Search This Blog

30 November, 2010

Mengidam Chinese Food

Kejadian ni berlaku Sabtu lepas...Memandangkan aku n ofismate dah mendapat duit terpijak, kitoram pun plan g lunch kat Restoran Sobasei, Sofitel pas abis keja. Dahlame jgk memberku itew mengidam nk mkn chinese food. Kalo x ditunaikan hajat, ngences pulak anak yg kuar nanti...hehehehe...

Nak tunggu org belanja takde kan, so, belanja diri sendiri jerla...


Bukan selalu pun, dah 5thn x g mkn kat Sofitel tu...
Sebelum mencekik, posing dlu.......
Xde la malu sangat nk bergambar sbb kitorang ber2 je yg ada dlm restoren tu...


Sementara menunggu order datang...


Hidangan pertama pun sampai..chinese tea, appetizer, kuih carrot (aku lupa nama apa daa....dalam tu ada kastard) & fried dumpling..


Zoom sikit...kiut sungguh la kuih ni...sedap pulak tu hingga menjilat jari...


Dah makan seround, br ingat nak amik gambar...syok2...


Sedap sungguh soup seaweed apa ntah (lupa lg namanya, almaklumla byk mkn semut lgpun pyh betul nama menu2 yg tersedia, ala2 jakun gitew..)


Last skali, dessert yg sangat lazat...aiskrim dlm tu ada honeydew potong2...best2..


Yang ni plak, member aku punya, ice cream with manggo pudding...best2..aku ngap jgk sesudu dua...

Suatu Petang D Hutan Bandar Putra


Hutan Bandar Putra merupakan tempat rekreasi yg dah lama aku xkunjungi sejak dibuka pada awal 2008. Terletak lebih kurang 3km dr umah ku iaitu di bahagian hujung Bandar Putra menghala ke Senai Epot.

Walopun hari2 aku melalui Hutan Bandar ni nak g keja, tapi dah dkt 2thn jgk aku xsinggah ke sana. Setakat lalu je la..

Lantas, pada suatu petang yg damai, aku pun mengajak suami ku mengambil angin di sana..

Bdk2 mesti suka la..


Muka Airis masam jer time ni....


Berbeza dgn Dania yg alwiz happy......


Beznyer la kalo ada buai camni kat umahku...mmg feel sungguh naik buai ni...


Buai laju-laju....sampai pokok sena..apa dalam baju...lalalalala......


Ni hasil tangkapan oleh Dania...gambar bergegar...sian Airis nampak kelapa kepala jer...


Ni plak gambar gedikku bersama suami tercinta...hehehe...


Bergambar ala2 manja gitew....Mukaku agak tembam cam peknen la pulak time ni...

Riang Ria D Zoo Johor

Isnin minggu lepas adalah public holiday sempena Hari Keputeraan Sultan Johor yg baru...

Dah lama jgk aku plan nak bawak anak2 ke Zoo Johor. Mesti histeria dorang ni tgk binatang2 kat sane.

Memandangkan cuaca pd hari kejadian tu sangatla baik, so kitorang pun menerjahla ke ZOO JB.....hooooray.......last aku g Zoo JB adalah pd thn 2001, ms 3rd year kat UTM. Dah hampir 10 thn wes...

Apa yg pasti bau busuk kat zoo tu masih ku ingat la...hehehe..semua bau ada, bau monyet, bau seladang, bau taik burung...


Parking memang penuh pada hari kejadian. Yerla, public holiday, masa ni la ramai org nk jenjalan..

Mmg ramai pengunjung daripada binatang kat zoo tu..


Bergambar di pintu masuk...Bayaran utk dewasa hanya RM2, kanak2 plak RM1. Mmg murah sangat la nk dibandingkan dgn ZOO MELAKA & ZOO NEGARA.


Kang dah cakap, terus histeria bdk2 ni...muka Dania begitu teruja...


Bahagia didukung Pak Ngahnya........


Apa yg dijengah tu agaknya ye? Hehehe...monyet tgh bergayut...


Posing lagik...


Binatang apakah ini?
Sang Kancil kah? Rusa kah? Yg pasti aku suka betul dgn menatang tu, comel sungguh...


Unta dibelakangku itu sungguh lebat bulu matanya...


Begitu jgk dgn bulu mata ostrich dibelakangku itew..


Bergambar lagi..masa ni, seladang kat tepi tu tgh menyahtinja..


Last skali, habuan utk DANIA. Belon loceng n beg PRINCESS. 5hengget jer...suka la tu....


Airis pun nak jgk...akk penjual belon tu pandai betulla mempengaruhi anak2ku...


Tu jerla citer riangria d ZOO Johor, pasni nak g ZOO SALENG plak..dahlame berhajat nak g...macam jauh jer, pdhal 3km jer dr umahku...

Aidil Adha Tempoh Hari


Ni jela sarapan di pagi raya kami 4 beranak..
Nampak cam kesian je kan...
Yerla, x blk kg, gini je la yg termampu...
Sunyi je kawasan perumahan ni, ramai yg balik kampong...


Pas smyg raya, kami pun berposing ber4, sekejap je pakai bj kurung...


Pastu terus gerak ke Tebrau...Punch card kat Jusco Tebrau City...Tu jela agenda kami sempena Hari Raya Haji ni..


Pas Tebrau City, singgah Senai jap umah kakak ku..memandangkan perut masih kenyang, ku tapau sahaja Nasi Dagang Spesel kakak ku itu..


Dania muka gembira bukan main lg.....hehehe...

Bee Zee

Huhuhuhu.......

Dah lame x update blog.....I've been planning to publish my entries everyday, but i failed. Then planning @ least once a week, yet i failed to do so..

Bkn tadak idea nak tulis, byk benda nak citer dlm ni, but I've been so bz 4 the time being, bz dgn ape pom aku tatau. Hehehe......

Sebz mana pon kalo nak, sempat je nak update, tp kalo dh bz kat tmpt keje, sory mory mmg tak nyempat nak update. Kalo kat umh plak, bz nak uruskan rumahtangga, konfem aku x update blog. Lagipom, mmg jarang on9 kalo dah kat umah.

Okeyla, memandangkan arini dah last dlm bln November, aku nak masukkan entry yg agk2 dah basi jap lg..Hehehe.....

16 November, 2010

SelamaT Hari RayA AidiL AdhA

Selamat Hari Raya Aidil Adha untuk semua umat Islam...Berkorban apa sahaja..

Jangan lupa bangun pagi2, mandi sunat hari raya & sembahyang sunat hari raya besok...

Tahun ni kami anak beranak sambut di Kulai je. Aku x dapat cuti panjang..just sehari, esok jer...huhu...

Tahun ni, korban akikah ku wakilkan kat Kemboja sahaja..

Kalo kat kampung, msti meriah sambutannya...xperla, next year insyaallah kami blk kg...

Kalo ikut tahun Islam Hijrah, harini genapla umur DANIA 3 TAHUN...Sehari sblm Raya haji tahun 2007 (19.12.2007) tepat jam 4.25ptg aku selamat melahirkan puteri sulungku...

Aku beraya kat Hospital Sultanah Nur Zahirah pd thn tersebut...Dah besar anak mama skrg.....

SYARIFAH DANIA ADHA, itulah nama yg diberi buat puteri sulung kami sempena sambutan Hari Raya Aidul Adha pada thn 1428H/2007.

Semoga membesar menjadi anak yg solehah..insyaallah..

15 November, 2010

PrincessKu Dania & Airis

Entri santai jer kali ni..Mls nak citer pasal exam@apa2 yg menyenakkan otak ni..

Ni kes terpengaruh dgn cerita donggeng la ni...Lihat Si Airis beraksi bagai Si Pari2..


Airis di sisi makciknya..


Layan lagi gambar2 princess 2 org nie..


Sampai tertido Dania, xsempat bukak sayap..harap2 mimpi jadi princess la tu..


Ni plak majalah Barbie Si Dania..macam dah pandai membaca jer...padahal ABC pun x lepas lagi..


Kalo x belikan, die ngarut pulak nanti..Pantang g kedai buku, msti mintak belikan majalah Barbie & buku2 yg berkaitan Princess...

Dahla buku2 camtu mahal...tambah2 yg berkulit tebal...ni setakat majalah Barbie yang baru brp mukasurat tu dah RM7.90/8.90 regenya.

Kalo dah pandai membaca x kisahla...ni stakat belek2, berangan, pastu nanti terkoyak sana sini...

Baik ku tambah RM1.10/RM0.10 lg dah dapat beli majalah SOLUSI kegemaranku itew...


Kalo ada ms terluang, kuhabiskan ms tuk baca majalah ni..sikit2, dapat satu dua issue ok la..

Br ku perasan, dahlama jgk aku x beli majalah PA&MA, IMPIANA, KELUARGA....masa seolah2 makin suntuk utk ku membaca...Blk kerja, layanz anak2, uruskan rumah, mmg xsempat...


Ni plak gambo princess dalam Majalah Barbie tu...

Ada ke patut Si Dania ambikkan gunting pastu die bagi kat aku, suruh aku guntingkan rambut die cam dalam gambar tu...Adooooiiiiii...

Macamane nak buat tu???

Mmg suka berangan betulla Dania ni, kecik2 dah pandai berangan...

Sampaikan gambar ayah dia laki aku la tu masa muda2 dlu pun, (rambut agak panjangla) die leh tegur "Napa rambut ayah macam princess?"

Sungguh x sesuai....

Hari2 mesti nak sebut perkataan "PRINCESS", sikit2 PRINCESS...PRINCESSS........sampai ayah die naik mual...

Pastu bila malam sblm tido pulak, mesti nak suruh aku ceritakan "PRINCESS"....
Layan jer la.....

11 November, 2010

Aktiviti Malam Hari YG x DiRancang

Semalam ptg cam biasa la, blk keja, g amik anak2, pastu masak, makan mlm...

Pas smyg magrib terasa gatal kaki nak kuar jln2. Lokasi? xpastila..ikutla nak g mana2 pon..

Mmg dah lame sgt xkuar mlm. Pestaim sejak Airis umur 1thn 2minggu ni br kami kuar ber4 jalan2 di mlm hari..nak jalan2 cari makan dah kenyang..nak g mane eh???

Papepon, start keta dlu...

Dlm kete cam biase aku laki bini mmg potpet2 mulut xdiam, nasib 2 org princess tu dah tdo..

Memandangkan dah lame sgt x g JB walopun xjauh mane pom, kitorang pun decide g Danga Bay jer la...siap tersalah masuk jalan lg..

See, betapa jakunnya aku, jalan dah bikin baru pun aku xtau..ni la padahnya asik memerap dalam umah..hehehe..

Yerla, aku kunun2 ikut nasihat org tua, bdk2 x elok bwk kuar umh mlm2...hehehehe..

Last aku g Danga Bay bln 4 hari tu bersama 2 rakan x-MRSM dlu...ms tu g siang hari, panas terik wess..x bawak anak2...jadi bujang semula, bkn pe, meraikan rakan2 yg dtg jauh dr KL...hehe..


Bila tiba je di Teluk Danga, kami parking betul2 dpn tapak permainan ala2 fun fair gitew...meriah sungguh dgn lampu2 berkerlipan sana sini..

Dania yg baru je bgn dr tdo terkesima terkebil2 keterujaan. Sian anak aku, xpnh mama & ayah bwk main2 tmpt camni, sekali bawak, xkeruan die aku tgk..Lari sana, lari sini..

Xnyempat2 ayah nak li tiket dlu, dia dah nak main kuda la, main cawan pusing2 la, adoi..Kesian lagi...


Ginila rupa Dania yg dah x sabar nak naik kuda...

Sebelum naik kuda, pusing train dlu seround...


Muka Airis agak takut2..


Best jugak naik ketapi ni, aku seumur hidup xpnh naik ketapi walopon ketapi menan.


Pastu naik kuda pusing pulak..


Time ni muka aku dah lemau, pasal kepala pusing, aku xleh thn la benda2 berpusing ni, naik pitam rase..


Airis masih sedih, x happy sgt sbb kne cirbir...singkatan bagi cirit birit..


Dania masih x puas ati, nak main keta pusingla, cawan pusingla...mcm2...
Dahla RM4/person sekali naik. Kalo kat jusco RM4 dah leh main mcm2...


Utk ngelak Dania ngarut, aku pon bwk die main2 buaian n gelungsur..free jer...


Ni muka Dania x puah ati kat ayah die..siap jeling lagi...amboi2x..


Suka nye la manjat papan gelungsur tu...


Agak2 dah penat melayan doram, kami pun pulang ke pangkal jalan...Dania masih x puas main lagi..last2 bila dipujuk dia akur..

Bila ms aku nk study hard ni? Luse dah nak exam...huhu...Study smart je la..

ANDA KLIK ANDA HEBAT