7 ke 8 sets baru aku masukkan dalam mesin, basuh..senang, just putar saja...

25 February, 2011

Bukan Almond London



Jakun memang agak jakunla..

Sepanjang hidupku hampir 30 tahun ni 1st time makan buah badam yg ada kulit..

Kulit die agak keras ala-ala bersabut gituh...

Terima kasih kpd kakak sulung ku yg sudi berkongsi resepi rasa badam ni..

Sangat fresh...sebelum ni pernah tgk gambar je..

Kalo almond london tuh dah selalu sangatla ngap..

Airis Kene Chicken Pox



Masuk arini dah 5 hari si Airis kene chicken pox...Sian tgk anak mama tergaru2 dah macam apa dah...Kat tepi mulut penuh dgn blister...

Ha....kat kulit kepala pulak siap berbonjol-bonjol..


Nasibaiklah demam die xkuat sgt, bila agk2 panas, bg ubt, turunla suhu bdnnya...

Yang susahnya time nak bg mkn ubat....payah betul, mmg berperangla pendek kata...

Walau macamane pun, main tetap main...kalo time main, gayanya dah mcm bukan org sakit..
Bila berpeluh, mula lah tergaru-garu..

Pastu, suka sangat kopek2 die punya blister tuh..yg kat idung dah 3kali dikopeknya..seriau aku nengok..macamnela nk cepat baik kalo camni...

Pasni xtaula sapa pulak yg berjangkit nih...tunggu je la turn sapa2 yg lom kene lagi tuh..

ANDA KLIK ANDA HEBAT