Search This Blog

30 October, 2010

Hazel Mata HitamKu

Kejadian ni berlaku minggu lps...

Alkisahnya, aku cuba nak pki kanta sesentuh semula setelah 4thn++ lps...

Kunun nak pakai yg kaler2 la, hazel ka, dark brown ke, turqoise ke..hehe..berangan..

Lalu kami sefamili pun menerjah kedai cermin mata berdekatan..

Last2 bila dah cek, mata ku sgt sensitif, xleh pki yg kaler2..huhu...ku keciwa..siap amoi tu cakap mata aku ada selaput luar @ katarak...uwaaa....semdih...mmgla sblm ni kanta mataku selalu rase pedih n x selesa..

Aku xleh pki contact lense yg versi bulanan @ harian..kne pki yg tahunan...So, sepasang ni utk setahunla..

Lagi satu, power spek + silau pun dah bertambah lg...xbestnya...ni kene kurangkan ngadap pc@ laptop nih...


Adoii..bila tgk sabun, solution2 yg perlu aku guna tu, larat ke aku nak disiplinkan diri ni??? Harap2 aku tabahla nak guna lense ni...


Tgk tu Dania & Airis sempat lagi main2 kejar2..nasibla x ramai pelanggan time tu..


Ni la mek2 & awe2 yg tolong ngecek mata aku & tolong layan anak2 aku..


Alamak....sapa tu???Eh kacak jgk jejaka yg tgh try spek itam tu...laki aku la tuh..hehehe..


Tgk...si Airis pun nak jgk try cermin mata mickey mouse..layan jer la amoi tu..


Dania pulak nakkk jugakkk...dah macam Sailor Moon dah aku tgk...


Apa yg cuba Dania buat tu sebenarnya???Macam labah2 pun ada, siap nampak keti** tu...


Bila dah pki kanta sesentuh ni, mstila nak ada sunglasses kan? Barula semangat nak driving di cuaca panas terik...hehehe..

Simple je..tapi aku suka, xde berlian2 pun kat tepi die...


Terima kasihla wahai suamiku kerana sudi menaja mama kali ni...harap2 dapatla lg tajaan2 lain lepas ni..tudung Pearl Haya ke...hehehe..

Sebagai penutup, mata hitamku tak jadi hazel pun...

29 October, 2010

Bertemu Dgn Blogger Idola

Sesuai kah tajuk entri kali ni? Xkesahla..apa2 je..

Citer ni berlaku Isnin baru2 ni...

Lokasi : IOI Mall, Kulai Jaya (2km je dari umah aku)
Tarikh : 25/10/2010 (Isnin)
Masa : Kurang Lebih 6.30pm - 7.20pm
Acara : Bertemu blogger kesukaan ku Suzana Samad @ Ana bersama 3 anknya, Suami & Mak Mertua


Nampak x kemre tergantung kat bahu beliau??? Mmg blogger tegar betulla tu..kemana-mana pasti snap sana sini..

Sebenarnya aku dah jadi silent reader blog beliau sejak awal March thn ni..

Pastu, jd follower beliau..

Aku suka sangat baca coretan beliau, ringkas & sempoi..sesuaila dgn jiwa aku yg romantik oppss....hehehee...

Majalah Anjung Seri keluaran June 2010 cover umah beliau pun aku beli..

Pastu majalah DAPUR IMPIANA keluaran July-September 2010 cover dapur umah beliau pun aku xketinggalan jadikan koleksi peribadiku..

Suka tgk hiasan dalaman & dekorasi dapur umah beliau..Majalah Laman je aku x sempat beli..


Ni gambar aku 3 beranak yg ku cedok drp Ana..maklumla pestaim jumpa, sempat snap skali je, malu2 miaw punye pasal..hehe..

Xsangka pulak dapat jumpa & berdepan dgn Ana yg sememangnya friendly ni dalam ms terdekat nih..Thanks Ana sbb sudi jadi kawan fb ku & ketemu daku..hehe..

Walopun sekejap je jumpa, ditambah pulak masing2 sibuk melayan kerenah anak masing2, tp moment tu cukup bermakna la..hehe...

Pasni kalo Ana balik Kulai umah mertua, harap2 leh ketemu lagi & sudi2la datang ke rumah pulak..Nak suh masak????No poblem....


Sebelum bersurai, sempatla bergambar bersama2...


Yang duduk ats kerusi tu mak mertua Ana..


Last skali gambar candid aku, bila masa la Si Ana ni snap, aku x tersado..
Nape badan aku meliuk camtu????musykil 11x....


Keesokan harinya, lenganku sakit pasal dukung Si Airis lama sgt...aku x usung stroller pada hari kejadian...huhu...stroller dlm bonet keta Mr Husby..

Neway, aku happy la dapat jumpa Ana..thanks a lot Ana..

28 October, 2010

Kisah Aku & Denim


Hehe.....ni la 3-pcs kesayanganku buat masa ni...kira uniform keja la ni..

Walopun dah ada beberapa helai LEVI'S, aku tetap sygkan LEVI'S yg kat ats tu..
Tu la LEVIS pertamaku..bersaiz 25..xkesahla org nak cakap pattern lama ke, ape ke..

Aku tetap rase yg tu paling suit dgn aku..yerla nak beli ARMANI EXCHANGE @ GUESS xmampu, kan? Huhu...

Keranikah Aku? Tak...kerani kalo g keja lagi cantik & bergaya..

Disebabkan tmpt kejaku takde akta atau garis panduan berpakaian, so aku sesuka hati je pakai, asalkan selesa, menutup aurat & senang nak wat keja..

Kadang2 jiran2 aku pun konpius aku ni keja apa sebenarnya..

Bukan takat jiran2, customer yg datang pun kdg2 memandang serong je kat aku yg agk selebek kot pd pandangan dorang...

Xkesahla kan....lagipon bos aku x pnh tegur pun aku pakai camtu..bos aku lagi la, asik pakai baju yg sama je hari2..oooppsss..ampun bos!! mungkin dia beli kaler yg sama, tapi byk helai...hehehe..

Jaens, Long Sleeve T-Shirt, Tudung Mudung + Kasut Crocs, mmg sempoi..

Pastu handbag plak xde nya kulit mulit, rantai sana sini..

OKEY, cite psl tudung plak, dah lama aku kepingin nak cr tudung berfabrikkan denim..

Bulan pose aritu, ada la aku belek2 kat PLAZA ANGSANA, belek jerla, nak beli tgk hrga agak menyeramkan bulu idungku...satu latuk tiga puluh...bagi aku mahal la tuh...

Akhernya dapat jugak aku miliki tudung PEARL HAYA ni..kalo balik Pinggiran Senawang umh mertua dlm waktu terdekat ni, pasti akn ku terjah butiknya di Senawang Komersial Park itu...


Tapi napa bila ku saut kat kepala ku takde plak rupa cam model kat atas tu???


Nampak cam ostazah la pulak..skematik diagram betulla...Agaknya model tu pakai Saiz S, aku pakai saiz M...alasan..cittt!!!

27 October, 2010

Entri 28 Saat

Entri kali ni sekadar motivasi buat aku...

Kalo 3bln lepas xberjaya habiskan benda ni..lubang2 disebabkan faktor nyanyuk @ alzheimer..
Pastu yg 3 bijik tinggal tu pasal lupa tempat letak..pas 3 hr br jumpa smula..mmg hampess la..


Harap utk bln ni aku dapat habiskan kesemua ni dgn jayanya..oyeah.....

Semalam br start mkn ni...


Niat asal nak pasang implan kat lengan, pastu tunggu red flag x muncul2, pas 10 bln umur bayiku, br ianya muncul.

Nak pasang rasa cam rugi pulak..lgpun anak br je 2, bkn 4@5..hehe..so, batalkan je la niat murniku itu, just try utk menelan benda ni..


Lagi satu, fobia jgk tgk sorg member aku ni yg terpaksa buat minor operation tuk kuarkan implan yg ditanam pas 3 thn..ngeri wess...


Erm, lebih kurang begini la saiz implanon tu...

Kalo IUD plak, aku x berani..aku ni mmg jenis ngeri sket bab2 pasang gajet dlm tuuuuttttt...scary wess...

Begini la rupa gajet IUD tuh..SCARY bukan?

26 October, 2010

Entri 2 Minit

Sekadar mengimbas kenangan setahun lalu..

Arini 26.10 genap la setahun umur si AIRIS. Baru je rase sakit melahirkan, rupa2nya dah setahun berlalu. Aku melahirkan Airis genap 40 minggu dlm kandungan..lewat sehari je..Dania dlu 42 minggu..lagi haru..


Sian kat Dania, umur dia br 1 THN 10 BLN masa dapat adik..xsempat nak manja lame sket..dah jadi kakak..xpe, mama cpt2 bg kawan utk main same2..

Jgn gaduh2 sudah..


Alhamdulillah Airis selamat dilahirkan secara normal walopun dibantu dgn alat vakum...uwaaaa...

Terpaksa divakum sbb tali pusat si Airis terbelit 2 lilitan kat leher dia.. Sian anak mama..patotla mama push 1/2 jam x lepas2. Nasib x caesar je..huhu..

X berat sangat si Airis waktu dilahirkan, 3kg, panjang = 54cm.


Hari ni x sangka anak mama yg dulunya kecik miut dah membesar bagai johan.
Dah pandai jalan pun Airis. Kalo 3 minggu lps, jatuh2, skrg dah kuat kakinya.

Asik nak berjalan je. Sukaaaa....

Siap dah pandai nyakat kakak & rebut2 mainan dari akak ye...nakal..


Apa2 pun, mama doakan Airis semoga menjadi anak yg solehah, taat perintah Allah, hormat kedua ibu bapa, sihat & cerdas sentiasa....Amin...

25 October, 2010

Cerita 10.10.2010 Tempoh Hari

Pada 10.10.2010 yg lalu, ada dah g check up tahap kolestrol stlh 5bln.

Secara peribadi ada la sikit2 control cara pemakanan ku yg sah2 x sihat...
Berminyak, berlemak, bersantan..huhu...terpaksa sekat fast food, KFC, Mc D, PIZZA HUT..Senaman tu mmg jarang2 la..

Awal2 je giat beraerobik, pas CD ilang, aku terus stop..sempatla beraerobik selama sebulan..

Alhamdulillah, bila check, tahap kolestrolku dah turun sbyk 44%.

Mmg byk turun tu, dah capai paras normal..

Kalo dlu total kolestrol = 7.7 mmol/L, skrg dah 4.34 mmol/L.
Syukur sangat..suka..



Nak tau apa rahsianya? bukan OAT..
Aku mmg xleh telan oat & spesis yg seangkatan dgnnya...


Tu dia....RED YEAST RICE....aku br je mkn benda ni 3minggu iaitu pas RAYA aritu..
Aku perasan sgt keberkesanan produk ni, kalo sblm ni aku buang air besar seminggu skali, sejak mkn benda alah ni, tiap2 ari membuang..hehehe...

Mungkin segala kolestrol jahat (LDL) dah terbuang melalui proses penyahtinjaan..

Murah je produk berstatus halal ni, RM37.50/60 biji kalo time offer..boleh didapati di mana2 stokis COSWAY berdekatan.

Masyarakat Cina secara tradisional menggunakan Red Yeast Rice ni semasa berpantang, dicampur dgn arak, bertujuan memanaskan badan disamping memulihkan kembali tenaga ibu2 yg baru bersalin.

23 October, 2010

Kemaruk Lagi

Semenjak 2 menjak ni mulut aku ni lain macam aje...

Aku xmau buat sebarang spekulasi lagi takat ni berhubung kemaruk ku ini..

Rase cam tiap2 ari nak makan sup ikan merah..

Kat mulut ni dah kecur rase tingatkan sup tu...

Uissshhhh..sedapnya..

Kat tmpt keja, fikiranku dah terbayang2 sup ikan merah..
Blk kang nak masak lah, x sabar nak balik umahla...bla bla..

Minggu ni aje dah 2kali masak sup ikan merah..ntah apa-apa la aku ni..



Ni la rupa sup ikan merah yg berjaya ku snap..

Disaat aku menulis ni, mulut aku masih terasa nak makan sup ni lagi..huhu...

21 October, 2010

Ada Apa Pada 20.10.2010

Cantik kan Tarikh 20.10.2010 ni....

Kalo aku lum kawin, pasti tarikh ni jd pilihan...mcm betul jer..hehe...


Bestnya kalo dapat duk ats buai tu..lalalala...

Kalo DR SMS memilih 10.10.2010 sbg tarikh bersejarah perkahwinan dgn pasangannya DR HARLINA, bagi aku tarikh 20.10.2010 ni lagi cantik utk diabdikan...tp terpulangla pada masing2, kan? Hehee..

Cantik betulla DR HARLINA ni, suka betul aku tgk, sweet nye...DR SMS aku xminat, macamla dia minat kat aku kan? hahaha...

Tapi kalo menantu Allahyarham SM Nasimudin yg baru2 kawin aritu ala2 fairy tale tu aku suka betul tgk..suka tgk menantu die je...hehe..smiling face..perfect or next-to-perfect..what ever la...


Ni la menantu die tu...gambar pandangan sisi 50 degree (betulkah 50 darjah?)

Ape2 pun, aku tetap suka dgn tarikh 20.10.2010 ni....

Nak tau sbb ape?

Sbb GAJI dah masuk....beria-ria..hehehe...suka..

Bkn takat arikh 20.10.2010 je, tiap2 20hb pd setiap bulan aku suka...

Lagi satu tiap2 5hb pd setiap bulan pun aku suka gak...sbbnya sama jugak...GAJI...
2kali sebulan masuk walopun x manyak... :)syukur...syukur..alhamdulillah..

20 October, 2010

Cerita Raya 2010 Yang Dah Basi

Raya 2010 amat bermakna buat aku sekeluarga kerana raya kali ni kami dah berempat...hehe..

Aku blk kg @ Trg 2hr sblm raya. Sempatla 2hari berbuka d sana. Fair la, sehari kat umh mak aku & lagi sehari kat umh mertuaku..

Mlm raya kat umah mertua, pagi pas smyg raya semua, baru gerak ke rumah mak aku..
Ala bkn jauh pun, takat 11km jer, leh ulang alik sesuka hati..

Ni gambar d pagi raya kat umah mertuaku..


Lagi gambar 3 beranak..
Tema kami thn ni coklat kehijauan..ala2 mendakan hijau gitew..
Pestaim raya ada tema..sblm ni hantam saja..Dania x abis2 dgn hndbag brg kemas tu..


Ni gambar dgn ank2 buah kat umah mak aku..


Ni gambar arwah nenek aku yg meninggal lbh kurang sminggu pas raya..sempatla ku snap wat kenangan..


Ni plak gambar airis duk dlm bonet d pagi keberangkatan kami pulang ke perantauan..huhu..
KULAI!!!! Aku cabar kau..hehe..BERIYA RIYA
bersepah barang, main sumbat je dlm bonet..


Ni plak gambar aku benti makan2 kat Sg Isap...kat masjid Permatang Badak, KUANTANNNGGGG...
Beriya2 kami mkn bekalan yg disediakan mak mertuaku..nasi + rendang aym + kuih muih..


Memandangkan kami blk Kulai kali ni melalui MERSING (biasa kot SEGAMAT), smpatla singgah jap kat tepi pantai Air Papan...ni la gambo kami 3 beranak kat Air Papan..


Masa ni baju Dania dah bertukar sbb dia muntah, mabuk agknya ms sampai kat jajahan Najib Tun Razak, PEKAN.

Takat ni dlu..ada ms, hapdet lg, insyaallah..

13 October, 2010

Tak..Tak....Aku Belum Mati...


Tak..Tak...Aku masih hidup....Belum pulang ke rahmatullah lg...

Cuma semenjak 2 menjak ni takde mase terluang tuk apdet blog..Cettt...alasan? Bz, mls,bla bla bla....

Tapi nak 1000 daya kan? tanak 100 dalih..hehehe...

Okey la...3 minggu lps nenek kesayangan telah dijemput ILAHI...sakit tua...semoga roh arwah di tempatkan di kalangan org2 yg beriman..

Kpd kita yg masih hidup ni, life must go on..
guna masa & usia yg tersisa sebaik mungkin utk mencari redha yg Esa...insyaallah..

Nnati akan ku apdet entry2 yg dah basi termasukla citer2 raya situ sana sini...chaiyokkkk...

ANDA KLIK ANDA HEBAT